Ramūnas Gerbutavičius. Į kryžiaus žygį su A. Tapinu

Buvau naivus, nes iki šiol atrodė, kad silpna ta valstybė ir neįgali ta kultūra, kurias užpulti, sukiršinti ir sugriauti gali F.Kirkorovo ir M.Šufutinskio duetas.

 R.Gerbutavičius.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Gerbutavičius.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 9:21 AM, atnaujinta Jan 20, 2021, 2:16 PM

Bet tada į žygį pakvietė A.Tapinas: aš užsitempiau odinę kirasą ir leidausi paskui.

Visada taip stengiausi daryti. Atsimenu, 2006-aisiais jis pakvietė į barą „Stars“. Traukdavau dukart per dieną. Tiesa, užsitempęs ne kirasą, o futbolo marškinėlius, mat anuomet kariaudavau pasaulio futbolo čempionato batalijų transliacijose iš Vokietijos.

Dar kvietė prie pokerio stalo – tada bene vienintelį kartą pabūgau žūti, nes nemoku blefuoti.

Vėliau ėmė kviesti ir kviesti – tai šen, tai ten, tai į kairę, tai į dešinę. Kad ir kaip stengiausi, ne visur suspėdavau. Dėl to labai atsiprašau. Kaip sakė „Enigma“, mea culpa.

Bet kryžiaus žygio prieš Kultūros tarybą negalėjau pražiopsoti, tad vos tik pakviestas užsitempiau odinę kirasą ir nėriau į patį mūšio sūkurį.

Tokiais atvejais mane pagauna kovinė dvasia, prarandu protą, logiką ir nuovoką, tampu pernelyg empatiškas, perimu kovos draugų nuoskaudas ir neviltį, visų pažemintų ir nuskriaustųjų mintis ir nuotaikas, jas mano viduje sukilusi užuojauta ir įkarštis padaugina iš dviejų ir išspjauna desperatiškais kovos šūkiais.

1. Kultūros taryba kalta, kad mes kuo toliau, tuo labiau nesuprantame, kas yra profesionalioji kultūra ir menas.

Kai už profesionaliąją kultūrą atsakingai įstaigai pavedama spręsti dėl F.Kirkorovo, M.Šufutinskio, K.Kerbedžio, A.Tapino, lauk nelaimės. Jei ties pirmomis dviem pavardėmis joks parašas neturėjo atsirasti dėl vienų priežasčių, tai ties kitomis – dėl kitų.

2. Kultūros taryba kalta, kad mes kuo toliau, tuo labiau įsitikiname, jog šiais laikais viskas yra menas. Juk pokalbių laida „Laikykitės ten su A.Tapinu“ yra pati tikriausia kūrybinė industrija, savitas šiuolaikinis menas, kuriame nereikia ieškoti politinės ar socialinės tiesos – užtenka grožėtis kaip medžiu miške ar E.Janso instaliacija „MOrkoje“.

3. Kultūros taryba kalta, kad Lietuva iki šiol neturi nė vieno Nobelio literatūros premijos laureato.

Juk per šitiek metų finansuota šimtai knygų ir nė viena jos autoriaus nepriartino prie pasaulinės šlovės nė per nago juodymą. Vadinasi, buvo finansuojami ne tie autoriai ir ne tos knygos. Kitos, be abejo, būtų kasmet Lietuvai pelniusios po Nobelio premiją.

4. Kultūros taryba kalta, kad samdo netikusius ekspertus ir jiems leidžia pinigus, kuriuos būtų galima skirti papildomam projektų finansavimui. Kam tie ekspertai, kai jų pilnas feisbukas – tereikia atsižvelgti į tas nemokamas ekspertines nuomones, ir visi bus patenkinti.

5. Kultūros taryba kalta, kad finansuotos knygos, spektakliai ir koncertai jų ištroškusiems skaitytojams, žiūrovams ir klausytojams vis tiek yra mokami. Kodėl aš turiu dukart mokėti už tą patį – jau geriau parsipūsti.

6. Kultūros taryba kalta, kad vadinamosios populiariosios muzikos kūrėjai ir atlikėjai, tokie kaip R.Cicinas, iki šiol dėl finansavimo nekonkuruoja vienoje programoje su O.Koršunovu, S.Parulskiu ar R.Samuolyte. Mūsų kovos draugai ir virtualūs ekspertai puikiausiai žinotų, kuris čia aukštesnio meno atstovas.

7. Kultūros taryba kalta, kad tiki ir pasitiki valdžios žmonių stumiama įtraukiosios kultūros idėja, kuri reiškia ne ką kita, o tai, kad vos gimęs kūdikis už savo pirmąjį klyksmą jau reikalauja finansavimo.

8. Kultūros taryba kalta, kad ji iki šiol neišsireikalavo tiek finansų, kad būtų finansuojama ne dešimt, o devyniasdešimt procentų projektų, dar geriau – visi, na, beveik visi.

Ir nereikia čia teisintis, kad valstybė neturi tiek pinigų. Jeigu neturi, tegul nupiešia. Nes dar nekuriantys lietuviai norėtų kurti, o jau kuriantys nori gyventi iš kūrybos. Tai gyvybiškai svarbu.

Kovos ir šūksnių įkarštyje net nepajutau, kaip mano kirasoje prasižiojo dvi skylės ir nusidažė raudonai. Tai, be abejo, buvo priešų darbas. Jau nebuvau toks naivus ir net nepagalvojau, kad tai galėjo būti F.Kirkorovo ir M.Šufutinskio dainų strėlės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.