VDU kultūros dienos: nuo virtualių diskusijų iki lauko parodų

Balandžio 26–30 dienomis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Menų fakultetas organizuoja tradicinį meno ir kultūros festivalį VDU kultūros dienas. Kaip teigė Menų fakulteto (MF) dekanė prof. dr. Jurgita Staniškytė, jau penktą kartą fakulteto inicijuojamas renginys pirmiausia siekia atverti kūrybines universiteto veiklas kuo platesniam visuomenės ratui.

VDU kultūros dienos rengiamos jau penkerius metus.
VDU kultūros dienos rengiamos jau penkerius metus.
VDU Menų fakulteto studentai.
VDU Menų fakulteto studentai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 12:28 PM

„Mums svarbu ne tik pristatyti įvairią meninių ir edukacinių veiklų programą – fotografijos ir gatvės meno parodas, teatro ir muzikos kūrinius, paskaitas, seminarus mokytojams, užsiėmimus moksleiviams, bet ir įtraukti visuomenę bei kultūros lauko dalyvius į kritines diskusijas apie kultūros būklę“, – pasakojo prof. dr. J.Staniškytė. 

Nors šių metų festivalio programą kaip ir praėjusiais metais ženkliai veikia tebesitęsiančios pandemijos aplinkybės ir karantino sąlygos, tačiau renginio organizatoriai tikina, kad kultūra gali gyvuoti ir skleistis ne tik realioje, bet ir virtualioje terpėje.

Įvertindami tuos kultūros komunikacijos pokyčius, kurie įvyko per pastaruosius pandeminius metus, renginio organizatoriai ieško ne tik įvairesnių meno ir kultūros pateikimo visuomenei būdų, bet ir ragina viešai diskutuoti apie tai, kokią įtaką kūrybos formoms ir santykiui su lankytoju turės ilgų pandemijos ir karantino mėnesių patirtys. 

Kadangi didžioji dalis VDU kultūros dienų renginių vyks virtualiai, lankytojai kviečiami užsiregistruoti iš anksto, ne vėliau kaip dieną prieš iki renginio pradžios. 

Kvies diskutuoti apie pandemijos įtaką kultūrai

Kas per šiuos metus pasikeitė skirtinguose meno laukuose? Kokie iššūkiai laukia meno kūrėjų sugrįžus į gyvą kontaktą su auditorija?

Šie ir panašūs klausimai bus keliami balandžio 27 d. 17 val. vyksiančioje virtualioje  diskusijoje „Post-Pandeminis menas“, kurioje dalyvaus kultūros atstovai kaip Gildas Aleksa (režisierius, „Teatronas“), Žilvinas Širka (renginių organizatorius, „Lizdas“) bei Lukas Alsys („Kaunas 2022“ Regioninių partnerysčių kuratorius).

Diskusijos vedėja VDU MF Menotyros doktorantė Milda Rutkauskaitė drauge su diskusijos dalyviais ir žiūrovais ketina ieškoti atsakymo į klausimą, kokių naujų saviraiškos ir komunikacijos formų kūrėjams pavyko atrasti karantino sąlygomis ir ar šie atradimai nulems ilgalaikius meno ir kultūros pokyčius.

Vertindama pandemijos poveikį kultūros gyvybingumui, VDU Menotyros katedros vedėja doc. dr. Linara Dovydaitytė pastebėjo, kad antrus metus trunkanti pandemija smarkiai apribojo įprastą kultūrinį gyvenimą ir įstūmė daugybę kultūros įstaigų – tarp jų ir muziejus – į ligi tol nematytą krizę.

„Periodiškai užsidarantys, lankytojų negalintys priimti muziejai netenka pajamų, stabdo projektus, mažina personalą, kai kurie net apskritai nutraukia veiklą. Tokiame kontekste neseniai atsidaręs naujas Vilniaus muziejus atrodo kaip malonus akibrokštas ir šviesesnės ateities pranašas“, – teigė doc. dr. L.Dovydaitytė.

Ta proga balandžio 29 d. 17 val. per VDU kultūros dienas vyks virtualus pokalbis „Kaip sukurti naują muziejų?“ su naujojo Vilniaus muziejaus vadove dr. Rasa Antanavičiūte, kurio metu bus diskutuojama, ko reikia, kad atsirastų dar viena atminties institucija? Kas ir kaip prisideda prie muziejaus turinio formavimo ir jo komunikacijos? 

Balandžio 28 d. 17 val. dialogą tarp akademinės bendruomenės, kūrybininkų ir plačiosios visuomenės, mėgins kurti ir realiu laiku vyksiantis virtualus fotografijų albumo „Paslaptingas Bangladešas“ pristatymas, kuriame dalyvaus albumo autorius, VDU Menų fakulteto profesorius Romualdas Požerskis, menotyrininkas doc. dr. Tomas Pabedinskas ir Menų fakulteto absolventas, fotografas Artūras Morozovas.

Virtualūs VDU kultūros dienų lankytojai galės dalyvauti ne tik albumo pristatyme, bet ir apsilankyti R.Požerskio parodoje „Paslaptingas Bangladešas“, eksponuojamoje Menų fakulteto internetinėje svetainėje (www.menufakultetas.vdu.lt). 

Ta pati virtuali erdvė taps laikina ekspozicine erdve dar vienai Menų fakulteto bendruomenės nario – „Naujųjų medijų meno“ programos absolvento Rimgaudo Barauskio fotografijų parodai „Žmogus ir jo aplinka šiandien, vakar, rytoj“. O kita fakulteto absolventė Vaida Virbickaitė pakvies žiūrovus atsitraukti nuo ekranų ir apžiūrėti lauko fotografijų parodą „Pamatyta tapatybė. Ežerėlio bendruomenės narių portretai“ realioje fizinėje erdvėje – Ežerėlyje (Kauno g. 21, šalia Ežerėlio kultūros centro). 

Dar viena intriguojanti paroda, kurios rengime dalyvavo ir MF „Meno kuratorystės“ programos magistrantės Milda Gineikaitė, Agnė Taliūtė, Deimantė Patumsytė bei Julija Selezniova, tai  – „Teatro galerija 100: asmenybės kuria istoriją“,   įsikūrusi vidiniuose Nacionalinio Kauno dramos teatro kiemuose. (https://dramosteatras.lt/lt/teatras/parodos/).

Virtualiame spektaklyje – apie ateitį ir šiuolaikines medijas

VDU kultūros dienas įrėmins du išskirtiniai meno ir kultūros renginiai. Balandžio 26 d. 17 val. VDU Menų fakulteto partneris Nacionalinis Kauno dramos teatras dovanoja renginio lankytojams galimybę nemokamai pamatyti virtualų mokslinės fantastikos spektaklį „Ryšys“ (rež. Agnija Leonova), kuris nukels spektaklio žiūrovus į atvirą kosmosą ir įtrauks į futuristinį mokslinės fantastikos pasaulį (sci fi).

Anot Nacionalinio Kauno dramos teatro meno vadovo, Menų fakulteto Teatrologijos katedros vedėjo doc. dr. Edgaro Klivio, „šis teatre labai reto žanro spektaklis-filmas kuria nostalgišką atmosferą kaip alternatyvą dehumanizuotoms kosminių užkariavimų istorijoms, prie kurių įpratino šiuolaikinės medijos. Jame pasirinktas „oldskūlinis“ stilius primena, kad fantazijos apie ateitį gali būti ir jautrios, ir poetiškos“. 

Balandžio 30 d. 17 val.  taip pat vyks VDU Menų fakulteto „Muzikos produkcijos“ programos dėstytojų ir studentų online renginys „Music Lab“, kurio metu bus galima ne tik pasiklausyti geros muzikos, bet ir išgirsti „Muzikos produkcijos“ programos absolventų mintis apie kūrybą, inspiraciją bei ateities planus. 

Puiki galimybė iš arčiau pažinti fakulteto gyvenimą

Svarbią VDU kultūros dienų programos dalį sudarys atviros VDU Menų fakulteto dėstytojų paskaitos, kviečiančios kiekvieną rytą visus norinčius prisijungti prie „Menų istorijos, kritikos ir medijų“ ar „Kūrybinių industrijų“ programų studentų ir padiskutuoti apie dailę, šokį, teatrą, fotografiją ar dizainą.

Šį paskaitų ciklą papildys atviros Menų fakulteto svečių paskaitos: menotyrininkės Karinos Simonson paskaita apie šiuolaikinį Afrikos meną ir „Muzikos produkcijos“ programos absolvento Luko Tarvainio paskaita „Muzikos prodiusavimas šiandien: autentiškumas ir technologijos“ apie skirtingus muzikos prodiusavimo modelius, kintančias tendencijas ir autentiškumo paieškas per kūrybines ir technologines limitacijas. 

VDU kultūros dienas tradiciškai užbaigs balandžio 30 d. 15 val. vyksianti mokiniams ir mokytojams skirta Atvirų durų diena. Atvirų durų dienos metu Menų fakulteto dėstytojai pristatys moksleiviams fakultete vykdomas bakalauro studijų programas „Kūrybinės industrijos“, „Menų istorija, kritika ir medijos“, „Muzikos produkcija“, „Naujųjų medijų menas“, konsultuos stojamųjų egzaminų klausimais ir praves paskaitą „Internetinis menas: kūrybiškumo lavina naršyklės lange“ (dėst. Gytis Dovydaitis).

Mokytojai kviečiami dalyvauti seminare „Kūrybinių metodų taikymas ugdymo procese“, kurio vedėjas Augustinas Balaišis teigia, kad „mokykla turėtų ugdyti kūrybines moksleivių kompetencijas ir auginti savarankišką, gebantį laisvai mąstyti bei spręsti iškilusias problemas žmogų“.

Anot reginio organizatorių, VDU kultūros dienų programą sudarančių veiklų įvairovė atspindi ne tik platų fakultete vykdomų meno, menotyros, paveldo ir komunikacijos studijų spektrą, bet ir intensyvų kūrybinį fakulteto bendruomenės – dėstytojų, studentų, absolventų, socialinių partnerių – bendradarbiavimą.

Vertindama jau penkerius metus gyvuojančio renginio patirtį, Menų fakulteto prodekanė doc. dr. Rūta Mažeikienė teigė, kad VDU kultūros dienos tapo tinkama platforma pristatyti fakulteto edukacines ir kūrybines veiklas plačiajai visuomenei, pritraukti labai įvairią publiką – plačiąją visuomenę, kultūros lauko profesionalus, studentus, moksleivius – ir suteikti jai unikalią dalyvaujamosios kultūros patirtį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.