Kauno valstybinis choras darbą tikisi atnaujinti po savaitės

Medikai baigia testuoti pusseptintą dešimtį Kauno valstybinio choro dainininkų, ir kaip ELTA jau skelbė, po COVID 19 protrūkio šiame muzikiniame kolektyve iki šiol nustatyti 5 užsikrėtę virusu asmenys. Du iš jų – chore dainuojantys šešiasdešimtmečiai – vyras ir žmona, kiti trys – apie 40 metų amžiaus.

 Kauno valstybinis choras repeticijoje.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kauno valstybinis choras repeticijoje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2020, 9:30 PM

Antradienį naujienų agentūra ELTA paprašė spalį 51 metų sukaktį švęsiančio choro įkūrėją, nuo pat pirmųjų kūrybinės veiklos dienų iki šiol jam vadovaujantį prof. Petrą Bingelį, pakomentuoti susiklosčiusią situaciją.

„Mane patį testavo vakar, rezultatai turi paaiškėti šiandien ryt. Kol kas, kaip ir visi kiti choro žmonės, esu saviizoliacijoje, namuose. Ji baigiasi rugpjūčio 17-ąją. Tikiuosi, kad chore daugiau užsikrėtusiųjų nebus nustatyta, o ir tam penketukui savijauta nepablogės, tad neprireiks sudėtingo gydymo. To mes visi linkime“, – sakė Eltai P. Bingelis.

Visuomenės sveikatos specialistų prielaidų, kad protrūkiai Kauno valstybiniame chore bei Nacionaliniame Lietuvos operos ir baleto teatre Vilniuje gali būti susiję, prof. P. Bingelis nelinkęs atmesti.

„Liepos gale vyko net keli bendri koncertai Vilniuje, mūsų choras dalyvavo operos „Faustas“ pastatyme. Tad kontaktų su operos teatro žmonėmis tikrai buvo, bet dabar sunku atrinkti, kas iš kur tą virusą galėjo pasigauti, kam perduoti. Įdomu tai, kad sudėtinga pagal požymius atskirti, ar užsikrėtei, ar ne. Tai aukštesnė temperatūra, tai sloga kelias dienas vienam choristui laikėsi, bet jam medikai viruso nenustatė. O kitas nei slogavo, nei karščiavo, bet COVID 19 užkratą pasigavo.

Koronavirusas, savaime aišku, sustabdė porą mūsų kūrybinių projektų, tačiau esame nusiteikę tęsti kūrybinę veiklą, ir tai darysime. Kad ir kaip būtų, tikimės, kad vėl pradėsime dirbti rugpjūčio 18-ąją. Aišku, tie, kurie bus sveiki“, – kalbėjo P. Bingelis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per visą laikotarpį nuo pandemijos pradžios COVID-19 diagnozuota maždaug 200 kauniečių, pusė jų jau pasveiko, apie pusšimtį gydomi ligoninėse. Liga pareikalavo ir aukų, nusinešdama trijų garbaus amžiaus miesto gyventojų gyvybes.

Pasak Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, Mobiliajame patikrų punkte Kauno poliklinikos medikai dirba visu pajėgumu, per dieną atlikdami iki 600 tyrimų.

„Jei prireiks, jų skaičių didinsime dar labiau. Viešajame transporte, jo stotelėse, taip pat parkuose bei kitose lankomose vietose sustiprinti dezinfekavimo darbai. Iki šiol sugebėjome atlaikyti neeilinį išbandymą ir toliau dedame visas pastangas, kad mūsų miestas išliktų saugus, o žmonės jaustųsi ramūs. Tačiau čia, kaip bet kurioje kitoje srityje, be pačių žmonių pagalbos būtume vieniši bejėgiai kariai didelio ir sunkaus mūšio lauke.

Ankstesnė „karantininė“ patirtis Lietuvoje įrodė, kad saviizoliacija duoda realią naudą. Geriau dvi savaitės inkubacinio laikotarpio negu kur kas ilgesnis ligos periodas ir galimai nelengvas jos gydymas“, – sakė Kauno meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.