Londono džiazo festivalio virtualioje salėje skambės lietuviškas džiazas

Šį sekmadienį, lapkričio 15 d. 19 val. festivalis „Vilnius Jazz“ pristatys tris šių metų savo projektus – „Improdimensija Orchestra“, Dainiaus Pulausko trio ir Arkadijaus Gotesmano „Prayer“ („Malda“) – Londono džiazo festivalio virtualioje programoje. Lietuviško džiazo bus galima klausytis bet kuriame planetos taške, kur yra internetas.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
 A.Gotesmano projektas „Prayer“ („Malda“).<br> V.Suslavičiaus nuotr. 
 A.Gotesmano projektas „Prayer“ („Malda“).<br> V.Suslavičiaus nuotr. 
 D.Pulausko trio.<br> V.Suslavičiaus nuotr. 
 D.Pulausko trio.<br> V.Suslavičiaus nuotr. 
 „Improdimensija Orchestra“.<br> V.Suslavičiaus nuotr. 
 „Improdimensija Orchestra“.<br> V.Suslavičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 14, 2020, 9:36 AM, atnaujinta Nov 14, 2020, 3:09 PM

Nuo 1992-ųjų rengiamas Londono džiazo festivalis yra vienas labiausiai laukiamų kultūros įvykių Jungtinės Karalystės (JK) sostinėje. Dėl sudėtingos Covid-19 situacijos šiemet jis pirmą kartą keliasi į virtualią erdvę. Iš pradžių tikėtasi, kad vien tik užsienio grupių pasirodymai bus transliuojami internetu, o vietos atlikėjai gyvai koncertuos atvirose erdvėse. Tačiau sugriežtintas karantinas privertė atsisakyti ir šio plano.

Vis dėlto penktadienį prasidėjęs festivalis išsaugojo solidžią programą: per 10 dienų, iki lapkričio 22-osios, jame įvyks per 100 renginių, kurie bus transliuojami iš įvairių JK sostinės vietų ir užsienio. Prognozuojama, kad festivalio auditorija bus netgi didesnė nei paprastai. Dalis transliacijų bus nemokamos.

„Vilnius Jazz“ jau ketvirtą kartą surems pečius su partneriais Londone. Anksčiau jie kooperavosi pristatydami vienur ir kitur bendrą lietuvių ir britų projektą su Liudu Mockūnu ir Mariumi Aleksa, „Vilnius Jazz“ taip pat yra pristatęs Londone „Dainius Pulauskas Group“.

Dabar L.Mockūnas, D.Pulauskas ir A.Gotesmanas su Londono džiazo festivalio vėliava parodys pasauliui savo naujausias premjeras. Įsimintina ir tai, kad šie džiazo meistrai pristatys savo projektais visą būrį jaunų šalies džiazmenų.

L.Mockūno ir Arno Mikalkėno suburtame „Improdimensija Orchestra“ muzikuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Šiuolaikinės muzikos magistro programos buvusieji ir dabartiniai studentai bei jų bendraminčiai. A.Gotesmanas „Maldoje“ taip pat remiasi jaunaisiais improvizuotojais, o D.Pulauskas „Vilnius Jazz“ įraše groja savo kompozicijas iš naujausio albumo su jaunosios kartos kolegomis kontrabosininku Armanu Isojanu ir būgnininku Augustu Baronu.

Pasak „Vilnius Jazz“ prodiuserio A.Gusčio, projektus Londonui reikėjo siūlyti dar gerokai prieš festivalį Vilniuje, kuriame nuskambėjo pasaulinės jų premjeros. Tad partnerių pageidavimu buvo atrinkti trys kontrastingi kolektyvai, be to, Londone žinomi muzikantų vardai abejonių nekėlė.

Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams skirtas A.Gotesmano projektas „Malda“ suintrigavo britus idėja jungti žydų ir lietuvių folklorą. Šio projekto jaunimui „Vilnius Jazz“ scenoje puikiai pavyko improvizacijomis perteikti žydišką muzikos koloritą, o dar labiau jį sustiprino tikra klezmerių kapela ir tikras kantorius – Vilniaus choralinės sinagogos maldų vadovas Shmuelis Yatomas, įspūdingai virpinęs teatro salę giesmėmis.

„Improdimensija Orchestra“ sužavėjo „Vilnius Jazz“ publiką išradingumu, azartišku muzikavimu ir neįprastais ausiai skambesiais. D.Pulauskas su akustiniu trio nukėlė klausytojus į poetišką savo kūrybos oazę.

Dar kartą „Vilnius Jazz“ akimirkas bus galima patirti šį sekmadienį 19 val., prisijungus čia

Lietuvių projekto transliacija – nemokama, jos trukmė – 45 minutės. Transliacijos partneris – Lietuvos kultūros institutas. 

Tai, ko gero, bus solidžiausias Lietuvos džiazo pristatymas užsienyje pastaraisiais metais ir paskutinė išnaudota jo sklaidos proga, Jungtinei Karalystei dar priklausant Europos Sąjungai. Nuo kitų metų visiems muzikantų pasirodymams JK bus reikalingos darbo vizos, t.y. sąlygos taps tokios pat kaip ir koncertujant JAV. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.