Kaune prasideda Muzikinio teatro sodelio rekonstrukcija

Pradėti kapitaliniai atnaujinimo darbai Kauno valstybinio muzikinio teatro prieigose. Liepos viduryje Kauno miesto savivaldybei pasirašius rangos sutartį su bendrove „Autokausta“, rangovas įsipareigojo per metus sutvarkyti šią erdvę bei Miesto sodo skverą.

 Teatro prieigų atnaujinimo darbai truks metus.<br> Kauno muzikinio teatro nuotr.
 Teatro prieigų atnaujinimo darbai truks metus.<br> Kauno muzikinio teatro nuotr.
 J.Ruzgo ugnies deivės „Gabijos“ skulptūra keliaus į kitą erdvę. <br> Kauno muzikinio teatro nuotr.
 J.Ruzgo ugnies deivės „Gabijos“ skulptūra keliaus į kitą erdvę. <br> Kauno muzikinio teatro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2020, 10:52 AM

Infrastruktūrai gerinti šioje Kauniečių pamėgtoje vietoje numatyta skirti 3,5 mln. eurų. Netrukus ketinama imtis ir paties Muzikinio teatro fasado atnaujinimo.

Sieja su iškiliomis datomis

Užbaigus pagrindinės miesto arterijos – Laisvės Alėjos – rekonstrukciją, Kaunas toliau tęsia intensyvius darbus jos prieigose. Jie jau vyksta Kęstučio, L. Sapiegos, S. Daukanto gatvėse.

Per artimiausius metus planuojama iš pagrindų sutvarkyti ir ties Valstybiniu Kauno muzikiniu teatru esantį sodelį bei jį supančią aplinką. Siekiama, kad centrinės miesto dalies erdvės būtų vizualiai vientisos bei maksimaliai pritaikytos kauniečių poreikiams.

„Jau kelerius metus kryptingai dirbame, kad daugelio mėgstamos erdvės Kaune taptų traukos centru ir būtų patogios žmonėms. Atnaujinta nemažai parkų, skverų. Visame mieste toliau vyksta didelės apimties projektai, kuriais atgaivinamos senosios bei kuriamos naujos laisvalaikio bei poilsio zonos. Muzikinio teatro sodo, o vėliau ir pastato rekonstrukcija – dar vienas svarbus žingsnis mūsų augančio miesto gyvenime“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak mero, ši sakrali erdvė turi istorinę reikšmę miestui. Simboliška, kad būtent šiemet minimas moderniosios operos Lietuvoje gimimo šimtmetis. Dar svarbiau – šie metai dedikuoti Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmečiui, o būtent Muzikinio teatro salėje įvyko pirmasis jo posėdis, davęs pradžią demokratijai mūsų šalyje.

Taps saugiau teatre ir prie jo

Įgyvendinant projektą bus įrengta nauja lietaus nuotėkų sistema. Senieji tinklai didesnių liūčių metu nebepajėgia susidoroti su padidėjusiu vandens kiekiu, todėl pasitaikydavo atvejų, kai Muzikinio teatro patalpos būdavo užliejamos. Užsikimšus lietaus vandens surinkimo sistemoms taip pat plaunamos ir gatvių konstrukcijos, todėl mažėja jų atsparumas ir trumpėja kelio dangos amžius.

Rekonstruojant sodelį vietoje esamų betoninių plokščių 8 tūkst. kv. metrų plote bus paklota nauja granitinė danga, kurios raštas atkartos ligšiolinį. Takų tinklas praktiškai nepakis – bus atnaujintas susidėvėjęs ligšiolinis, taip pat vietomis išgrįsti praeivių išminti takeliai.

Sutvarkius infrastruktūrą, ateis eilė atnaujinti ir mažosios architektūros elementus. Numatyta įrengti apšvietimą, kad erdvė taptų saugesnė ir tamsiuoju paros metu.

Renovacija palies ir centrinėje parkelio dalyje esantį fontaną. Skulptorių bendruomenės sprendimu, Juozo Ruzgo ugnies deivės „Gabijos“ skulptūrą nuspręsta perkelti į kitą miesto erdvę.

Vykdant rekonstrukcijos darbus ypatingas dėmesys bus skiriamas istorinei Romo Kalantos atminimo vietai. Unikalus monumentas ir toliau išliks toje pačioje vietoje. Taip pat projekto vykdytojams pavesta atsakingai saugoti čia augančius medžius.

Rugpjūčio viduryje darbai įsibėgės ir pačiame Muzikiniame teatre. Planuojama atnaujinti fasadą, renovuoti stogą, apšiltinti požeminiame aukšte esančias rūbines, įrengti fotoelektrinius modulius bei pastato apšvietimą.

Pritaikys visų kauniečių reikmėms

Planuojant Muzikinio teatro sodelio rekonstrukciją atsižvelgta, kad viešoji erdvė būtų pritaikyta ir patogi miestiečiams su skirtingais poreikiais. Miesto sodo infrastruktūra bus draugiška asmenims su negalia bei tėvams su vežimėliais.

Projekte numatyta panaikinti Muzikinio teatro pašonėje esančius laiptus vietoje jų įrengiant pandusus. Tokios rampos palengvins lankytojų patekimą į parkelį.

Mažiesiems kauniečiams skirta erdvė ir žaidimų aikštelė taip pat bus perkelta arčiau Kauno valstybinio lėlių teatro. Taip bus patogiau ne tik pramogaujantiems, bet ir spektaklius, muziejaus ekspoziciją ar kūrybines dirbtuvėles Lėlių teatre lankantiems vaikams bei jų tėveliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.