Pianistė internete dalijasi vaizdo pamokomis

Karantinas – gera proga atrasti naują pomėgį, išlaisvinti užslėptus meninius gebėjimus. Prie to nutarė prisidėti vilnietė pianistė Ieva Dūdaitė (30 m.), parengusi virtualias skambinimo pianinu pamokas.

Lietuvė pianistė pateko tarp 450 geriausių Vokietijos 2020 metų muzikų.
Lietuvė pianistė pateko tarp 450 geriausių Vokietijos 2020 metų muzikų.
Užsienyje muzikinės karjeros siekusi I.Dūdaitė parengė grojimo pianinu pradžiamokslį, kurį sudaro septynios pamokos. Iš pradžiamokslio pasistengus netgi galima išmokti pirmąjį kūrinį Kalėdoms.<br>J.Šopos nuotr.
Užsienyje muzikinės karjeros siekusi I.Dūdaitė parengė grojimo pianinu pradžiamokslį, kurį sudaro septynios pamokos. Iš pradžiamokslio pasistengus netgi galima išmokti pirmąjį kūrinį Kalėdoms.<br>J.Šopos nuotr.
Užsienyje muzikinės karjeros siekusi I.Dūdaitė parengė grojimo pianinu pradžiamokslį, kurį sudaro septynios pamokos. Iš pradžiamokslio pasistengus netgi galima išmokti pirmąjį kūrinį Kalėdoms.
Užsienyje muzikinės karjeros siekusi I.Dūdaitė parengė grojimo pianinu pradžiamokslį, kurį sudaro septynios pamokos. Iš pradžiamokslio pasistengus netgi galima išmokti pirmąjį kūrinį Kalėdoms.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 19, 2020, 3:37 PM, atnaujinta Sep 24, 2021, 4:56 PM

Kaune gimusi I.Dūdaitė nuo septyniolikos metų gyveno, studijavo, koncertavo užsienyje ir lygiai prieš metus įsikūrė Vilniuje.

Į Lietuvą pianistė apsisprendė grįžti pernai gruodžio 11-ąją, o prieš tai gruodžio 8-ąją jai Frankfurto katedroje pasipiršo širdies draugas vyresnysis banko konsultantas Marijonas Radžiūnas (30 m.). Šių metų kovo 28-ąją Ieva ir Marijonas susituokė Kauno Jėzuitų bažnyčioje.

Grojimas atitolina senatvę

Pianistė įsitikinusi, kad karantinui sustabdžius įprastą gyvenimą galima rasti laiko daug kam kitam – paskaityti gerą knygą, pažiūrėti kartu su šeimos nariais kokį filmą ar įgyvendinti seniai puoselėtą svajonę, pavyzdžiui, pradėti tapyti ar pagaliau išmokti skambinti pianinu.

Nieko nėra neįmanoma, juolab šiais laikais, kai internete galima rasti visko.

Nuotolinės galimybės I.Dūdaitę įkvėpė pasiūlyti skambinimo pianinu pradžiamokslio vaizdo pamokas. Jomis žinoma pianistė dalijasi tinklalapyje ievadudaite.com.

Nieko panašaus Lietuvoje dar niekas nėra pasiūlęs! O mokytis skambinti galima sau patogiu metu, pasirinktoje vietoje, pagal asmeninius dažnumo ir kartojimo poreikius.

Juk skambinimas pianinu – tai ne tik meditacija, svajonė, terapija, išėjimas iš patogumų zonos ar pomėgis. Mokslo įrodyta, kad grojant gerėja atmintis, gebėjimas išlaikyti dėmesį ir susikaupti, mažėja tikimybė susirgti demencija, Alzheimerio liga. Tai padeda stabdyti senėjimą.

„Bet svarbiausia, kad grojimas – tai ramybės ir tobulėjimo šaltinis, o to šiais jautriais laikais taip stinga“, – tikino I.Dūdaitė.

Išmokite kūrinį Kalėdoms

Pradžiamokslis skirtas ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, kurie nebūtinai vaikystėje mokėsi muzikos. Netgi jei neturite instrumento, o seniai svajojote išmokti skambinti pianinu, drįskite įgyvendinti svajonę dar šiais metais – gal artimuosius nustebinsite dovanodami jiems melodiją šv.Kalėdų proga?

I.Dūdaitė patarė susirasti pianiną – gal šis nenaudojamas instrumentas stovi tėvų namuose, bibliotekoje, muzikos mokykloje, kurioje dabar niekas nesimoko skambinti.

„Gyvename apribojimų laikotarpiu, bet viskas įmanoma. Jeigu norite išmėginti save, surasite ir instrumentą. Juk vaikas ar suaugęs žmogus, nuotoliniu būdu pasimokęs iš pradžiamokslio, neturi ko prarasti.

Per septynias vaizdo pamokas puikiai suprasite, ar skambinimas pianinu taps pomėgiu, ar jums patinka fortepijono muzika. Teorinės ir praktinės užduotys pateiktos paprastai – faktiškai nuo nulio paaiškinama, kas yra tas pianinas, ką apie jį reikia žinoti, kaip juo skambinti, kaip prie jo sėdėti“, – apie vaizdo pamokas pasakojo jas sukūrusi I.Dūdaitė.

Pianistė įsitikinusi: per kelias pamokas įmanoma pajusti, ar mokinį toliau lydės muzika. Iš pradžiamokslio netgi išmoksite pirmą kūrinį!

Laisvas mokymasis – privalumas

I.Dūdaitė vaizdo pamokas kūrė pagal tam tikrą metodologiją, nes turi mokymo patirties. Trejus metus Ieva dėsto fortepijono pamokas, ji turėjo daugiau nei dvidešimties mokinių klasę Vokietijoje.

Mokinių amžius buvo nuo trejų iki septyniasdešimt septynerių metų.

Todėl akivaizdu, kad mokytis skambinti niekada ne per anksti ir ne per vėlu.

„Karantinas perkainojo žmonių vertybes – pagaliau jie turi daugiau laiko sau, suprato, kad neverta atidėlioti mokymosi skambinti pianinu. Lietuvoje tokių pamokų poreikis didžiulis, daug žmonių svajoja groti, bet nedrįsdavo.

O vaizdo pamokos – neįpareigojančios, galima mokytis šeštą valandą ryto ar vidurnaktį, jas galima kartoti daug kartų.

Tai laisvas mokymosi modelis, kuris gali būti tinkamas daugeliui“, – tvirtino I.Dūdaitė.

Į Lietuvą sugrąžino meilė

Lietuvė pianistė pastaruosius vienuolika metų praleido trijose Europos valstybėse – dvejus Italijoje, šešerius – Olandijoje ir trejus – Vokietijoje.

I.Dūdaitė fortepijono muzikos bakalauro ir magistro diplomus įgijo Mastrichto konservatorijoje, o moderniosios muzikos magistro diplomą – Karlsrūhės aukštojoje muzikos mokykloje. Ieva Kaune mokėsi 1-ojoje muzikos mokykloje, Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje.

Ievą ir Marijoną suvedė muzika, kai pianistė 2018 metų gruodžio 8-ąją atliko koncertą Birštone. Per šį koncertą jie vienas kitą pirmąkart išvydo.

Marijonas sėdėjo pirmoje eilėje, po koncerto įteikė Ievai gėlių, bet neužkalbino.

Drovus ir kuklus vyras pianistę vėliau susirado per socialinius tinklus – įkėlė koncerto vaizdo medžiagą, ir jiedu pradėjo susirašinėti.

Po mėnesio susirašinėjimo vyras pakvietė pianistę puodelio kavos. O vėliau Marijonas klausėsi visų Ievos koncertų, kad ir kur jie buvo surengti, – ar Londone, ar Paryžiuje, ar Berlyne.

„Norėdamas man parodyti gestą, kad ne veltui grįžtu į Lietuvą, Marijonas likus porai dienų iki grįžimo pasipiršo Frankfurto katedroje ir parodė, jog nori su manimi kurti šeimą. Todėl man buvo dar lengviau grįžti į tėvynę“, – patikino muzikė.

Šiemet I.Dūdaitė su debiutiniu albumu „Tiersen Meets Chopin“ buvo nominuota dviejose kategorijose – jaunojo atlikėjo ir solinio įrašo – Vokietijoje prestižinei premijai „OPUS CLASSIC 2020“.

Lietuvė pateko tarp 450 geriausių Vokietijos 2020 metų instrumentalistų, dainininkų, dirigentų, kompozitorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.