Kultūros taryba nebeskirstys subsidijų kultūros įstaigoms dėl pandemijos nuostolių

Lietuvos kultūros taryba ateityje nebeskirstys subsidijų kultūros įstaigoms už nuostolius, patirtus per pandemiją, sakė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis.

 Buvusi Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė D.Urbanavičienė ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V.Juozapaitis.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Buvusi Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė D.Urbanavičienė ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V.Juozapaitis.<br> Lrytas.lt koliažas.
 V.Juozapaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Juozapaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 D.Urbanavičienė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 D.Urbanavičienė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 1:29 PM, atnaujinta Jan 19, 2021, 1:33 PM

Anot jo, pernai lapkritį Kultūros taryba, skirdama subsidijas už neįvykusius Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus Lietuvoje rengusiems organizatoriams, padarė baisią klaidą, dėl kurios labai gėda.

„Atkreipiu dėmesį, kad subsidijos ir toliau bus mokamos, bet jau bus mokamos nebe Kultūros tarybos – kas išvis turbūt yra neįtikėtina. Kultūros taryba, ekspertinė įstaiga, įpareigojama vykdyti išmokėjimus be ekspertinio vertinimo, padaroma mechanizmo įrankiu, tai prieštarauja pačiai tos įstaigos misijai“, – antradienį per bendrą Seimo Kultūros bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų posėdžius sakė V. Juozapaitis.

Anot jo, būtina sukurti mechanizmą, kuris užkirstų kelią bet kokiai subsidijas skirstančiai įstaigai pakartoti tokias klaidas.

V. Juozapaitis atkreipė dėmesį, kad subsidijas gavusios bendrovės „Bravo events“ ir „Mon voyage“ yra vieni didžiausių renginių organizatorių, su kuriais dirba ir Lietuvos atlikėjai, jie rengia populiarius festivalius.

„Mes finansavome ne tuos, kurių galbūt nereikėtų čia įsileisti, o tuos, kurie organizuoja“, – pabrėžė Kultūros komiteto pirmininkas.

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis akcentavo, kad Kultūros taryba padarė tai, ką privalėjo padaryti. Anot jo, minėti atlikėjai nėra įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

„Nepamirškime kokia grėsmė yra ir sporte kilusi. Į Lietuvą atvažiavo trys Rusijos krepšinio komandos, viena iš jų CSKA, tiesiogiai su Raudonąja armija susijusi. Irgi reikėtų draudimą padaryti“, – ironizavo ekspremjeras ir pabrėžė, kad atsakingos institucijos atlieka monitoringą dėl to, kas negali būti įleidžiamas į Lietuvą.

Buvusi Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė, dabartinė kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, pasirašiusi minėtų subsidijų skyrimą, tvirtino, kad prieš skiriant subsidijas minėtoms bendrovėms, konsultuotasi su teisininkais. Jie nurodė, kad nėra teisinio pagrindo jų neremti, kitaip būtų pralaimėti teismai.

„Renginių organizatorių pateikti prašymai vertinti tik ekonominiais ir teisiniais aspektais. Mes vertinome tik teisinius dokumentus, o ne meninę, kultūrinę renginio vertę ar kokybę“, – sakė ji.

„Kadangi tai yra subsidijų programa, kuri skirta kompensuoti patirtas išlaidas, (...) nuspręsta nedaryti ekspertinio vertinimo, nes čia reikėjo vertinti tik ekonominius ir techninius dalykus, tai yra patirtos išlaidos ir pateisinantys jas dokumentai“, – aiškino ji.

Kultūros tarybos narys Rolandas Palekas apgailestavo dėl to, kas nutiko, kita vertus, prisipažino net nežinojęs apie tokį dainininką M. Šufutinskį. Jis abejojo, ar jo pareiga yra žinoti tokius atlikėjus.

Jis taip pat tvirtino, kad Kultūros taryba neturėtų būti „formali paramos skirstytoja be ekspertinio vertinimo“.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį Vidaus reikalų ministerijai pasiūlė Rusijos ir Bulgarijos pilietį F. Kirkorovą įtraukti į užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, nacionalinį sąrašą.

Anot ministro, šis žinomas atlikėjas savo daugkartiniais apsilankymais neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje „sąmoningai neigė Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą bei tokiu būdu netiesiogiai pateisino agresyvius Rusijos Federacijos veiksmus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.