Žymūs Lietuvos fotografai moksleiviams atskleis savo srities paslaptis

Įprastą gyvenimo ritmą vėl pristabdžius karantinui, visos Lietuvos moksleiviams atsirado puiki galimybė saugiai įgyti naujų žinių. Jau šią savaitę startuoja fotografija besidomintiems moksleiviams skirtas projektas „Fotografijos aistra“.

 M.Repečka.<br> R.Šeškaičio nuotr.
 M.Repečka.<br> R.Šeškaičio nuotr.
 V. Dranginis ir R.Šeškaitis (dešinėje).<br> Organizatorių nuotr.
 V. Dranginis ir R.Šeškaitis (dešinėje).<br> Organizatorių nuotr.
 V.Dranginis.<br> T.Gaubio nuotr.
 V.Dranginis.<br> T.Gaubio nuotr.
 R.Šeškaitis ir M.Repečka.<br>  Organizatorių nuotr.
 R.Šeškaitis ir M.Repečka.<br>  Organizatorių nuotr.
 M.Gudzinevičius.<br>  Organizatorių nuotr.
 M.Gudzinevičius.<br>  Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 10, 2020, 10:01 AM

Internetu transliuojami seminarai (vebinarai) „Fotografavimo aistra“ – tai planuojama ilgalaikė edukacinė fotografijos meno programa, skirta vaikų ir jaunimo kultūriniam, meniniam ugdymui, talentingų jaunųjų fotografijos (menininkų) atradimui ir fotografijos kaip meno ir kultūrinio ugdymo priemonės sklaidai Lietuvoje.

Nors iš pradžių buvo planuojama, kad šis projektas vyks realiai, dabartinė situacija privertė organizatorius kiek persiorientuoti, bet šiuolaikinių technologijų dėka viską bus galima sėkmingai perteikti ir nuotoliniu būdu.

Vienas idėjos iniciatorių ir įvadinės paskaitos lektorius – žinomas sporto ir kelionių fotografas Vytautas Dranginis. Jam tokie projektai nėra naujiena. Prieš keletą metų jis vedė fotografijos mokymus „Olimpinės kartos“ projekte. Jis pabrėžia, kad labai svarbu yra dalintis savo patirtimi su jaunimu.

„Iš pradžių buvo nedrąsu, bet vėliau įsidrąsinau ir labai patiko. Dalintis savo žiniomis su moksleiviais yra labai prasminga. Vėliau teko skaityti pranešimus įvairiuose renginiuose. Dėl to visada ruseno ta mintis, kad reikėtų tokius projektus tęsti. Galima sakyti, kad ši pandemija tik dar labiau paragino imtis šio projekto, nes dabar fizinės veiklos sumažėjo, o visada norisi kažkur save išreikšti. Nors iš pradžių planavome daryti realų renginį, dabar savo studijoje jau pasiruošiau „on-line“ mokymams“, – pasakojo V. Dranginis.

Šiais laikais fotografija visiems tapo labai artima. Daugelis žmonių gali sau leisti įsigyti fotoaparatą, o ir šiuolaikiškų mobiliųjų telefonų fotografavimo galimybės yra milžiniškos. Tačiau vien fotoaparato turėjimas dar toli gražu nereiškia, kad galima save laikyti fotografu.

„Tokia fotografija, kuomet visi bet ką fotografuoja ir talpina socialiniuose tinkluose, dažniausiai yra bevertė. Mano noras ir yra papasakoti jaunimui, kas iš tikrųjų yra fotografija. Tiek aš, tiek komandos nariai pakalbėsime skirtingomis tematikomis, papasakosime kaip mes patys atradome šią aistrą ir kaip jaunimui nesuklysti renkantis fotografijos sritį. Už to, ką visi mato socialinėje erdvėje, visko yra daugiau, – aiškino V. Dranginis. – Galima su tuo pačiu telefonu, tinkamai jį išnaudojus, padaryti puikiausią nuotrauką. Todėl mūsų tikslas yra padėti moksleiviams suprasti, ko reikia šiam užsiėmimui“.

Seminarų metu gerąja patirtimi ir savo sukauptu žinių bagažu dalinsis tarptautinių meno, muzikos, sporto ir kitų fotografijos sričių profesionalai – V. Dranginis, Rytis Šeškaitis, Mantas Repečka ir Mantas Gudzinevičius.

V. Dranginis yra fotografavęs vasaros ir žiemos olimpines žaidynes, Dakaro ralį, taip pat yra oficialus „Red Bull“ fotografas. R. Šeškaitis yra oficialus MO muziejaus fotografas, fotografavo Eurovizijos konkurse, Dakaro ralyje, didžiausiuose Lietuvos ir regiono muzikos festivaliuose, buvo oficialus Dalai Lamos vizito Lietuvoje fotografas, ne kartą fotografavo vestuves Indijoje.

M. Repečka yra muzikos festivalio Latvijoje „Positivus“ ir vieno didžiausių festivalių Lietuvoje „Granatos Live“ oficialus fotografas. M. Gudzinevičius yra portretų ir reportažų fotografas, per karjerą nufotografavęs šimtus žinomų žmonių žurnalams, knygų iliustracijoms, užfiksavo renginių akimirkas ne tik Lietuvoje, bet ir už Atlanto.

„M. Repečka yra jauniausias iš mūsų, todėl labai įdomu bus išgirsti jo patirtį ir kelią link žinomų renginių. R. Šeškaitis yra fotografavęs nemažai muzikos ir sporto renginių, o M. Gudzinevičius galbūt papasakos kuo verslo fotografija skiriasi nuo paprasto portreto ir kad paprastas portretas atneša daugiau džiaugsmo, bet mažiau pinigų. Pats daugiau kalbėsiu apie iššūkius sporto ir kelionių fotografijose“, – pridūrė V. Dranginis.

Visi jie kartu padės projekto dalyviams sukurti fotografijos kūrinius, supažindins su skirtingomis fotografijos technikomis, papasakos apie naujas tendencijas. Iš viso planuojama 10 virtualių mokymų.

Įvadinė projekto paskaita vyks jau antradienį (lapkričio 10 d.) 16 val. „Zoom“ platformoje.

Projektą „Fotografijos aistra“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Kviečiame dalyvius registruotis čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.