Naują albumą įrašęs gitaristas Mindaugas Stumbras – apie įkvėpimo šaltinius

Europos džiazo scenose jau gerai pažįstamas gitaristas Mindaugas Stumbras įrašė antrąjį savo albumą „Inspirations” (liet. įkvėpimai, įtakos), kuris prekyboje pasirodys balandžio 16 dieną.

M.Stumbras įrašė antrąjį savo albumą „Inspirations“.<br>Nuotr. iš asmenino archyvo 
M.Stumbras įrašė antrąjį savo albumą „Inspirations“.<br>Nuotr. iš asmenino archyvo 
M.Stumbras įrašė antrąjį savo albumą „Inspirations“.<br>Nuotr. iš asmenino archyvo 
M.Stumbras įrašė antrąjį savo albumą „Inspirations“.<br>Nuotr. iš asmenino archyvo 
M.Stumbras įrašė antrąjį savo albumą „Inspirations“.<br>Nuotr. iš asmenino archyvo 
M.Stumbras įrašė antrąjį savo albumą „Inspirations“.<br>Nuotr. iš asmenino archyvo 
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Žvirinskienė

Apr 9, 2021, 11:48 AM

Šįkart tai – riboto leidimo vinilinė plokštelė, kurioje skamba aštuoni kūriniai. Visas albumas – tarsi ištisa muzikinė istorija, kelionė, kurioje Mindaugas džiazo kalba pasakoja apie tai, kas jį įkvepia kurti ir gyventi.

Na, o mūsų pokalbio metu džiazo gitaristas M.Stumbras paminėjo aštuonis veiksnius, kurie daugiausiai suteikia gyvenimo džiaugsmo.

Kolegos

Įrašyti savo naująjį albumą M.Stumbras pakvietė savo mėgstamiausius džiazo atlikėjus iš Lietuvos: Dmitrijų Golovanovą, Mindaugą Vadoklį, Karolį Šarkų, Denisą Murašovą ir Domantą Razmų.

Šos muzikinės kelionės bendražygius jis pasirinko neatsitiktinai: “Juos pasirinkau ne todėl, kad mano albume turėjo skambėti trimitas ir fortepijonas, o todėl, kad šių muzikantų atliekamos muzikos skambesys – unikalus, įkvepiantis. Jų meistriškumas nulėmė albumo išskirtinumą”.

Mindaugas pasakojo, kad šis albumas įprasmina jo praėjusių dvejų metų muzikinį ir kūrybinį laikotarpį, kai nemažai keliavo, grodamas įvairiose džiazo scenose su begale puikių ir įkvėpiančių atlikėjų iš viso pasaulio.

Albumo skambesį suformavo amerikietiškas džiazas ir Europos improvizacinės muzikos scena. Taip pat neatsiejama dalimi tapo lietuvių liaudies intonacijos, Škotijos, kurioje trejus metus praleido studijuodamas, muzikinė kultūra ir Skandinavijos šalių muzikos spalvos. Šie dalykai sukuria savitą albumo skambesį.

Mokytojai

M.Stumbro kelias į profesionaliosios muzikos sceną prasidėjo Vilniuje, Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje.

„Didžiausią įtaką man padarė džiazo pianistas ir džiazo harmonijos ekspertas Romualdas Milašius. Jo paskaitos, bendravimas su juo ir galimybė su juo groti mane ir pastūmėjo džiazo link ir nutiesė kelius ateičiai”, – pasakojo gitaristas.

Jo muzikinė branda ir stilius formavosi studijų metais Škotijoje, kur Glazgo mieste trejus metus studijavo Škotijos karališkojoje konservatorijoje

Mindaugas klausosi labai įvarios muzikos, tačiau didžiąją dalį vis dėlto sudaro džiazas. Jis mėgsta moderniuosius atlikėjus, primenybę teikia skandinaviškam džiazui. Patinka Europos improvizacinio džiazo scena, vadinamoji šiuolaikinė muzika.

“Atlikėjai, kurių kūryba mane įkvepia – kontrabosininkas Larsas Danielssonas, gitaristai Billas Frisellis, Jakobas Bro, Wolfgangas Muthspielas, pianistas Aaronas Parksas, trimitininkas Arve Henriksenas. Juos irgi galiu vadinti savo mokytojais, – pasakojo M.Stumbras. – Mane moko ir įkvepia kiti atlikėjai, nes kiekvienas muziką girdime, suprantame ir atliekame savaip. Muzikoje, ypač džiaze, geriausias dalykas yra tai, kad tave gali įkvėpti kiti atlikėjai. Kiekvieno žmogaus muzikinė pasaulėžiūra yra kitokia.”

Muzika

Mindaugas kelią į muzikos pasaulį pradėjo būdamas šešerių, kai tėvai – tėtis operos solistas Dainius Stumbras ir mama muzikos pedagogė Erika Stumbrienė – atvedė į muzikos mokyklą mokytis groti fortepijonu. Paauglystėje prasidėjo ieškojimai – pradėjo groti klasikine gitara, vėliau grojo roką ir metalą, žavėjosi sunkiąja muzika.

Džiazu susidomėjo tik pradėjęs mokytis J.Tallat-Kelpšos konservatorijoje.

„Grodamas roką, pasigesdavau muzikos formų ir muzikinės saviraiškos laisvės. Ieškojau būdų, kaip būtų galima laisviau muzikuoti, įlieti improvizacijos, netikėtumo į grojamą muziką.

Kai konservatorijoje pasimokiau džiazo muzikos pagrindų, pats pabandžiau groti džiazą. Tuuomet man atsivėrė kitas pasaulis”, – prisiminė Mindaugas.

Meilė džiazui dar sustiprėjo studijuojant Škotijoje, kur atsirado galimybė groti su pažangiausiais   jaunaisiais džiazo atlikėjais, dabar jau užkariaujaniais Europos džiazo scenas.

Laimėjimai

Per keletą pastarųjų metų M.Stumbras su savo muzika aplankė daugybę Europos šalių, grojo žinomuose džiazo klubuose, festivaliuose. 2018 m. jis išleido debiutinį albumą “Our Kingdom”, kuris buvo sėkmingai įvertintas klausytojų ir muzikos kritikų. Jo įkurti kolektyvai yra tapę „Vilnius Jazz Young Power” (2015 m.) ir „Kaunas Jazz Competition” (2020 m.) laureatais.

2016-aiaisias metais Mindaugas užėmė pirmąją vietą viename reikšmingiausių Lietuvos gitaros konkurse „Gitarų šėlsmas”, o jo įrašyti kūriniai 2018, 2020 ir 2021 m. buvo atrinkti į Lietuvos džiazo federacijos leidžiamą rinkinį „Jazz from Lithuania”.

Būtų galima vardyti ir vardyti, su kuriais žymiais atlikėjais Mindaugui teko groti ir kurie muzikantai atlieka Mindaugo kuriamą muziką, tačiau jis sako, jog nemėgsta vardinti pažįstamų įžymybių: „Dažniausiai kuo žmogus yra daugiau pasiekęs gyvenime ir muzikoje, tuo jis paprastesnis ir žemiškesnis.”

Vinilas

„Neseniai atradau vinilines plokšteles ir jos mane labai sužavėjo – išskirtiniu skambesiu su traškėjimu, o labiausiai žavi tai, kad iš vinilinės plokštelės skambanti muzika – tai „lėtoji” muzika. Mūsų laikai pilni  „greitosios” muzikos – retas kuris klausosi albumų nuo pradžios iki galo.

Paklauso vienos dainos, peršoka į kitą albumą, klausosi kitos, kol nusibosta, tada kelis kartus perklauso patikusius „gabalus”. Vartotojiška visuomenė ir muzikos klausosi vartotojiškai: tarsi restorane per pusryčius, kai įsidedama po truputį vieno, kito, trečio patiekalo – norisi visus išragauti.

Dabar muzikos dažniausiai klausomasi per muzikines platformas, o ten dažniausiai klausomasi labiausiai patikusių kūrinių. Visi juk skuba, retas kuris perklauso albumus nuo pradžios iki pabaigos. Kaip skubama gyventi, taip pat skubama ir klausytis muzikos.

O vinilinėje plokštelėkje skambančios muzikos reikia klausytis nuo pradžios iki pabaigos, nepraleidžiant vieno ar kito kūrinio. Vinilinė plokštelė – tarsi atlikėjo papasakota muzikinė istorija, kelionė, į kurią leidžiamasi kartu su klausytoju.

Tai intymu ir ypatinga, taip atlikėjas savo muzika kuria ryšį tarp saves ir klausytojo. Juk knygos neskaitome gabalais, pradėdami nuo, pavyzdžiui šeštojo skyriaus, paskui peršokdami į trečią, paskui į vienuoliktą.

Taip skaityti galime nebent Julio Cortazaro knygą „Žaidžiame klases”, tačiau pagal autoriaus pasiūlytą schemą, o norintys gali ją skaityti įprastai – nuo pradžios iki pabaigos. Tad vinilinė plokštelė – lėtoji  muzika”, – kalbėjo M.Stumbras.

Albumo pavadinimas „Inspirations” reiškia įtaką, įkvėpimą. Visi kūriniai jame yra radęsi iš gyvenimiškų  istorijų, potyrių, kelionių, reikšmingų pokalbių, įsimintinų momentų.

Muzika albumui rašyta apie dvejus metus. Buvo sukurta dvidešimt kūrinių, iš kurių dvylika buvo įrašyta studijoje, tačiau albume skamba tik aštuoni.

Visi albumo kūriniai turi bendrą idėją, bendrą vardiklį, jie tarsi dera tarpusavyje ir visi pasakoja tą pačią istoriją – apie įkvėpimus jauno žmogaus gyvenime.

Kūryba

„Manau, pasaulis dabar išgyvena muzikos aukso amžių. Kiekvieną dieną gali klausytis įrašų ir atrasti ką nors nauja ir mėgstama”, – sakė pašnekovas.

Išgirdus ką nors nauja ir netikėta, norisi ir pačiam sukurti ką nors nauja ir nustebinti ne tik klausytojus, bet ir save.

M.Stumbro pagrindinė darbovietė – Kauno bigbendas, kuriame groja gitara, taip pat užsiima muzikos pedagogika. Kaip užimtoje dienotvarkėje rasti laiko kūrybai?

Mindaugas nustebino atsakydamas, kad jeigu kuri nors veikla trukdytų kurti, tektų ją apriboti ar išvis atsisakyti: „Muzika man yra gyvenimo būdas, visas gyvenimas, tai, kuo gyvenu nuo ryto iki vakaro – ar kurdamas, ar ją atlikdamas, ar kitus mokydamas.”

„Neturiu jokio įpročio tam tikru metu sėsti kuri ar groti. Tačiau vienokią muziką rašau, kai pro langą šviečia saulė, ir visai kitokią – siaučiant žvarbiai pūgai ar lyjant lietui. Didžiąją dalį naujame albume skambančių kūrinių parašiau gyvendamas užsienyje, kur netoliese tekėjo upė. Buvo labai įdomu stebėti, kaip ji kiekvieną dieną keičiasi. Kurdamas muziką tarsi medituoju”, – pasakojo M.Stumbras.

Karantinas

„Būtent šiuo pandemijos laikotarpiu kūryba yra tai, ką darau prasmingiausio. Muzika man padeda atrasti prasmę kasdienybėje ir judėti į priekį“, – sakė muzikantas.

M.Stumbras dažniau su įvairiais kolektyvais ar vienas muzikuodavo užsienio šalyse, tačiau dabar neįmanoma koncertuoti net Lietuvoje. Naujojo albumo pristatymo irgi neįmanoma surengti. Ar įmanoma optimistiškai žvelgti į ateitį, planuoti koncertus?

„Vasarą su įvairiais kolektyvais planuoju groti Škotijoje, Italijoje, Danijoje, tačiau svajojame atsargiai – nežinome, kokia bus situacija pasaulyje dėl koronaviruso. Nemažai koncertų, festivalių dėl karantino buvo atšaukta ir perkelta į šiuos metus.

Norisi planuoti, bet net nedrįstu svajoti. Todėl karantino laikotarpis – geriausias laikas susikaupti kūrybai. O visas pasaulis dabar ištroškęs meno”, – sakė pašnekovas.

Svajonės

Atlikėjas ir kompozitorius labiausiai svajoja apie keliones ir koncertus. Anksčiau keliaudavo tiek, kad net nespėdavo išsipakuoti lagaminų grįžęs po gastrolių, o dabar jau metus gali keliauti tik maršrutu Vilnius–Kaunas–Vilnius.

„Kelionių labai pasiilgau. Būtent jos mane grūdina, brandina kaip žmogų ir muzikantą. Nors karantino laiką išnaudoju produktyviai, norisi dalytis savo muzika koncertuose su klausytojais ir matyti jų akis”, – sakė M.Stumbras.

M.Stumbro muzikos iš naujojo albumo galima paklausyti čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.