Motinystės atostogų išėjusi dirigentė Mirga Gražinytė renka prestižinius prizus

Zalcburge (Austrija) su sūnumis atostogaujanti dirigentė Mirga Gražinytė netrukus papildys savo prizų kolekciją dar dviem reikšmingais apdovanojimais.

Tokį M.Gražinytės atvaizdą matys Birmingamo „Symphony Hall“ lankytojai.<br>„Symphony Hall“ nuotr.
Tokį M.Gražinytės atvaizdą matys Birmingamo „Symphony Hall“ lankytojai.<br>„Symphony Hall“ nuotr.
 N.Perrymano nutapytas buvusio Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovo A.Nelsono portretas.
 N.Perrymano nutapytas buvusio Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovo A.Nelsono portretas.
 N.Perrymano nutapytas buvusio Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovo S.Rattle'o portretas.
 N.Perrymano nutapytas buvusio Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovo S.Rattle'o portretas.
 N.Perrymano nutapytas buvusio Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovo S.Oramo portretas.
 N.Perrymano nutapytas buvusio Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovo S.Oramo portretas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-09-29 14:19

Praėjusį pavasarį sunkiai persirgusi koronavirusu, rugpjūtį pagimdžiusi antrą sūnų 34 metų dirigentė M.Gražinytė gerą pusmetį nesirodė Vakarų scenose. Tačiau jos pavardė garsiai skamba pasaulyje.

Spalio mėnesį lietuvė atsiims du prestižinius apdovanojimus už savo pirmąjį albumą Vokietijos leidybos milžinei „Deutsche Grammophon“.

Jame įamžintos rusų kilmės lenkų kompozitoriaus Mieczyslawo Weinbergo (1919–1996) simfonijos Nr. 2 ir 21, dirigentės atliekamos su jos vadovaujamu Birmingamo simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“ ir smuikininku Gidonu Kremeriu.

Vienu šūviu – du laimikiai

Albumui šįmet nepavyko pelnyti „Grammy“, bet jis išrinktas geriausiu prestižinių klasikinės muzikos apdovanojimų „Gramophone Award“ orkestrinės muzikos kategorijoje. Be to, už šį įrašą M.Gražinytė buvo pripažinta Metų dirigente naujuose Vokietijos klasikinės muzikos apdovanojimuose „Opus Klassik“.

Vokiečiai, jau kone 30 metų turintys vieną svarbiausių muzikos pasaulio apdovanojimų – Vokietijos muzikos verslo sąjungos instituto „Phono-Akademie“ įsteigtą kasmetinį „Echo Klassik“, nutarė dar labiau paskatinti klasikinius muzikantus. Užpernai jie įkūrė Sąjungą klasikinei muzikai puoselėti („Verein zur Forderung der Klassischen Musik“), o ši – prizą „Opus Klassik“, skiriamą net 25 kategorijose.

Nenuostabu – Vokietijoje kultūra yra prioritetinė sritis. Kitąmet šios šalies kultūros biudžetas augs 6,6 proc. ir sieks 1,94 milijardo eurų.

„Opus Klassik“ apdovanojimai bus teikiami spalio 18-ąją Berlyno „Konzerhaus“ salėje, o „Gramophone Award“ ceremonija vyks spalio 6-ąją virtuliai, ją bus galima stebėti ceremonijos feisbuko paskyroje, „YouTube“ ir „Medici TV“ platformose.

Lietuviai – tarp geriausiųjų

M.Gražinytė pernai tapo pirmąja moterimi dirigente pasaulyje, su viena įtakingiausių muzikos leidėjų „Deutsche Grammophon“ pasirašiusia ilgalaikę sutartį. Pasirodė jau du šiai legendinei kompanijai įrašyti jos diskai. Abu neliko nepastebėti.

Antrasis – kompozitorės Ramintos Šerkšnytės kūrybos albumas, įgrotas dviejų dirigenčių – M.Gražinytės ir Giedrės Šlekytės – su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, choru „Jauna muzika“ ir „Kremerata Baltica“, buvo nominuotas „Gramophone Award“ apdovanojimui šiuolaikinės muzikos kategorijoje.

Ir tai dar ne visos lietuviškos pavardės, šįmet linksniuotos tarp pretendentų gauti „Gramophone Award“. Operos įrašo kategorijoje varžėsi Samuelio Barberio opera „Vanessa“ iš Glaindborno festivalio su Edgaru Montvidu viename pagrindinių vaidmenų (šis įrašas šiemet pelnė „BBC Music Magazine“ apdovanojimą) ir „Salomėja“ iš Zalcburgo festivalio su Asmik Grigorian.

Tačiau sėkmė nusišypsojo tik M.Gražinytei. Jai padėjo lietuviai garso režisieriai Vilius ir Aleksandra Kerai, kuriems dirigentė patikėjo savo pirmųjų diskų garsiajai „Deutsche Grammophon“ įrašus. Puikus įvertinimas – ir jų nuopelnas.

Šio dueto įrašyti albumai jau keturiskart nominuoti „Grammy“. Maždaug pusę iš šimto jų įrašytų plokštelių galima rasti tarptautiniuose kataloguose, tarp jų – keliolika įdainuotų Niujorko „Metropolitan Opera“ artistų su Kauno miesto simfoniniu orkestru, daug G.Kremerio ir „Kremerata Baltica“ albumų.

Įamžino ir drobėje

M.Gražinytė bendradarbiavimą su „Deutsche Grammophon“ pratęs XX a. britų kompozitorių muzikos albumu, skirtu Birmingamo simfoninio orkestro šimtmečiui. Kolektyvas dar šį rudenį tikisi atnaujinti darbą su savo vadove, grįžusia iš motinystės atostogų.

Lietuvės Anglijoje laukia staigmena – dailininkas Normanas Perrymanas nutapė jos portretą orkestro vadovų galerijai Birmingamo „Symphony Hall“. Čia jau įamžinti visi M.Gražinytės pirmtakai – Andris Nelsonas, Sakari Oramo ir Simonas Rattle’as.

N.Perrymanas garsėja dar tuo, kad pirmasis pradėjo gyvai tapyti muziką koncertuose. Šviesaus atminimo dirigentas Yehudi Menuhinas jį yra pavadinęs menininku, kuriančiu muziką teptuku.

Ant projektorių tapomi N.Perrymano kinetiniai paveikslai atsiranda koncertų metu didžiuliuose ekranuose, publikos akyse.

Dailininkas bandė varžytis net su Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu – vizualizavo jo simfoninę poemą „Jūra“, atliekamą M.Gražinytės diriguojamo Birmingamo miesto simfoninio orkestro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?