Savaitės pramogų sostinėje gidas – laisvalaikis renginiuose ir su knyga

Liepos 18 d. 12 val. Vilniuje prasidės 14-oji Gatvės muzikos diena (nuotr.). Šią tradiciją 2007-aisiais pradėjo muzikantas A.Mamontovas, draugams elektroniniu paštu išsiuntęs kvietimus išeiti į lauką ir groti sostinės gatvėse. Idėja išplito ne tik visoje Lietuvoje, bet pasiekė ir užsienio šalis. Visą dieną profesionalai ir muzikos mėgėjai drebins miesto gatves, o šventės pabaigoje kartu su žiūrovais ners į improvizaciją „Drum2gether“.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
 Knygos viršelis.
 Knygos viršelis.
 NIKO.<br> D.Matvejevo  nuotr.
 NIKO.<br> D.Matvejevo  nuotr.
 Gedimino pilies muziejus.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Gedimino pilies muziejus.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Rokiškio dvaro kolekcija.<br> LR archyvo nuotr.
 Rokiškio dvaro kolekcija.<br> LR archyvo nuotr.
 M.Primačenko darbas.<br> J.Anusauskienės nuotr.
 M.Primačenko darbas.<br> J.Anusauskienės nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 GMD.<br> LR archyvo  nuotr.
 GMD.<br> LR archyvo  nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 18, 2020, 9:53 AM, atnaujinta Jul 18, 2020, 9:54 AM

Liepos 18 ir 19 d. 10.30 val. Gedimino pilies bokšto muziejus (nuotr.) dovanos lankytojams nemokamus renginius – ekskursiją su gidais „Nuo piliakalnio iki muziejaus“ ir edukaciją vaikams „Svečiuose pas Geležinį vilką“. Muziejus buvo įkurtas lygiai prieš 60 metų minint Žalgirio mūšio 550ąsias metines ir kasmet sutraukia per 200 istorijos mėgėjų. Jubiliejaus proga visą liepos mėnesį muziejus lankytojus pasitinka dizainerio ir scenografo A.Ciplijausko sukurta šviesos instaliacija „Traukos taškas“, kuri leis paklajoti po pilies menes lyg žvaigždžių ūku.

Liepos 22 d. 19 val. sostinės Vasaros terasoje vyks knygos apie legendinį teatro ir kino aktorių K.Smoriginą (nuotr.) pristatymas ir koncertas. Vakaro metu knygos herojus atliks savo dainų pritariant kompozitoriui A.Balsiui ir gitaristui M.Kuliavui. Knygos pristatyme žada dalyvauti būrys žinomų menininkų, tarp jų – aktoriai K.Kazlauskaitė, V.Petkevičius, S.Bareikis, kino režisierius A.Puipa, poetas R.Stankevičius.

Liepos 22 d. 20 val. Vilniaus universiteto Didžiajame kieme G.Gelgoto vadovaujamas Naujų idėjų kamerinis orkestras (nuotr.) su bendraminčiais pradės tradicinį Kristupo vasaros festivalį. Šiemet šis renginys pakvies į daugiau kaip 20 koncertų, bet nelepins užsienio atlikėjais. Koncertai bus perkelti į atviras erdves. Pagrindinės scenos bus Vilniaus universiteto Didžiajame ir Vilniaus paveikslų galerijos kiemuose, fortepijono muzika skambės prie Bernardinų sodo fontano, Neries krantinę užlies „Muzika ant vandens“. Tik vargonų muzikos koncertai tradiciškai vyks Šv.Kazimiero bažnyčioje.

Iki liepos 26 d. Vilniaus Stiklo kvartalo galerijoje, Stiklių g. 14-16 (įėjimas iš Žydų gatvės), galima apžiūrėti žinomų Ukrainos dailininkių Zojos Kružkovos ir Marijos Primačenko kūrybos parodą „Švęsti gyvenimą“. Abiejų menininkių vizualinė raiška labai skirtinga, tačiau jas sieja požiūris į gyvenimą kaip šventę. M.Primačenko kūryba – ryški, spalvinga ir džiaugsminga (nuotr.), o grafikės Z.Kružkovos – intymi, mąsli.

Vilniaus paveikslų galerijoje verta apžiūrėti ekspoziciją „Uždegta Monmartro ugnies: Rokiškio dvaro meno kolekcija“. Pirmą kartą čia kaip visuma pristatomos dvaro vertybės, saugomos Rokiškio krašto muziejuje (nuotr.), Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje Kaune ir kitose institucijose. Parodos pagrindas – grafo K.Tyzenhauzo (1786–1853) meno kolekcija. Greta užsienio dailininkų darbų galerijoje rodomi paties grafo K.Tyzenhauzo piešiniai ir akvarelės, jo mokytojo A.Orlovskio piešiniai ir litografijos, grafaičių Sofijos ir Marijos Tyzenhauzaičių kūrybiniai bandymai bei aksesuarai. Paroda veiks iki spalio 31 d.

Penktadieniais nuo 8 iki 20 val., savaitgaliais nuo 10 iki 20 val. net iki spalio mėnesio Sapiegų parko Antakalnyje lankytojai galės mėgautis skaitymu po atviru dangumi. „Vilnius Tech Park“ jau įsikūrė antroji sostinėje vasaros skaitykla (nuotr.). Ji siūlo suaugusiesiems ir vaikams rinktis iš daugiau nei 300 knygų. Skaitytojų patogumui pasirūpinta gultais ir hamakais. Skaitykla finansuojama Vilniaus miesto savivaldybės projekto lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.