Tarptautinis Balio Dvariono konkursas įtariamas Maskvos atstovų protegavimu

Šią savaitę paaiškėjo XI Tarptautinio Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurso rezultatai. Paskelbti A (iki 13 m.) ir B (iki 17 metų) grupių laureatai bei C grupės (iki 21 metų) finalininkai, kurie rugsėjo 3-4 d. gyvai pasirodys Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Tarptautinio Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurso finalas.<br> M.Mikulėno nuotr.
Tarptautinio Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurso finalas.<br> M.Mikulėno nuotr.
Pianistų A grupės „Grand Prix“ laimėtoja M.Belokopytova.
Pianistų A grupės „Grand Prix“ laimėtoja M.Belokopytova.
 Pianistų B grupės „Grand Prix“ laimėtojas J.Sidorovas.
 Pianistų B grupės „Grand Prix“ laimėtojas J.Sidorovas.
 Smuikininkų A grupės „Grand Prix“ laimėtoja Y.Ohsawa. 
 Smuikininkų A grupės „Grand Prix“ laimėtoja Y.Ohsawa. 
Smuikininkų B grupės „Grand Prix“ laimėtojas P.Česaitis.
Smuikininkų B grupės „Grand Prix“ laimėtojas P.Česaitis.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 2:03 PM, atnaujinta Jun 29, 2021, 5:45 PM

Nugalėjo maskvietės mokiniai

Rudenį išgirsime pianistus Ariną Antonosian (Rusija), Joy Chen (Australija) ir Anną Karácsonyi (Vengrija), taip pat smuikininkus Samuelį Allaną-Chapkovskį (Airija), Liną Juknevičiūtę (Lietuva) ir Vasilisą Krylovą (Rusija).

Pianistų A grupės „Grand Prix“ atiteko atlikėjai iš Rusijos Marijai Belokopytovai, B grupės „Grand Prix“ – rusui Jegorui Sidorovui. Abu jie – įtakingos Maskvos pedagogės, daugelio tarptautinių konkursų žiuri narės Miros Marčenko auklėtiniai.

A grupėje laureato diplomai taip pat skirti jauniausiai antrojo turo dalyvei Erenai Ohsawai (Japonija) ir Ameli Sakai-Ivanovai (Japonija), B grupėje – Dariai Sanikovai (Ukraina) ir Kerstin Ruochun Tang (Vokietija).

A grupėje skambinę trys lietuvių pianistai – Klėja Kašubaitė, Kaja Kašubaitė ir Pijus Pirogovas – tapo konkurso diplomantais. Kaja taip pat pelnė specialųjį Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondo prizą už geriausią šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus kūrinio atlikimą. Publikos simpatijos atiteko kitam Lietuvos pianistui Markui Rubcovui.

B grupėje diplomu buvo įvertinta Martyna Valeikaitė, kuri taip pat pelnė specialųjį prizą už geriausią baroko kompozitoriaus kūrinio atlikimą.

Smuikininkų A grupės „Grand Prix“ įvertinta Yurina Ohsawa (Japonija), laureatais tapo Marharyta Pachabut (Ukraina) ir Mayu Nishimura (Japonija). Smuikininkų B grupės „Grand Prix“ atiteko lietuvių smuikininkui Pijui Česaičiui, laureatais tapo Isabella Sun (Australija), Liepa Jurgutavičiūtė (Lietuva) ir Nathanas Stiefelis (Šveicarija).

Įrašai tapo sunkiu iššūkiu

Jaunesniųjų grupių konkursas ir C grupės pirmieji turai vyko virtualiai. „Buvo smagu klausytis ir matyti, kaip kiekvienas įveikė kliūtis, pasirinko programas, parengė įrašus“, – konkurso pranešime spaudai cituojamas pianistų konkurso žiuri pirmininkas, pianistas iš Jungtinės Karalystės Williamas Fongas.

Įrašai iš tikrųjų tapo dideliu iššūkiu atlikėjams, nes juos pristatyti reikėjo iki gegužės 15-osios, mokslo metų pabaigoje, kai visi buvo išvarginti karantino, mokyklos užrakintos. Mat pagal B.Dvariono konkurso nuostatus įrašai turėjo būti parengti specialiai šiam konkursui, juose turėjo matytis neprimontuotas renginio logotipas.

Konkursantams teko sunkiai darbuotis, nuomotis instrumentus ir koncertines patalpas, samdytis fortepijono derintojus, nemažai investuoti į konkursą, kad įvykdytų jo reikalavimus.

„Skambinome organizatoriams klausdami, ar galima naudoti kitus po kovo 1 d. darytus įrašus, primontuojant konkurso logotipą. Tačiau konkurso direktorius Eugenijus Butvydas atsakė, jog visi dalyviai, kurių įrašai neatitiks nuostatų, bus diskvalifikuojami ir jiems negrąžinamas dalyvio mokestis“, – pasakojo dviejų dalyvių mama.

Kreipėsi dėl diskvalifikavimo

Perklausų transliacijos stropiai konkurso reikalavimus vykdžiusius dalyvius nemaloniai nustebino. Netgi A grupės nugalėtoja tapusios M.Belokopytovos įrašuose B.Dvariono konkurso ženklas buvo akivaizdžiai primontuotas, o patys įrašai jau transliuoti kituose tarptautiniuose konkursuose. B grupės laimėtojo E.Sidorovo įrašuose konkurso ženklelis taip pat buvo įklijuotas kamputyje.

Sąžiningi dalyviai tokį nuolaidžiavimą maskviškiams vertina kaip kitų konkursantų pažeminimą, konkurso prestižo ir Lietuvos vardo menkinimą.

Jie kreipėsi į konkurso organizatorius ir pagrindinį rėmėją – Lietuvos kultūros tarybą – su prašymu peržiūrėti įrašų legalumą ir diskvalifikuoti konkurso nuostatų pažeidėjus.

Pretenzijas žadama apsvarstyti per 30 darbo dienų.

XI Tarptautinį Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursą organizuoja Tarptautinis kultūros projektų centras. Pagrindinis konkurso rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Konkurso partneriai – Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla ir Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas.

Daugiau informacijos: dvarionas.link

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda