„Trimito“ orkestre dūdas išderino valdžios pasikeitimai: išvarytas dirigentas ieško teisybės

Psichologinis smurtas, įveikus koronavirusą – netikėtas atleidimas iš darbo po 30 metų kūrybos legendiniame „Trimito“ orkestre, o dabar – Kultūros ministerijos ir teisėsaugos institucijų durų varstymas. Tokie gyvenimo iššūkiai ištiko ilgametį „Trimito“ vyriausiąjį dirigentą Ugnių Vaiginį.

Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>T.Bauro nuotr.
Dirigentas Ugnius Vaiginis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 8:43 PM

Kas pastaruoju metu vyksta 55-eriu metus gyvuojančiame „Trimite“, orkestro direktoriumi pustrečių metų dirbančio kompozitoriaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriaus Antano Kučinsko (52 m.) paklausti nepavyksta – jis neatsiliepia net tarnybiniu telefonu.

A.Kučinskas nepasirodė ir antradienį vykusiame pasitarime Kultūros ministerijoje, kai jos vadovai bandė aiškintis, kas lėmė, kad U.Vaiginis (52 m.) buvo atleistas iš pareigų, o paskui jį nutarė išeiti ar dar keli orkestrantai.

Kultūros viceministrai Daina Urbanavičienė ir Vygintas Gasparavičius daugiau nei valandą su U.Vaiginiu, 12 metų orkestrui vadovavusiu profesoriumi Algirdu Budriu ir žinomu tenoru Vaidotu Vyšniausku aiškinosi, kas lėmė, kad A.Kučinskas nusprendė pakeisti „Trimito“ vyriausiąjį dirigentą?

Po sunkios ligos – atleidimas

„Iš pradžių man buvo daromas psichologinis spaudimas, kad pats atsisakyčiau vyriausiojo dirigento pareigų – vis lyg tarp kito išgirsdavau kalbas, esą mano dienos šiose pareigose jau suskaičiuotos. Po to prieš mane buvo bandyta suorganizuoti koncertmeisterių maištą. Šie, būdami dėl vienų ar kitų aplinkybių pažeidžiami ir dėl to bijodami prarasti darbą, direktoriui paklusdavo“, – pasakojo U.Vaiginis.

Tačiau labiausiai jam koją pakišo ne kolegos orkestrantai, o nelemtas susirgimas COVID-19, dėl kurio atsidūrė ligoninėje: „Susirgau praėjusių metų rugsėjo pabaigoje. Negana to, užkrėčiau ir žmoną. Abu buvome paguldyti į tą pačią palatą. Skaudžiausia, kad, gulint ligoninėje, ir prasidėjo maištas prieš mane. Orkestrantai skambinėjo vienas po kito.

Vos begalėdamas kalbėti privalėjau apie save klausyti nebūtus dalykus. Dalis prieš mane raštą pasirašiusių žmonių atsiprašinėjo, prisipažindami, kad tą padaryti juo privertė orkestro vadovas. Vienas iš kaltinimų man buvo, atseit, aš nepasiekiu, kad orkestrantai išmoktų groti naujus kūrinius. Bet juk tai nėra mano pareiga – muzikantai yra profesionalūs ir jų pareiga išmokti groti kūrinius“.

Apie atleidimą iš pareigų A.Kučinskas su U.Vaiginiu iki susirgimo akis į akį nebuvo kalbėjęs.

„Jis tik kelis kartus buvo pasikvietęs į savo kabinetą ir nerišliai klausinėdavo, ar nenorėčiau užversti šito gyvenimo puslapio ir atversti kitą? Po to išgirdau jo kalbas, esą dalis orkestrantų norėtų naujovių. Kai pasakiau, kad visada pasiruošęs priimti naujoves ir pats keistis, tuomet A.Kučinskas pokalbius nutraukė, kol galiausiai sulaukiau skambučio jau ligoninėje – mane norima atleisti. Ligoninėje praleidau mėnesį, o iš darbo buvau atleistas pirmą dieną pasibaigus mano nedarbingumo pažymėjimui“, – prisiminė U.Vaiginis.

Kai 2018 m. rudenį po laimėto konkurso A.Kučinskas tapo orkestro vadovu, U.Vaiginis pasistengė jį supažindinti su visų Lietuvos koncertinių salių vadovybėmis, sudarė metų veiklos programą – nuo gastrolių užsienyje iki koncertų Lietuvoje: „Dvylika metų iš eilės „Trimitas“ grodavo didžiausiose pasaulio arenose, tačiau tai nepatiko A. Kučinsko pavaduotojai. Po to buvo atsisakyta daugiau nei dvidešimt metų Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje rengiamų sakralinės muzikos koncertų.

Netrukus prasidėjo akivaizdus pagalių į mano ratus kaišiojimas – man sumanius kokį nors projektą, įpusėjus ar bebaigiant jį rengti staiga sužinodavau, kad vietoj manęs diriguos kitas. Kompozitorius Algimantas Raudonikis arba operos dainininko V.Vyšniausko sumanyta „Tenoriada“ irgi tapo „Trimitui“ nebereikalingi“.

Jau siūloma taikos sutartis

Sumaniusi U.Vaiginį atleisti iš darbo orkestro vadovybė jam pranešė, kad vyksta kolektyvo veiklos pertvarkymas. Iš pradžių atsiuntė raštą apie tai, kad lieka laisvas meno vadovo ir vyriausiojo dirigento postas.

Tačiau kai U.Vaiginis sutiko šias pareigas užimti, pernai gruodį pranešta, kad jis iš viso vejamas iš orkestro. Buvo išmokėta dviejų mėnesių algos dydžio kompensacija ir bendravimą su juo „Trimito“ vadovybė baigė.

Tačiau toks atleidimas dirigento netenkino ir jis kreipėsi į Darbo inspekcijos ginčų komisiją: „Įveikęs sunkią ligą, buvau tiesiog išmestas į gatvę ir dar išmaudytas purve. Po pirmojo komisijos posėdžio orkestro vadovai ir teisininkės susizgribo, kad, atleisdami mane iš darbo, pridarė teisinių klaidų. Todėl ėmė siūlyti sudaryti taikos susitarimą, išmokėti šešių mėnesių darbo užmokesčio kompensaciją ir dar kur nors viešai išplatinti gražų atsiliepimą apie mano darbą orkestre.

Tačiau nusprendžiau, kad man svarbiau garbė, orumas ir tiesa. Todėl, pasibaigus skundo nagrinėjimui Darbo inspekcijoje, kreipsiuosi ir į teismą. Prašysiu teisinio pripažinimo, kad buvau nepagrįstai atleistas ir kad būčiau grąžintas atgal į darbo vietą“.

Buvęs vadovas – priblokštas

Buvęs „Trimito“ vadovas A.Budrys nepažįsta dabartinių orkestro vadovų, tačiau tai, kas šiuo metu vyksta ilgai jo puoselėtame kolektyve, jį stebina ir liūdina. Apie tai jis kalbėjo ir Kultūros ministerijoje.

„Kažkada U.Vaiginį pakviečiau į orkestrą kaip gabų ir perspektyvų muziką. Jis mano akyse užaugo. Todėl visiškai nesuprantama, kodėl jį reikėjo atleisti į dirigento pareigų. Juk tokių dirigentų Lietuvoje – reta.

„Trimitas“ yra unikalus kolektyvas. Bandymai jį pertvarkyti savaip arba atimti dešimtmečiais puoselėtas muzikines tradicijas, kurios išgarsino visame pasaulyje, būtų nedovanotina. Mano galva, Ugnius turi dirbti „Trimite“, – įsitikinęs A. Budrys.

Jam antrino ir garsiausiose pasaulio scenose dainuojantis tenoras V.Vyšniauskas: „Esu tikras, kad „Trimitas“, praradęs U.Vaiginį, kartu praras ir ne tik daugybę neįkainojamų ryšių su žinomiausiais atlikėjais iš viso pasaulio, bet ir galimybes kurti bei tobulėti.

Su orkestru bendradarbiauju jau daugiau nei dešimt metų, todėl puikiai žinau, ko vertas šitas kolektyvas, kurį ugdė ir Ugnius, ir jo pirmtakai. Kodėl tokie profesionalai kaip Ugnius negali diriguoti „Trimitu“?

„Tai, kas dabar vyksta „Trimite“, yra baisiausias dalykas, galėjęs atsitikti Lietuvos muzikų visuomenėje. Negali būti tokio lygio muzikantas kaip U.Vaiginis nukirstas lygioje vietoje. Manyčiau, kad visa tai lėmė kažkokie orkestro vadovybės asmeniškumai. Jei norima naujovių, jų reikėtų siekti idėjomis, projektais, o ne beatodairiškai keičiant kolektyvo narius“, – kalbėjo Nacionalinės filharmonijos inspektorius Marius Balčytis.

„Negeri dalykai orkestre prasidėjo, kai jam ėmė vadovauti žmonės, kurie neišmano to darbo, kurio ėmėsi. A.Kučinskas atėjo iš darbo teatre, o jo pavaduotoja Snieguolė Andruškaitė Mikaliūnienė – iš Žemės ūkio ministerijos. Su jų veiklos programa orkestras nebuvo supažindintas.

Negana to, jie pradėjo pjauti šaką, ant kurios mes daugiau nei 15 metų sėdėjome ir dėl to koncertavome visame pasaulyje. Esą dabar bus einama kitu keliu. Bet naikinama tai, kas per dešimtmečius buvo sukurta, o kur toliau bus vedamas orkestras – taip ir neaišku.

„Trimitas“ yra ne simfoninis orkestras ir ne teatras. „Trimitas“ – dūdų orkestras, todėl naujos vadovybės eksperimentai ar nauji vėjai jam gali tik pakenkti“, – įsitikinęs vienas geriausių Lietuvos būgnininkų, orkestro veteranas Alvydas Vainius, kuris prieš kelias dienas paliko „Trimitą“ neapsikentęs, kas ten vyksta.

Meno vadovą pasikvietė iš Švedijos

Po U.Vaiginio atleidimo iš vyriausiojo dirigento pareigų „Trimito“ vadovybė paskelbė konkursą vyriausiojo dirigento ir meno vadovo vietai užimti.

Konkurso laimėtoju paskelbtas perkusininkas ir dirigentas iš Švedijos Leifas Karlssonas, kurį anksčiau pagroti su „Trimitu“ buvo kvietęs U.Vaiginis.

Po susitikimo su U.Vaiginiu kultūros viceministrai D. Urbanavičienė ir V. Gasparavičius sakė, kad būtinai pokalbiui kviesis ir A.Kučinską.

Apie situaciją „Trimite“ ministerija sužinojo tik po to, kai jai raštą atsiuntė U.Vaiginis, nes visi pasikeitimai orkestre įvyko dar esant buvusiam kultūros ministrui Mindaugui Kvietkauskui.

„Jokiems teisiniams procesams, kuriuos orkestro atžvilgiu pradėjo U.Vaiginis, ministerija negali turėti įtakos. Tačiau paanalizuosime „Trimito“ vadovybės programą, darbo planus ir, žinoma, aiškinsimės, kas lėmė buvusio vyriausiojo dirigento atleidimą“, – tvirtino V.Gasparavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.