Laimės dieną ragina pajusti kultūros galią laisvinti, gydyti, pakilti iš sąstingio

Gyvename ypatingu metu – siaučiant pasaulinei pandemijai turėjome žaibiškai prisitaikyti prie pasikeitusio gyvenimo. Daugelio iš mūsų emocinei būklei tai yra didelis iššūkis. Tačiau ne priežastis nebūti laimingiems. Juk net ir sunkiomis sąlygomis laimė nėra tolima, ji – visai šalia.

Irutė Tumaitė tikino, jog kvietimu pakilti tikisi atnešti žmonėms vilties.<br> M.Plepio nuotr.
Irutė Tumaitė tikino, jog kvietimu pakilti tikisi atnešti žmonėms vilties.<br> M.Plepio nuotr.
 Ana Kočegarova sakė, jog kultūra yra nedaloma gyvenimo dalis.
 Ana Kočegarova sakė, jog kultūra yra nedaloma gyvenimo dalis.
 Ana Kočegarova sakė, jog kultūra yra nedaloma gyvenimo dalis.
 Ana Kočegarova sakė, jog kultūra yra nedaloma gyvenimo dalis.
Milda Ivanauskienė teigė, kad karantinas - tas metas, kai dauguma žmonių tik dar labiau suprato ir įvertino kultūros teikiamą naudą.
Milda Ivanauskienė teigė, kad karantinas - tas metas, kai dauguma žmonių tik dar labiau suprato ir įvertino kultūros teikiamą naudą.
Agnės Burovienės teigimu, koks kultūros vaidmuo visuomenei pandeminiu laikotarpiu, tiksliausiai galėsime atsakyti po poros metų.
Agnės Burovienės teigimu, koks kultūros vaidmuo visuomenei pandeminiu laikotarpiu, tiksliausiai galėsime atsakyti po poros metų.
Agnės Burovienės teigimu, koks kultūros vaidmuo visuomenei pandeminiu laikotarpiu, tiksliausiai galėsime atsakyti po poros metų.
Agnės Burovienės teigimu, koks kultūros vaidmuo visuomenei pandeminiu laikotarpiu, tiksliausiai galėsime atsakyti po poros metų.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-03-17 20:58, atnaujinta 2021-03-18 16:50

Kovo 20 dieną, šeštadienį, „KaunasEuropos kultūros sostinė 2022“ kartu su Kauno miesto savivaldybe kviečia minėti Laimės dieną. O jos tema – „Metas pakilti“.

Laimės dienos iniciatorė Irutė Tumaitė pabrėžė, jog per šią Laimės dieną pagrindinis dėmesys bus skiriamas žmonių, per metus pavargusių gyventi pandemijos sąlygomis, emocijoms ir jausmams. Ieškoma būdų pakilti ir atrasti, kaip kūrybiškai bei saugiai praskaidrinti rutiną.

Ištrūkti iš kasdienybės ir realybės, kokia ji bebūtų, galimybę suteikia kultūra ir menas. Būtent kultūros ir meno renginiai Laimės dieną žmonėms atneš vilties, tikėjimo, džiaugsmo ir laimės.

Kaip mūsų emocijas veikia kultūra ir kiek ji susijusi su laime?

„Kaunas 2022“ programos vadovė Ana Kočegarova: 

Kultūra yra nedaloma gyvenimo dalis, turinti daugybę mums labai svarbių prasmių – vienijančią, atskleidžiančią visuomenės išradingumą, kūrybiškumą, padedančią kurti šalies, miestų tapatybę, ugdyti protą ir sielą.

Kultūra visada buvo ir neabejotinai bus neatsiejama nuo kiekvieno iš mūsų. O jos galia šviesti, telkti, laisvinti, gydyti, suteikti pilnatvės yra laimingos bei sveikos žmonijos variklis.

Manau, jog kultūros vaidmuo šiuo metu, kaip ir prieš pasaulinę pandemiją, išlieka labai svarbus. 

Nors karantino metu neliko galimybės gyvai lankytis daugybėje erdvių, visiškai nuo kultūros atsiriboti neįmanoma. 

Kiekvienuose namuose rasime bent keletą prozos ar poezijos knygų, televizijos kanalai rodo daug kultūros ir pažintinių laidų, nemažai filmų, kuriuos žiūrėdami ne tik atsipučiame, bet ir esame priversti pasukti galvas, vertindami personažų gyvenimą, sprendimus, elgesį.

O kur dar galimybė klaustytis muzikos, virtualiai žiūrėti koncertus, spektaklius, lankyti parodas, renginius.

Žiūrint filmą, spektaklį, klausantis muzikos ar skaitant knygą menas padeda atspindėti emocijas, atpažinti jas veikėjų gyvenimuose, geriau suprasti ir lengviau išgyventi tam tikrus įvykius. 

Žinoma, ne mažiau svarbu suteikti vaizduotei galimybę kurti, nukreipti dėmesį nuo slogių minčių, rūpesčių, monotonijos, nerimo, pailsinti smegenis, kitomis akimis pasižiūrėti į tikrovę ir pajusti daugiau laimės.

Per karantiną daugybė žmonių pajuto vienišumo, atskirties nuo artimųjų ir visuomenės jausmą, jiems stinga veiklos, bendravimo.

Kultūra gerina emocinę ir psichologinę savijautą, sveikatą, stiprina socialinius ryšius, net solidarumą. Prisiminkime, kaip pandemijai prasidėjus italai negalėdami išeiti iš namų dainavo savo balkonuose. Tai puikus kultūros, vienybės ir susitelkimo vardan bendro reikalo pavyzdys.

Pastaruoju metu daugėja tyrimų, įrodančių terapinį meno poveikį. Jo veiksmingumą įrodo prieš kelis metus Kanados gydytojams suteikta galimybė išrašyti savo pacientams nemokamą vizitą į dailės muziejų. 

Kvietimas pakilti Laimės dieną yra skirtas tam, kad atrastume save iš naujo, pabustume su pavasariu, šviesiomis mintimis, kūrybiškumu, naujomis jėgomis ir pasijutumėme labai laimingi.

MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė:

Kultūra ir menas yra galimybė ištrūkti iš kasdienybės ir realybės, kokia ji bebūtų. Tai yra vienas būdų, padedančių stiprinti emocinę ir psichinę žmonių sveikatą.

Manau, kad tai yra būtina visada: tiek dabartiniu pandeminiu laikotarpiu, tiek ir įprastomis sąlygomis.
 
Nors ir paradoksalu, tačiau karantinas buvo tas metas, kai dauguma žmonių tik dar labiau suprato ir įvertino kultūros teikiamą naudą.

Karantino metu kultūros įstaigos ir institucijos atvėrė savo „lobynus“ ir tikrai sukūrė daug kokybiško ir aktualaus turinio.

Taip tiek kompensuodamos prarastą galimybę patirti meną gyvai, tiek ir norėdamos suteikti galimybę uždarame karantino pasaulyje gyventi plačiau nei tik tarp keturių sienų.

Žinoma, virtualumas ir skaitmeninė erdvė niekada neatstos gyvo ėjimo į muziejų, galimybės pamatyti meno kūrinius savo akimis, pasinerti į gyvą kūrinio analizę, savistabą ir savotišką ištrūkimą nuo realybės parodų salėje.

Taigi labai džiaugiamės, kad pagaliau po ilgos pertraukos ir vėl galima tai patirti gyvai muziejuose. MO muziejuje labai stipri yra kultūrinės edukacijos kryptis vaikams ir suaugusiesiems.

Taigi nagrinėjame įvairius tyrimus apie meno įtaką vaikų vystymuisi. Aptikome ne vieną įrodymą, kad vizualiniai meno kūriniai padeda vaikams apibendrinti patirtis, reflektuoti jas, netgi ir asmeniškai nepatirtus išgyvenimus. Kultūrinės patirtys yra ypač svarbios mąstymui ir refleksijai, įkvėpimui ir emocijų pažadinimui. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Dalyvaudami bet kokioje kultūrinėje veikloje mes pajaučiame bendrumo jausmą ir asmeninį ar kolektyvinį išgyvenimą. Nesvarbu, ar tai būtų paroda, spektaklis, koncertas ar kino filmas.

2019 metais Pasaulio sveikatos organizacija patvirtino mokslinius tyrimus dėl teigiamos meno, muziejų ir vizualiųjų menų teigiamą poveikį žmogaus emocinei ir psichologinei sveikatai – lankymasis muziejuose bei galerijose mažina stresą bei suteikia laimės. Taip pat karantino metu buvo paskelbtas ne vienas tyrimas, kad be muziejų, galerijų, bibliotekų stresą patiria tiek moksleiviai, tiek vyresnio amžiaus žmonės.

Taigi, manau, kad įvairios kultūrinės veiklos praturtina žmogų, suteikia jam naujų prasmių, kurios prisideda prie jo laimės ar pilnatvės.

Menas yra galimybė išjudinti jautrius klausimus. Jis suteikia galimybių reflektuoti ir analizuoti. Dalyvaudami įvairiose kultūrinėse veiklose žmonės yra atviri įvairioms interpretacijoms, daugiau nei vienai nuomonei.

Taigi tai yra ir galimybė plėsti pasaulėvaizdį, akiratį, į tas pačias temas pažiūrėti kitomis akimis. Be refleksijos ir savirefleksijos galimybių kultūra ir menas padeda ištrūkti iš realybės bei kasdienybės. Manau, kad galimybė emociškai sustoti, atsipalaiduoti, išjausti ir susitelkti turtina visomis prasmėmis.

Kokia kultūrinė veikla žmonėms gali padėti atrasti džiaugsmo ir laimės? Manau, kad tai labai individualu. Kiekvienas ieško savo atsakymų. Kultūrinė veikla, kuri išjudina mąstyti, emociškai pažadina, gali būti įvairi ir jos ieškoti nereikia labai toli.

Svarbiausia būti atviram, išbandyti, domėtis – ir netrukus bus sunku net įsivaizduoti, kaip apskritai galima išgyventi be kultūrinių patirčių. 

Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė:

Laimės dienos organizatoriai puikiai pristato pakilimo temą „Metas pakilti“. Tai ir emocinis pakilimas, pakilimas iš pabodusios vietos.

Svarbiausia tai, kad šis renginys skatina dalytis geromis emocijomis, kūrybiškumu. O jeigu geros nuotaikos ištekliai per karantiną išseko, turite galimybę jų ieškoti aplinkui. Tereikia susipažinti su Laimės dienos programa. 

Koks kultūros vaidmuo visuomenei pandeminiu laikotarpiu, tiksliausiai galėsime atsakyti po poros metų, kuomet kiek atsitraukę nuo šios sudėtingos situacijos, laikotarpį galėsime įvertinti objektyviai.

Tačiau šiuo metu labai svarbu atkreipti dėmesį į kitą dalyką – visuomenės svarbą kultūrai, nes dauguma įstaigų ryžosi išeiti iš įprastos komforto zonos leistis į mažai pažintą virtualią erdvę, eksperimentuoti, kad išlaikytų, ar naujai atrastų santykį su žiūrovais, klausytojais, lankytojais.

Taigi ryšys tarp kultūros ir visuomenės išliko labai svarbus, todėl net atokaus rajono gyventojas gali klausytis operos solistų partijų savo feisbuko paskyroje, dalyvauti susitikime su mylimu rašytoju ar pasirinkti teatro premjerą virtualioje erdvėje. Mes suartėjome kitais būdais. 

Yra atlikta daugybė mokslinių tyrimų, kurie pagrindžia kultūros poveikį žmonių emocinei gerovei. Šiuo pandeminiu laikotarpiu, kai esame slegiami nežinios, nerimo, kultūra tampa svarbi. Ji padeda pabėgti nuo kasdienybės rutinos, atsikratyti neigiamų emocijų ir nesmagios būsenos.

Galima daug ir plačiai kalbėti apie kultūros galią džiuginti, šviesti, sutelkti, laisvinti, net gydyti. Konkrečiai teatras, jo taikomi metodai ir užsiėmimai gali padėti lavinti kūną, balsą, atsikratyti baimių, nepasitikėjimo.

Nacionaliniame Kauno dramos teatre reguliariai organizuojami spektakliai žmonėms su klausos, arba regos negalia, kuomet retai teatre besilankantis segmentas gali stebėti spektaklį kartu su įprastine auditorija. 

Taigi organizuodami spektaklius, mes, kaip organizatoriai patys mokomės, tobulėjame ir džiaugiamės kultūros galia sutelkti, ugdyti empatiją ir pažinimą.

Tęsiant socialiai atsakingo teatro kryptį, šią Laimės dieną aktorius Andrius Gaučas pradžiugins Kauno specialiųjų poreikių mokyklos ugdytinius – dovanos jiems kūrybines dirbtuves, kurių metu supažindins su teatro menu, aktorių darbo specifika. Tai bus teigiamų emocijų pliūpsnis, empatijos stiprinimas vieni kitiems. 

Ddžiaugsmo ir laimės ieškoti siūlyčiau malonioje širdžiai veikloje, kurioje atrandi, atpažįsti, gali išreikšti save. 

Kiekvieno žmogaus laimės suvokimas labai individualus, tad ir malonias emocijas teikianti kultūros sritis yra laba individuali. Vienam emocinis pakilimas galbūt yra lankymasis muziejuje, o kitam – klasikinės muzikos koncertas. 

O galbūt jums teigiamų minčių ir emocijų suteiks saugus pasivaikščiojimas Nacionalinio Kauno dramos teatro lauko galerija, besidriekiančia nuo Laisvės alėjos ir Kęstučio gatvės? 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu