Ekranuose atgimsta prancūzų legenda

Prancūzijos Frankas Sinatra. Taip buvo vadinamas legendinis armėnų kilmės prancūzų kompozitorius, aktorius Charles’is Aznavouras, savo išskirtine muzika sugebėjęs užkariauti viso pasaulio klausytojų širdis.

Pradėjęs stulbinamą karjerą dar paauglystėje Ch.Aznavouras dainavo iki pat savo mirties 2018 metų spalio 1 d.
Pradėjęs stulbinamą karjerą dar paauglystėje Ch.Aznavouras dainavo iki pat savo mirties 2018 metų spalio 1 d.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2020, 1:29 PM

Praėjus porai metų po atlikėjo mirties ilgametis Ch.Aznavouro šeimos draugas Marcas di Domenico sukūrė dokumentinį filmą „Šarlis Aznavūras“ („Le regard de Charles“, 2019 m.), atskleidžiantį mažai kam žinomą dainininko talentą – Edith Piaf padovanota kamera nufilmuotą savo gyvenimą ir keliones.

Kartu su Ch.Aznavouro sūnumi Misha kurtas filmas sostinės kino teatruose pasirodys nuo rugpjūčio 14 d.

Aistra filmuoti

Jaunąjį atlikėją Ch.Aznavourą, dainuojantį Paryžiaus naktiniuose klubuose ir kabaretuose, atrado žymioji E.Piaf, 1948 m. pasikvietusi jį apšildyti pasirodymus ture po Šiaurės Ameriką. Tais pačiais metais savo mokiniui ji įteikė filmavimo kamerą, kurios Charles’is nebepaleido iš rankų.

Užgimstanti ir išblėstanti meilė, pirmieji vaikų žingsniai ar įžymūs bičiuliai, kelionės po įvairius pasaulio kampelius – nuo išnaršytos Afrikos iki Makau ir Niujorko dangoraižių – viskas užfiksuota Ch.Aznavouro kamera, tapusia jo antromis akimis.

Atlikėjas sukaupė didelį archyvą, kurio niekam nerodė. Kaip prisipažino filme, retai kada prie jo sugrįždavo ir pats. 2017 m. jį parodė M.di Domenico, kuris nuo 1990-ųjų artimai draugavo su Charles’io sūnumi Misha, tačiau artimiau su atlikėju susibičiuliavo, kai apie jį buvo rengiama laida Prancūzijos televizijai.

„Trejus metus kiekvieną dieną leisdavome kartu. Tai buvo pradžia gražios draugystės – kaip filme „Kasablanka“, – „The Sydney Morning Herald“ apie Charles’į pasakojo režisierius.

Tai jis prieš mirtį patikėjo savo archyvą Marcui, kuris drauge su Misha, naudodamiesi videomedžiaga ir dainininko užrašais bei atsiminimais, atskleidė dar niekam nematytą Ch.Aznavouro gyvenimo pusę, o dainininko mintis įgarsino žymus prancūzų aktorius Romainas Duris.

Dainavo iki mirties

Ch.Aznavouras (tikr. Šachnuras Vachinakas Aznavurianas) gimė dainininko ir aktorės šeimoje, jie emigravo į Prancūziją bėgdami nuo armėnų genocido Turkijoje. Pradėjęs savo karjerą dar paauglystėje atlikėjas dainavo iki pat savo mirties.

Sulaukęs 94-erių paskutinį koncertą surengė Otavoje, Kanadoje.

„Mes, armėnai, ilgai gyvenime. Aš sulauksiu šimto metų, o dirbsiu iki 90-ies“, – „The New York Times“ sakė atlikėjas.

Per 80 metų trukusią karjerą Ch.Aznavouras surengė koncertus 90 pasaulio šalių – nuo JAV iki Japonijos – ir pardavė daugiau nei 180 mln. įrašų prancūzų, armėnų, anglų, vokiečių, italų, ispanų ir jidiš kalbomis.

Iš viso Ch.Aznavouras išleido 300 albumų ir parašė daugiau nei tūkstantį dainų, tarp kurių melodijos, sukurtos E.Piaf ir buvusiai mylimajai Lizai Minnelli. „Carnegie Hall“ 1960-aisiais jį išgirdęs Bobas Dylanas žurnalui „Rolling Stone“ teigė, kad Ch.Aznavouras „nunešė jam stogą“.

Vaidino kino filmuose

Save dainuojančiu aktoriumi laikęs Ch.Aznavouras suvaidino daugiau nei 70-yje filmų. 1997-aisiais jam įteiktas garbės „Cezario“ apdovanojimas. Iki šiol žymiausias jo vaidmuo – pianistas Šarlis Francois Truffaut filme „Nušauk pianistą“ (1960 m.), kurį režisierius kūrė būtent Ch.Aznavourui.

Šis didelės sėkmės sulaukęs filmas jam padėjo paspartinti dainininko karjerą užsienio šalyse. Jo sukurtos žymiausios dainos „She“, „La Boheme“, „Hier encore“ suskambo daugiau negu100 filmų. Jas vėl galima išgirsti ir filme „Šarlis Aznavūras“. („Sostinė“)

Dokumentinis filmas „Šarlis Aznavūras“ sostinės kino teatruose bus rodomas nuo rugpjūčio 14 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.