Svarbus filmo „Laiko tiltai“ įvertinimas: pelnė Baltijos asamblėjos apdovanojimą

Vakar Estijos parlamente vykusių Baltijos asamblėjos apdovanojimų metu meno premiją pelnė režisierių Audriaus Stonio ir Kristynės Briedės dokumentinė kino esė „Laiko tiltai“.

Kadras iš filmo „Laiko tiltai“.
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“.
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“.
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“.
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“.
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-11-06 22:15

Komisijos nariai filmą įvertino už sėkmingą trijų Baltijos šalių bendradarbiavimą. Juosta pasakoja apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos poetinės dokumentikos kino meistrus. 

Apdovanojimo atsiimti atvyko filmo prodiuseris estas Riho Västrikas. Komisijai ir susirinkusiems jis dėkojo už pripažinimą ir džiaugėsi galėjęs prisidėti prie kūrybinio proceso. 

„Šis filmas yra nusilenkimas mūsų kino pirmtakams ir kartu įrodymas, kad net istoriškai sunkiu etapu egzistavo žmogiškumas. Filmo kūrimas mums buvo nuotykis ir kelionė į gilesnį klasikų pažinimą. Manau, režisieriams pavyko suprasti ir atskleisti herojus aukštesniu, kognityviniu lygiu“, – sakė R.Västrikas. 

Baltijos asamblėjos komisija teikdama premiją argumentavo, kad dokumentinis filmas „Laiko tiltai“ yra geriausias glaudaus ir nepaprastai vaisingo trijų Baltijos šalių bendradarbiavimo pavyzdys. 

Šį išskirtinumą liudija ypatinga kūrybinė bendrystė, kuri suvienijo žinomą lietuvių režisierių A.Stonį ir latvių dokumentinio kino kūrėją K.Briedę, taip pat keturių prodiuserių grupę: lietuvius Algimantę Matelienę ir Arūną Matelį („Studio Nominum“), latvį Uldį Cekulį ir estą R.Västriką. 

Prie filmo scenarijaus kartu su K.Briede ir A.Stoniu dirbo Ramunė Rakauskaitė, A.Matelis bei R.Vastrikas, o filmo operatoriais tapo Audrius Kemežys, Valdis Celminis, Joosepas Matjusas, Janis Šenbergas ir Laisvūnas Karvelis. 

„Laiko tiltų“ premjera įvyko 2018 m. tarptautiniame Karlovi Varų kino festivalyje. Juosta buvo apdovanota Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premija, o Šanchajaus tarptautiniame kino festivalyje pelnė Auksinę taurę. Taip pat filmas buvo paskelbtas Lietuvos pretendentu į „Oskarų“ apdovanojimus. 

„Studio Nominum“ – viena pirmųjų nepriklausomų kino studijų Lietuvoje, kurianti aukštos meninės vertės dokumentinius filmus. Kompanijos juostos, tarp kurių – „Laiko tiltai“, „Prieš parskrendant į žemę“, „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ ir kt., dažnai susilaukia įvertinimų tarptautiniu mastu. 

Baltijos asamblėja – kasmet ryškiausius Baltijos šalių pasiekimus literatūros, meno ir mokslo srityse įvertinanti tarptautinė organizacija. Pagrindinis apdovanojimų tikslas yra remti šių sričių plėtrą Baltijos šalyse ir susipažinti su kaimyninių šalių pasiekimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.