Antroji džiazo intervencija Ariogaloje

Nedidelis miestelis visai šalia pagrindinės mūsų šalies magistralės, jaukiai gaubiamas Dubysos vingio, pretenduoja tapti viena iš džiazo muzikos oazių Lietuvoje.

A.Gotesmanas Ariogaloje pristatys  susimąstyti verčiantį projektą „Šeštasis Dievo įsakymas: nežudyk''.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
A.Gotesmanas Ariogaloje pristatys  susimąstyti verčiantį projektą „Šeštasis Dievo įsakymas: nežudyk''.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
Pirmosios festivalio dienos koncertus pradės M.Stumbro trio.
Pirmosios festivalio dienos koncertus pradės M.Stumbro trio.
 Ariogaloje gros Jaunimo džiazo orkestrais.
 Ariogaloje gros Jaunimo džiazo orkestrais.
 Džiazo vokalistė I.Dirgėlaitė.
 Džiazo vokalistė I.Dirgėlaitė.
 Ariogaloje gros J.Maksimovičius ir D.Golovanovas.
 Ariogaloje gros J.Maksimovičius ir D.Golovanovas.
„Ąžuoliniai berželiai“ nenuspėjami: kartais siūbuoja muzikos taktu kaip liauni berželiai, kartais tvirtai lyg ąžuolai laiko kompoziciją savo rankose.
„Ąžuoliniai berželiai“ nenuspėjami: kartais siūbuoja muzikos taktu kaip liauni berželiai, kartais tvirtai lyg ąžuolai laiko kompoziciją savo rankose.
Daugiau nuotraukų (6)

Arūnas Kazlauskas

2020-08-29 13:13

Žinoma, kol kas dar sunku konkuruoti su šlovinguoju Birštono džiazo festivaliu ar „Broma Jazz“ Kėdainiuose, tačiau, atrodo, šio žanro muzika plinta tarsi geroji žinia, pasiekianti vis atokesnes vietoves.

Džiazas Ariogaloje net nėra koks nors išskirtinis paradoksas, tai jau antrasis festivalis, ir vietos publika po truputį ima susitaikyti su šia netikėtai užgriuvusia lemtimi.

Nuo trio iki orkestro

Rugsėjo 5–6 dienomis Ariogalos kultūros centro salėje išgirsime tiek Lietuvoje gerai žinomus atlikėjus, tiek jaunuosius muzikantus, tik pradedančius savo karjerą bendrame ansamblyje.

Kaip tik toks kolektyvas yra naujai susikūręs Lietuvos jaunimo džiazo orkestras, kurį subūrė du džiazo entuziastai ir puoselėtojai – Arnas Mikalkėnas ir Kęstutis Sova.

Orkestro pagrindą sudaro Kauno „Jazz Academy“ ir „Klaipėdos džiazo orkestro“ jaunieji atlikėjai, nors dalyvių geografija yra daug platesnė – kolektyve groja muzikantai iš mažų Lietuvos miestelių, tokių kaip Šakiai, Skuodas, Vilkaviškis, Rietavas, Seda, Šilutė, ir tai yra puiki praktika jaunajai džiazo muzikantų kartai.

„Gyventi iš muzikos be kūrybos yra labai sunku. Nekalbu apie stilių, gali groti „mainstream“, lotynų, roką, popmuziką ar dar ką nors, bet jeigu neturėsi kokios nors tapatybės, bus sunku. Todėl kūrybiškumą reikia labai skatinti. Tai  kur kas sudėtingesnis kelias, bet jis atsiperka“, – taip teigė „Jazz Academy“ įkūrėjas Arnas Mikalkėnas. 

Pirmosios festivalio dienos koncertus pradės Mindaugo Stumbro trio – kolektyvas, vedamas vieno aktyviausio Lietuvos džiazo gitaristo, dažnai pasirodančio Lietuvos ir užsienio džiazo scenose.

Per kelis pastaruosius metus M.Stumbras su savo kūrybos muzika aplankė daugelį Europos šalių, grojo žinomuose džiazo klubuose ir dalyvavo daugelyje tarptautinių džiazo festivalių. 2018-aisiais jis išleido debiutinį albumą „Our Kingdom“, kuris buvo sėkmingai pristatytas ir įvertintas klausytojų ir muzikos kritikų.

M.Stumbrui ansamblyje pritaria du puikūs muzikantai – Denisas Murašovas (kontrabosas) ir Domantas Razmus (mušamieji).

Džiazo dialogai

Antrąją festivalio dieną, rugsėjo 6-ąją, klausytojus parke šalia Ariogalos kultūros centro pasitiks perkusijų ir gongų garsai – čia savo jautrų ir susimąstyti verčiantį projektą „Šeštasis Dievo įsakymas: nežudyk'' pristatys gerai Lietuvoje žinomas perkusininkas, muzikinių performansų kūrėjas ir dalyvis Arkadijus Gotesmanas. Pasirodyme skambės Vidmantės Jasukaitytės tekstai.

Šis projektas – tai Lietuvos menininkų raginimas vis labiau susipriešinančiai Lietuvos  ir Europos bendruomenei – dabartinė dialogo kultūra turėtų remtis Dekalogo principais, kurie  Europoje turi gilias šaknis ir skelbia universalias vertybes, priimtinas visoms religijoms ir rasėms.  Ši pozicija apima mūsų tautinės santarvės aspektus, taip pat artimo meilės, nuodėmės bei jos atpirkimo klausimus.

Džiazo dialogų tradiciją festivalyje pratęs Dmitrijaus Golovanovo ir Jano Maksimovičiaus duetas. Duetas per pastaruosius 15 metų scenoje sukūrė daugybę stebuklingų, trapių ir jaudinančių „šią akimirką“ gimstančių muzikinių šedevrų.

Abu muzikai yra vieni ryškiausių šalies improvizacinės muzikos ir džiazo atlikėjų, jų biografijoje daugybė koncertų svarbiausiose šalies scenose, begalė bendradarbiavimų su užsienio atlikėjais, plati užsienio koncertų geografija.

Tačiau atlikėjams visada svarbiausias yra gyvas muzikinis bendravimas su klausytoju „čia ir dabar“. Dueto išskirtinis bruožas – spontaniška kūryba, persmelkta dvasingumo ir lakoniškumo, elegantiškai balansuojanti ant intelekto ir intuicijos ribos.

Vokalas džiazo miške

Ir pagaliau festivalio pabaigai – puiki vokalo ir instrumentinės muzikos sintezė – Indrė Dirgėlaitė ir trio „Ąžuoliniai berželiai“ – Tomas Razmus (saksofonai), Simonas Kaupinis (tūba) ir Arnas Mikalkėnas (perkusija).

I.Dirgėlaitė pastaraisiais metais surengė nemažai koncertų Lietuvoje ir Vakarų Europoje. Jos muzikinėje biografijoje gausu tarptautinių projektų, ne kartą koncertavo su Lietuvos Valstybiniu simfoniniu orkestru, dalyvavo „Klaipėdos pilies Jazz“ , „Birštono Jazz“, „Kauno Jazz“, „Vilniaus Jazz“, „Swedish Jazz Celebration“, „New Sound Made“, „Platforma“ ir kituose džiazo bei šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje iružsienyje.

Indrė atliko Jurgos vaidmenį naujame miuzikle „Velnio nuotaka“.

O „Ąžuoliniai berželiai“ nenuspėjami, kaip visada. Sunku suprasti, kada jie siūbuoja muzikos taktu kaip liauni berželiai, kada tvirtai lyg ąžuolai laiko kompoziciją savo rankose... Klausytojų laukia tikrai netikėtas derinys.

Taigi, trapus džiazo daigas po truputį leidžia šaknis Ariogalos žemėje, tikėkimės, kad jis išaugs į vešlų improvizacinės muzikos medį, kuris savo paunksmėje priglobs vis daugiau „lengvosios“ muzikos žanro išsekintų piligrimų. Tikrosios vertybės visada yra visai šalia, ranka pasiekiamos.

Kartu šis festivalis yra puikus tarpinstitucinio bendradarbiavimo pavyzdys – jį rengia nevyriausybinės organizacijos „Idėjų upė“ ir „Jazz Academy“, bendradarbiaudamos su Raseinių rajono kultūros centru, Ariogalos seniūnija ir kitais partneriais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.