Kaip mesti kelią dėl takelio ir nenusivilti?

Laukiame antros bangos... ne, ne tikrai ne viruso... atostogų. Rugpjūtis, anot Lietuvos sinoptikų, puikus laikas atostogoms, neretai poilsiautojų kelias veda link Lietuvos pajūrio, o patogiausia tai daryti greitkeliu Kaunas-Klaipėda. Siūlome jums patogų planą keisti įdomiu. O jei kelionę autostrada pakeistumėte į kelionę Senuoju žemaičių plentu, dar vadinamu visų modernių Lietuvos kelių tėvu?

A.Svarinsko skveras Viduklėje.<br> A.Pališkio nuotr.
A.Svarinsko skveras Viduklėje.<br> A.Pališkio nuotr.
 Skirtino akmuo Molavėnų piliakalnių komplekse.<br> A.Pališkio nuotr.
 Skirtino akmuo Molavėnų piliakalnių komplekse.<br> A.Pališkio nuotr.
 Kanopėnai, S.Stanevičiaus tėviškė.<br> A.Pališkio nuotr.
 Kanopėnai, S.Stanevičiaus tėviškė.<br> A.Pališkio nuotr.
 Raseinių krašto istorijos muziejus.<br> A.Pališkio nuotr.
 Raseinių krašto istorijos muziejus.<br> A.Pališkio nuotr.
 LLKS Kęstučio apygardos partizanų memorialas.<br> A.Pališkio nuotr.
 LLKS Kęstučio apygardos partizanų memorialas.<br> A.Pališkio nuotr.
 Jūkainių rekreacinis pažintinis takas.<br> A.Pališkio nuotr.
 Jūkainių rekreacinis pažintinis takas.<br> A.Pališkio nuotr.
Ariogalos šv.arkangelo Mykolo bažnyčia.<br> A.Pališkio nuotr.
Ariogalos šv.arkangelo Mykolo bažnyčia.<br> A.Pališkio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 7, 2020, 5:21 PM

Nors šis plentas jau skaičiuoja 9-ąją dešimtį nuo 1938 m., kai po dešimtmetį trukusios statybos buvo baigtas ir iškilmingai atidarytas, jis vis dar aktyviai naudojamas, o bemaž 200 km kelionė juo tikrai neprailgs bei pasiūlys galybę įdomių atradimų.

Taigi važiojam! Plento pradžia yra Raseinių rajone už 35 km nuo Kauno IX forto, sukant Ariogalos link. Pirmasis objektas jau vos už trejeto kilometrų. Tiks jis besidomintiems medine Lietuvos architektūra. Tai – Lesčių Dievo apvaizdos bažnyčia. Geltonuoja ši nedidelė medinukė nuo kapinių kalnelio jau daugiau kaip du šimtmečius.

Grįžę į plentą už poros kilometrų, pasukę kairėn miško keliu pasieksite Daugėliškių miško bunkerio pažintinį taką. Liūdną, tačiau labai svarbią šios vietos istoriją jums papasakos išsamūs stendai lietuvių ir anglų kalbomis.

Šiemet liepos 22 d. buvo minimos 70-osios šio visos Prisikėlimo apygardos vadavietės bunkerio paėmimo metinės. Objektas įrengtas dviejų upelių santakoje, ant kalnelio, šiuo metu baigiami jo atstatymo darbai, todėl turėsite galimybę įlipti į statinio vidų.

Už 5 km į vakarus pasitiks Ariogalos miestas, vienas seniausių miestų Lietuvoje, už sostinę Vilnių senesnis net 70 metų. Išsidėstęs jis kairiajame Dubysos upės krante ir per visą ilgį kertamas senojo Žemaičių plento.

Šiuo metu dėl patogios geografinės padėties čia puikiai išvystyta pramonė, tačiau jūs čia turite pamatyti keletą įdomių objektų – neobarokinę Ariogalos šv.arkangelo Mykolo bažnyčią miesto centre, Daugirdų koplyčią ir Lietuvos laisvės kovų memorialus miesto kapinėse bei naujai įrengtą fontaną centrinėje aikštėje.

Ilgus metus Ariogala neoficialiai vadinta melioratorių sostine – čia rasite Melioratorių gatvę, kadaise pastatytą daugiabučių namų Melioratorių kvartalą, kurio gyventojai balsuoja Melioratorių rinkimų apylinkėje, o Ariogalos bažnyčios didžiajame altoriuje šv.Benedikto Nursiečio, melioratorių globėjo, statulą.

Turbūt keisčiausias ir įdomiausias akcentas mieste – „Melioratorius“. Tai 4 metrų aukščio, stipraus, pusnuogio vyro, ilgaauliais batais, rankose laikančio vamzdžius skulptūra. Pastatyta ji 1977 m. prie Žemaičių plento, tačiau šiuo keliu nuolat į Palangą vykdavę sovietinės valdžios atstovai atkreipė dėmesį, jog skulptūra pernelyg primena kryžių, todėl kūrinys nukeltas. Šiandiena skulptūrą galite išvysti Ariogaloje, Vytauto gatvėje.

Išvykę iš Ariogalos Raseinių link, pervažiavę tiltą per Dubysą, kairiajame slėnio šlaite išvysite baltus Gediminaičių stulpus, o šalia ir nuolat, dėl gėlo ir gaivaus vandens, žmonių lankomą šaltinėlį.

Na, o dešinėje kelio pusėje senojo tilto, neatlaikiusio karo bombardavimų likučiai. Pakilę iš gilaus, miškais apaugusio slėnio pasieksite kitą įdomų objektą – Palukščio dvaro sodybą.

Raseinių rajone kadaise buvo daugybė dvarų, tačiau vienintelis išlikęs ir keliautojams šiuo metu prieinamas yra būtent šis. Čia įsikūrusi kaimo turizmo sodyba. Išlikęs originalus medinio ponų namo pastatas ir atkurti kiti pastatai. Susitarę su šeimininkais galėsite ne tik ramiai pasivaikščioti didžiulėje teritorijoje, bet ir užsukti į net vasaromis vėsius dvaro rūsius.

Kitas įdomesnis objektas Žemaičių plente – Biliūnų kaime. Kaimo link veda romantiška kaštonų alėja, o pasitinka meilės medis su suoleliu ir vestuvininkų čia paliekamomis spynomis. Kaimas garsėja čia įsikūrusiu Biliūnų dvaru.

Deja, objektas privatus ir pažvelgti į jį galėsite tik pro vartus nuo kelio, nebent užsuksite pavasarį per Kaštonų žydėjimo šventę, kai dvaro vartai atveriami visiems norintiems. Kiek toliau galite išvysti ir gynybinį įtvirtinimą, kurį vietiniai vadina Volų pilaite.

Grįžę į plentą, už septyneto kilometrų pasieksite ir rajono centrą – Raseinius. Čia atvykus būtina aplankyti Raseinių krašto istorijos muziejų, įkurtą buvusiame kalėjime, aplankyti net tris miesto fontanus, nusifotografuoti gražiausioje miesto vietoje su panorama į Raseinių bažnyčios ir Dominikonų vienuolyno pastatų kompleksą – Rasupio parke.

Keliaujant senuoju plentu būtina užsukti į Viduklę, čia visų laukia garsieji Viduklės koldūnai (www.facebook.com/ViduklesKoldunai), kuriuos miestelyje gamina net pora koldūninių.

Pats miestelis mažas, jaukus ir didžiuojasi savo istorija. Užsukite ir į Alfonso Svarinsko skverą su neįprastu fontanu ir į šalia esančią medinę Viduklės bažnyčią.

Netoliese yra ir Simono Stanevičiaus gimtinė-muziejus – sena Lietuvos bajoro sodyba su mediniais pastatais ir svirtiniu šuliniu, Jūkainių pažintinis takas per pelkę su poilsio zonomis ir didžiulis Molavėnų piliakalnių kompleksas, pritaikytas lankymui, su pavėsinėmis ir patogiais mediniais takais.

Žemaičių plento pašonėje įsitaisiusiuose Nemakščiuose privaloma aplankyti Aštuonračio muziejų. Tai vieta su tūkstančiais eksponatų pasakojančių ne tik apie vietos istoriją, garsiausius kraštiečius, bet ir galybe įdomiausios technikos.

Užsukę savaitgalį galėsite pasivažinti paties muziejaus savininko Leono rankomis sukonstruota aštuonrate mašina. Nepamirškite užeiti ir ten kur „karaliai pėsti vaikšto“, ta vieta jus tikrai nustebins.

Paskutinis svarbus objektas Raseinių rajone prie Žemaičių plento – Lietuvos laisvės kovų Kęstučio apygardos partizanų memorialas Kryžkalnyje. 15 m koplyčia apšviesta ir tamsiu paros metu, todėl puikiai matoma keliauninkams.

Važiuodami plentu regėsite ne vieną rudą kelio ženklą, žymintį lankytinus objektus, tikrai rekomenduojame užsukti ir ten, ko šiame straipsnyje aprašyti nespėjome.

Na, o jei prireiks pagalbos ar informacijos, mielai kviečiame apsilankyti svetainėje, kur rasite išsamius viso rajono įdomiausių objektų aprašymus https://atraskraseinius.lt/ka-aplankyti/ bei įdomiausių pramogų pasiūlymus https://atraskraseinius.lt/ka-veikti/. 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.