Tomas Vytautas Raskevičius surinko LGBT bendruomenei skirtas neapykantos žinutes

Praėjusią savaitę pasirodė pirmasis lietuviškas NFT technologijos pagrindu sukurtas meno kūrinys „Neapykantos debesis“, kurio pagrindinė mintis – surinkti ir į vieną vietą sudėti LGBT bendruomenei skirtas neapykantos žinutes, o kūrinį pardavus aukcione, gautus pinigus paaukoti LGBT teises remiančioms organizacijoms.  

T.V.Raskevičius. 
T.V.Raskevičius. 
 E.Mališauskas.
 E.Mališauskas.
Neapykantos debesis. 
Neapykantos debesis. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 2:36 PM

„Neapykantos debesies“, kurį sudaro net 131 neapykantos žinutė, kaina aukcione jau pasiekė 5750 dolerių. Aukcionas uždaromas balandžio 24 d. vidurnaktį, o visi surinkti pinigai atiteks VšĮ „Jaunimo linija“, platformai „Išgirsti“ ir Nacionalinei LGBT teisių organizacijai LGL.

Daugiau nei 70 įžeidžiančių, žeminančių ir niekinančių asmeninių žinučių kūrinio „Neapykantos debesis“ autoriui Erikui Mališauskui padovanojo pirmasis atviras gėjus, išrinktas į Lietuvos Respublikos Seimą – Tomas Vytautas Raskevičius

– Tomai, ar esate paskaičiavęs, kiek neapykantos komentarų ar žinučių gaunate per dieną? Nuo ko priklauso jų kiekis? 

– Neapykantą kurstančių žinučių kiekis glaudžiai susijęs su viešojoje erdvėje aptariamais žmogaus teisių klausimais. Kuo aktyvesnės diskusijos – tuo daugiau neapykantos žinučių. Įprastai gaunu bent po keletą neapykantos žinučių per dieną, tačiau „piko“ laikotarpių tokias žinutes galima skaičiuoti dešimtimis. 

– Kaip manote, kokie žmonės ir kodėl rašo tokius dalykus? Gal net yra tokių žmonių „tipas“?

– Nemanau, kad egzistuoja neapykantos žinučių autoriaus „psichologinis portretas“. Šiuos komentarus rašo patys įvairiausi žmonės, tačiau juos sieja vienas bendras dalykas – emocinis ir psichologinis pasitenkinimas tariamai pažeminus kitą žmogų. 

– Ar jie, sutikę jus ar kitą adresatą akis į akį, išdrįstų pasakyti tai, ką rašo? 

– „Laido riteris“ yra labai taikli sąvoka – daugelis iš mūsų jaučiais kur kas drąsiau anoniminėje internetinėje erdvėje nei realiame gyvenime. Tačiau manau, kad jei bendraudami gyvai laikomės tam tikrų taisyklių, tokių panašių taisyklių turėtume laikytis ir virtualioje erdvėje. 

– Ar prie tokių žinučių ir komentarų įmanoma priprasti, išmokti nebereaguoti? 

– Prie tokių žinučių priprasi būtų paprasčiausia nežmogiška. Neapykanta „lenda po oda“, nes ji yra nukreipta į tavo tapatybės šerdį, į tai, kas esi. Dėl šios priežasties būtina rūpintis savo psichine ir emocine sveikata, ieškoti pagalbos, kai jos prireikia. Tikiuosi, kad už „Neapykantos debesį“ surinktos lėšos pagerins psichologinių paslaugų prieinamumą LGBT+ bendruomenės nariams Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.