Virtualiame Berlyno kino festivalyje debiutuos filmas apie Tinos Turner gyvenimą

Dokumentinio filmo apie legendinę dainininkę Tiną Turner pasaulinė premjera ir „įspūdinga“ virtinė per koronaviruso pandemiją sukurtų juostų taps pirmadienį prasidėsiančio virtualaus Berlyno kino festivalio pagrindiniais akcentais.

 Tina Turner.<br> Scanpix/AP nuotr.
 Tina Turner.<br> Scanpix/AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2021, 5:31 PM, atnaujinta Feb 28, 2021, 11:45 AM

Siaučiant COVID-19 kino teatrai tebėra uždaryti, o pramogų pramonė išgyvena sunkius laikus. Dėl epidemiologinės padėties pirmasis didelio masto Europos kino renginys buvo mėnesiui atidėtas, perkeltas į internetą ir padalytas pusiau.

Jau 71-us metus rengiamos Berlynalės konkursinė dalis, per kurią bus varžomasi dėl pagrindinio apdovanojimo – „Auksinio Lokio“, vyks kovo 1–5 dienomis virtualiu formatu, dalyvaujant kritikams, žurnalistams ir filmų platintojais.

Per antrąjį festivalio etapą birželį organizatoriai tikisi pakviesti didžiojo ekrano žvaigždžių ir rodyti filmus kino teatruose eiliniams žiūrovams – daugiausiai po atviru dangumi. Į praeitų metų renginį, kuris buvo paskutinis prieš įsigalint pandemijai, buvo parduota daugiau kaip 330 tūkst. bilietų.

Festivalis taip pat bus „lyties atžvilgiu neutralus“ – nebebus teikiami atskiri apdovanojimai geriausiai aktorei ir geriausiam aktoriui, juos pakeis apdovanojimai geriausiems pirmojo ir antrojo plano aktoriams.

Pasak ekspertų, nepaisant griežtų suvaržymų filmų kūrimui ir rodymui, Berlynalė sugebėjo parengti įspūdingą programą.

„Esu maloniai nustebintas, kad jie sugebėjo šiam festivaliui užtikrinti, kaip atrodo, išties įspūdingą stiprių filmų kolekciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė žurnalo „The Hollywood Reporter“ biuro Europoje vadovas Scottas Roxborough.

Vienas laukiamiausių filmų bus „Tina“ – daug žvaigždžių įtraukęs televizijos HBO dokumentinis filmas apie rokenrolo karaliene vadinamos Tinos Turner gyvenimą, sukurtas „Oskarų“ pelniusių režisierių Dano Lindsay ir T. J. Martin. Jį planuojama išleisti kovo 27 dieną.

Šioje juostoje esama dar niekada nerodytų koncertų įrašų, interviu su 81-erių superžvaigžde ir prisiminimų apie ją, kuriais pasidalijo tokios garsenybės kaip Angela Bassett ir Oprah Winfrey.

Tarp konkursinės programos žvaigždžių bus „Emmy“ laureatė Maria Schrader, pagarsėjusi keturių dalių televizijos filmu „Neortodoksiška“ (Unorthodox), vokiečių ir ispanų aktorius Danielis Bruehlis, žinomas iš 2013 metų filmo „Lenktynės“ (Rush), taip pat 2019 metų juostos „Moters portretas“ (Portrait de la jeune fille en feu) kūrėja prancūzė Celine Sciamma.

Visi 15 pretendentų į pagrindinius apdovanojimus, kurie bus įteikti penktadienį, yra per pandemiją sukurti arba baigti kurti filmai.

Berlynalės meno direktorius Carlo Chatrianas (Karlas Čatrianas) sakė, kad ši kolekcija atspindi „mūsų patiriamus netikrumo laikus“.

D. Bruehlis, anksčiau taip pat suvaidinęs liūdnokoje vokiečių kino komedijoje „Sudie, Leninai“ (Good Bye, Lenin) ir prisidėjęs kuriant filmus apie komiksų superherojų Kapitoną Ameriką, pirmąkart pademonstruos režisieriaus gebėjimus juodojoje komedijoje apie gentrifikaciją „Šalia“ (Nebenan).

M. Schrader pristatys satyrinę mokslinės fantastikos juostą „Aš – tavo vyras“ (Ich bin dein Mensch) apie moterį, įsimylėjusią pagal užsakymą sukurtą robotą, kurį suvaidino britų aktorius Danas Stevensas. Tuo metu C. Sciamma savo filme „Mamytė“ (Petite Maman) pažvelgia į mergaitės pasaulį per magiškojo realizmo prizmę.

Vienas garsiausių Rumunijos kino kūrėjų Radu Jude (Radus Žudė), 2015 metais laimėjęs „Sidabrinį lokį“ už filmą apie išankstinių nuostatų prieš romus kilmę „Aferim!“, šiemet sugrįžta su juosta „Bad Luck Banging or Loony Porn“. Filmas pasakoja apie mokytoją, kurios intymus vaizdo įrašas atsiduria internete.

Pietų Korėjos kino kūrėjas Hong Sang-soo, praeitų metų Berlyno kino festivalyje laimėjęs geriausio režisieriaus apdovanojimą, šįkart parodys savo naują filmą „Įžanga“ (Introduction), kuriame vadina jo mūza, geriausios aktorės titulą 2017 metų Berlynalėje pelniusi Kim Min-hee.

Konkursinėje programoje taip pat varžysis filmai, sukurti Japonijoje, Meksikoje ir Libane.

71-oji Berlynalė, kartu su Kanų ir Venecijos kino festivaliais priskiriama prie didžiausią prestižą turinčių Europos kino renginių, vyks pirmoji iš jų.

Dėl koronaviruso protrūkio šiemet festivalis vyks dviem etapais. Pirmoji festivalio dalis kovą bus skirta kino pramonės profesionalams, o antroji birželį – įprastai festivalio auditorijai.

Į festivalio žiuri komisiją įeina šeši buvę „Ausinių lokių“ laureatai, įskaitant iraniečių režisierių disidentą Mohammadą Rasoulofą, pernai apdovanotą už darbą apie mirties bausmę jo šalyje „There Is No Evil“.

Penki žiuri nariai gyvens tame pačiame viešbutyje ir galės žiūrėti festivalio filmus – laikydamiesi fizinio atstumo – specialiai jiems duris atversiančiame Berlyno kino teatre. Tuo metu M. Rasoulofui juostas teks žiūrėti iš Teherano, namų arešto sąlygomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.