Nidos festivalyje – Lietuvos džiazo elitas

Liepos 30 – rugpjūčio 1 d. Nidoje vyks jubiliejinis, 20-tasis festivalis „Nida Jazz Maratonas“.

Vladimiras Čekasinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vladimiras Čekasinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-28 15:28, atnaujinta 2020-07-28 15:34

„Gimęs prieš 20 metų ant mažytės viešbučio „Auksinės kopos“ scenos, festivalis perėjo vėją, lietų ir varines „triūbas“. Šiandien galime tvirtai pasakyti – Neringos miestas prisijaukino džiazą.Festivalis yra Europos ir pasaulio džiazo festivalių žemėlapyje“, – sako festivalio įkūrėjas ir prodiuseris, bosinės gitaros virtuozas Leonidas Šinkarenka.

Pagrindinė festivalio „vinis“ – rugpjūčio 1 dieną Nidos prieplaukoje vyksiantis koncertas „Nostalgy. Probably never again“ (Vladimiras Čekasinas ir draugai).

„Jubiliejinį festivalį nusprendėme dedikuoti lietuviškojo džiazo mokyklos kūrėjui ir visų mūsų, „senųjų džiazo vilkų“ mokytojui maestro V.Čekasinui. Jo kūrinys „Nostalgija“, pirmą kartą atliktas V.Čekasino kvarteto 1983 metais, turbūt tebėra sėkmingiausias ir garsiausias lietuvių džiazo kūrėjų projektas. Išleistą plokštelę įtakingiausias pasaulio džiazo muzikos žurnalas „Down Beat“ įvertino 4,5 žvaigždutėmis (iš 5).

„Nostalgy“ skambėjo ir filme „Taxi Blues“, kuris 1990 metais laimėjo Didįjį prizą pasaulio kino apdovanojimuose Kanuose, o tuometinėje SSSR pripažinta geriausia metų džiazo plokštele 1983 metais. Pakalbinau maestro ir savo kolegas vėl susirinkti kartu po 37-erių metų ir atlikti „Nostalgy“ jubiliejiniame festivalyje“, – sako L.Šinkarenka, su savo mokytoju ir bendražygiu kartu muzikuojantis įvairiuose projektuose jau keturis dešimtmečius.

„Nostalgy“ idėja gimė 1983 metais gal po 10 metų bendro darbo su L.Šinkarenka, O.Molokajedovu, G.Laurinavičiumi, vėliau prisijungė V.Labutis ir A.Jofė. Liko daug įspūdžių iš to meto, prisiminimų apie tuos procesus. Tai mane ir pastūmėjo sukurti šią programą. Taip, galima pasakyti, kad tai ir nostalgija mūsų kūrybinės jaunystės“, – sako V.Čekasinas.

Paklaustas, ar Nidoje vėl skambėsianti „Nostalgy“ reiškia nostalgiją anos nostalgijos, maestro patvirtino: „Taip, galima sakyti, kad tai prisiminimai apie prisiminimus. Mus vėl drauge suburti buvo L.Šinkarenkos idėja, matyt jis jaučia tą patį.

Po tiek metų groti su tais pačiais bendražygiais visai nebuvo sunku. Barti jų nereikėjo. Visi jie groja genialiai. Visi yra nuėję savo ilgą kūrybinį kelią, bet šiame projekte vėl alsuojame ta pačia džiazo muzikos dvasia. Tik gaila, kad koncertas vyks atviroje erdvėje. Tai neleidžia atlikėjams pilnai atskleisti savo potencialo ir išplėtoti kūrinio struktūros“.

V.Čekasinas susimąstė paklaustas, kodėl programos pavadinime atsirado ir prierašas „Probably never again“ („Galbūt niekada daugiau“)? O gal vis dėlto „galbūt vėl“?

„Sunku prognozuoti. Ir sveikata nebe ta. Gal be manęs... Na, jei taip spiriatės, gal...“, – mįslingai užbaigė pokalbį legendinis džiazo atlikėjas, Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas V.Čekasinas.

Lietuvos džiazo kūrėjus festivalyje „Nida Jazz Maratonas“ pagerbs ir Japonijos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Shiro Ymasaki su ponia Yuko, galimai ir kiti aukšti šalies vadovai.

„Nida Jazz Maratonas“ festivalį liepos 30 d. Thomo Manno namelyje pradės garsus lenkų pianistas Krzysztofas Kobylinskis programa „Piano Solo“.

Penktadienį, liepos 31 d., Nidą užlies būgnų fiestos garsai. Prieplaukoje koncertuos garsaus lietuvių perkusininko Pavelo Giunterio grupė „Giunter Percussion“ su unikaliu projektu „Interzones“, bei „Maris Briezkalns kvintetas“ su dainininke Dinara Rudane (Latvija).

Šeštadienį, rugpjūčio 1 d., festivalio klausytojus ant kojų pakels šarmingoji latvių „funky“ grupė „Very Cool People“ ir festivalį uždarys lietuvių grandai „Nostalgy. Probably never again“.

Visi festivalio koncertai nemokami – festivalio dovana džiazo mylėtojams. Klausytojams sušalti neleis ne tik muzika bet ir dovanojama karšta kava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.