Opera, styginių kvartetas ar šokio teatras: kas keliaus į „Expo“?

Aplinkos ministro įsakymu sudaryta tarpinstitucinė Lietuvos pasirengimo dalyvauti „Expo 2020“ koordinavimo komisija pradeda diskusijas, kokie kolektyvai ir atlikėjai galėtų vykti į parodą Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, mūsų šalies menui pristatyti.

M.Levickis – vienas pretendentų atstovauti Lietuvai „Expo“ parodoje.<br>T.Bauro nuotr.
M.Levickis – vienas pretendentų atstovauti Lietuvai „Expo“ parodoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2021, 12:53 PM, atnaujinta Mar 12, 2021, 12:54 PM

Vieną ambicingiausių pasiūlymų pateikė prodiuserė, „Vilnius City Opera“ trupės įkūrėja Dalia Ibelhauptaitė. Jeigu jam būtų pritarta, spalio mėnesį į parodą vyktų Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir būrys tarptautinį pripažinimą pelniusių operos dainininkų (Vida Miknevičiūtė, Almas Švilpa, Ieva Prudnikovaitė, Lina Dambrauskaitė ir kiti), mobili elektroninės muzikos grupė. Į parodą būtų nugabenti ir sėkmingo su MO muziejumi rengto projekto „Iš tos operos“ fragmentai.

Kalbėta ir apie kitus variantus, kurie būtų paprastesni logistikos prasme, vienas jų – Martyno Levickio ir „Mikroorkéstra“ styginių kvarteto arba jau ankstesnėje „Expo“ parodoje sėkmingai koncertavusio Naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO (vadovas Gediminas Gelgotas) pasirodymai.

Lietuvos kultūros institutas siūlė atkreipti dėmesį į Šeiko šokio teatro (vadovė Agnija Šeiko) spektaklį „Boléro Extended“ ar kiek ankstesnį šios trupės pastatymą „Metų laikai“.

Apie pretendentus, kurių gali būti ir daugiau, dar bus diskutuojama su Kultūros ministerijos atstovais ir ekspertais, aptariamas atlikėjų kelionei reikalingas biudžetas, ieškoma galimų finansinių sprendimų.

„Pasaulinėse parodose svarbiausi yra ne atidarymas ir uždarymas, o šalių nacionalinės dienos, į kurias atvyksta jų vadovai, gausios valstybinės delegacijos, ta proga rengiami geriausių tų valstybių atlikėjų koncertai, pasirodymai, iškilmingi priėmimai, verslo misijos“, – aiškino Lietuvos paviljono generalinis komisaras Romas Jankauskas.

Į ankstesnes „Expo“ parodas Japonijoje, Kinijoje, Italijoje ir kitur nuvykdavo iki šimto ir daugiau atlikėjų iš Lietuvos. Ypač sėkmingi yra buvę valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ (2010 m., Šanchajus), sportinių šokių kolektyvo „Žuvėdra“ (2012 m., Yeosu, Pietų Korėja), Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinio orkestro ir Vilniaus mokytojų namų choro „Bel Canto“ (2015 m., Milanas), minėto Naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO (2017 m., Astana) pasirodymai.

„Expo“ parodose yra koncertavęs „Ąžuoliuko“ choras ir pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ (2008 m., Saragosa), dešimtys mažesnių grupių ir pavienių atlikėjų.

Lietuvos nacionalinė diena pasaulinėje parodoje „Expo 2020“ bus švenčiama spalio 22-ąją. Ši data buvo patvirtinta po ilgai užtrukusio kalendoriaus derinimo – per 182 dienas renginyje turės prisistatyti 194 valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.