Papildomos lėšos leis šiemet pradėti tvarkyti 18 paveldo objektų

Šių metų valstybės biudžete paveldui tvarkyti numatyti papildomi 2 mln. eurų. Šios lėšos leis ne tik tęsti seniau pradėtus darbus, bet ir pradėti naujų objektų tvarkybą. 

Kauno Šv. Mikalojaus (benediktinių) bažnyčia. <br> V.Kandroto nuotr.
Kauno Šv. Mikalojaus (benediktinių) bažnyčia. <br> V.Kandroto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2021, 6:28 PM

Kasmet paraiškose kultūros paveldo objektams tvarkyti prašomos sumos būdavo kelis kartus didesnės, nei tam valstybės biudžete skiriamos lėšos. Atsižvelgiant į tai, Kultūros ministerijos iniciatyva šių metų paveldotvarkai biudžete numatyti papildomi 2 mln. eurų.

Pusė šių lėšų bus panaudotos kultūros paveldo objektų tvarkybos darbams. Kita pusė bus skiriama kilnojamojo bei nekilnojamojo kultūros paveldo objektų valdytojų išlaidoms kompensuoti, kilnojamoms kultūros vertybėms išsaugoti, specialiojo teritorijų planavimo dokumentams rengti ir ženklinti valstybės saugomus nekilnojamojo kultūros paveldo objektus. 

„Papildomai skirti 2 mln. eurų mums leidžia galvoti ne tik apie jau pradėtų projektų tęstinumą, bet ir imtis tvarkyti naujus objektus. Šios lėšos taps reikšmingomis injekcijomis gerinant bendrą paveldo būklę ir spartinant objektų apsaugos bei tvarkymo procesus“, – teigė kultūros ministras Simonas Kairys

Pasak kultūros viceministro Rimanto Mikaičio, papildomai skirtos biudžeto lėšos šiemet leis pradėti tvarkyti 18 naujų valstybės  saugomų  kultūros paveldo objektų. Kultūros paveldo departamentas numato, kad šiuose objektuose bus parengiami tvarkybos ir tyrimų projektai, likviduojamos kylančios avarijų grėsmės, vykdomos restauravimo ir tvarkybos veiklos. 

„Planuojamame objektų, kurie bus tvarkomi naujai, sąraše – mediniai ir mūriniai Lietuvos dvarų statiniai, gynybiniai objektai, vandens malūnas, kiti Lietuvos istorijai reikšmingi pastatai“, – vardijo kultūros viceministras R. Mikaitis.

Iš viso paveldo objektų apsaugai ir priežiūrai šiemet bus skiriama apie 6,7 mln. eurų. Iš jų 4,633 mln. eurų skiriama trims paveldo tvarkybai skirtoms programoms – Paveldotvarkos, Lietuvos Respublikos ir Šv. Sosto sutarties dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje ir Šv. Jono Pauliaus II piligrimų kelio.

Paveldotvarkos programos lėšomis ketinama iš dalies finansuoti darbus 18-oje naujų ir 26-iuose tęstiniuose objektuose bei prisidėti prie 10-ies objektų tyrimo ir  projektavimo darbų.

Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutarties dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje šiemet planuojami darbai 24-iuose objektuose dviejose šalies arkivyskupijose ir penkiose vyskupijose. Taip pat 25 medinėse bažnyčiose šiais metais pradedami rengti priešgaisrinės saugos projektai, o nuo 2022 m. pagal parengtus projektus bus diegiamos priešgaisrinės apsaugos sistemos ir žaibosauga.

Dar 2,07 mln. eurų bus skirta valstybės saugomų paveldo objektų valdytojų išlaidoms kompensuoti, kilnojamosioms kultūros vertybėms tvarkyti, specialiojo teritorijų planavimo dokumentams rengti ir nekilnojamojo kultūros paveldo objektams ženklinti. 

Paveldotvarkos programos 2021–2023 m. naujų objektų sąrašas

Tvarkybos darbai:

1. Adomynės dvaro sodybos rūmai (Kupiškio r.)

2. Kauno meno mokyklos statinių ir Kauno tvirtovės 9-tosios baterijos liekanų komplekso Laikinoji M. K. Čiurlionio dailės galerija 

3. Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčios ir benediktinių vienuolyno statinių komplekso klebonija 

4. Verkių dvaro sodybos administracinis pastatas (Vilnius)

5. Kretingos dvaro sodybos rūmų žiemos sodas-oranžerija (Kretinga)

6. Liubavo dvaro sodybos arklidė (Vilniaus r.)

7. Gelgaudiškio dvaro sodybos rūmai (Šakių r.)

8. Siesikų dvaro sodybos rūmai (Daugailių k., Ukmergės r.)

9. Lietuvos Respublikos Ministrų kabineto pastatas (Kaunas)

10. Kauno tvirtovės vadavietės pastatų komplekso tvirtovės komendanto rūmai

11. Vilniaus senųjų kapinių, vad. Šv. apaštalų Petro ir Povilo (kitaip – Saulės) kapinėmis, šv. Vincento Pauliečio koplyčia

12. Baisogalos dvaro sodybos ledainė (Radviliškio r.)

Tyrimai:

13. Klaipėdos buv. Šv. Jono bažnyčios vietos archeologiniai ir architektūros konstrukcijų tyrimai

14. Kauno meno mokyklos statinių ir Kauno tvirtovės 9-tosios baterijos liekanų komplekso sarginė: tyrimai, tvarkybos darbų projekto parengimas

15. Pastatų komplekso namas: tyrimai ir tvarkybos darbų projekto parengimas (Biržai)

Avarijos grėsmės pašalinimo darbai:

16. Trakų Vokės dvaro sodybos koplyčia-mauzoliejus (Vilnius)

17. Baltadvario įtvirtintos dvaro sodybos fragmentų Šiaurės vartų pastato fragmentai (Molėtų r.)

18. Vandens malūnas (Katyčių mstl., Šilutės r.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.