Fortepijoninės muzikos vasara Druskininkuose – jau 56-oji

Šį sekmadienį, birželio 6-ąją, prasidėjo 56-asis fortepijoninių rečitalių ciklas M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje Druskininkuose.

Publika fortepijono muzikos klausosi sode.
Publika fortepijono muzikos klausosi sode.
M.K.Čiurlionio kūriniai fortepijonui Druskininkuose skambės visą vasarą.
M.K.Čiurlionio kūriniai fortepijonui Druskininkuose skambės visą vasarą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-06 20:10

„Saulė lyg nuskęsta žemės gilumon ir atsiunčia žemei tokią tamsią melsvą skraistę, o su ja ir ilgesingą tylą... Tada suskamba pianinas, širdis pradeda skubėti, jos ritmas susilieja su skambančiu pro atvirą langą ritmu.“

Taip savo atsiminimuose rašė Jadvyga Čiurlionytė, jauniausioji kompozitoriaus ir dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio sesuo.

Prieš šimtą dvidešimt metų, sugrįžęs iš Varšuvos vasaroti į savo vaikystės miestą Druskininkus, kompozitorius nevengdavo vakarais prisėsti prie pianino ir improvizuoti arba groti savo kompozicijas. Sode susirinkę šeiminykščiai ir bičiuliai paskęsdavo vakarėjančiame ore sklandančiuose pianino garsuose.

Radosi tradicija, kuri nuo 1965 m. yra ir toliau plėtojama. Čia dabar vasaromis atvyksta visų kartų Lietuvos pianistai, pasižymėję tarptautiniuose M.K.Čiurlionio konkursuose ir taip pat per langą į sodą dalijasi savo kūrybiniais atradimais. 

Įstabu, kad iki šiol šiuose vasaros koncertuose dalyvauja beveik visų M.K.Čiurlionio konkursų laureatai ir diplomantai, čia kasmet simboliškai susitinka visos Lietuvos pianistų kartos.

2021 metų vasarą Druskininkuose M.K.Čiurlionio namų-muziejaus sode koncertuos profesoriai Birutė Vainiūnaitė, Jurgis Karnavičius, Halina Radvilaitė, Sergejus Okruško, Aleksandra Žvirblytė, Rokas Zubovas, pianistai Andrius Vasiliauskas, Živilė Karkauskaitė, Daumantas Kirilauskas, užsienyje gyvenantys lietuviai pianistai, aktyviai skleidžiantys tose šalyse M.K.Čiurlionio kūrybinį̨ palikimą̨, – Guoda Gedvilaitė, Rimantas Vingras, Gintaras Januševičius bei M.K.Čiurlionio konkursuose laurus pelnę jaunosios kartos pianistai – Motiejus Bazaras, Rokas Valuntonis, Joris Sodeika, Neringa Valuntonytė, Gabrielė Sutkutė. 

Šiemet klausytojų laukia dvi intriguojančios naujovės. Artėjant M.K.Čiurlionio gimimo 150-osioms metinėms, ciklo organizatoriai taip pat kviečia ir žymius užsienio šalių pianistus pristatyti koncertines programas, kuriose ženklią dalį sudarytų M.K.Čiurlionio muzika.

Šiemet Druskininkuose koncertuos svečiai iš artimiausių užsienio šalių: Peterburgo konservatorijos profesorius, Estijos pianistas Peteris Laulas, Lodzės muzikos akademijos fortepijono katedros vedėjas, profesorius Mariuszas Drzewickis ir Talino muzikos akademijoje dėstantis pianistas Stenas Lassmannas.

Antroji naujovė – tai talentingiausių jaunųjų Lietuvos pianistų koncertai. Dvi iškiliausios Lietuvos muzikos mokyklos, Kauno J.Naujalio muzikos gimnazija ir Nacionalinė M.K.Čiurlionio menų mokykla, birželio mėnesį pristatys muzikos mylėtojams būsimas ateities scenos žvaigždes.

Druskininkuose, mylimame M.K.Čiurlionio mieste, kultūra ir toliau gyva. Kaip ir M.K.Čiurlionio laikais, čia vėl skambės fortepijono garsai, kviečiantys kiekvieną stabtelti ir susimąstyti apie svarbiausius gyvenimo dalykus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.