Startavęs 7-asis „Šv. Jurgio meno sezonas“ Marijampolėje sklaidys nerimą ir liūdesį

Šeštadienį, birželio 26-ają, „Šv. Jurgio meno sezoną“ Marijampolėje pradėjo ypatingas koncertas. Šv. Apaštalo Mykolo bazilikoje skambėjo Fanny Hensel-Mendelssohn „Pandemijos oratorija pagal Biblijos paveikslus“.

 E.Seilius ir K.Zmailaitė festivalyje „Šv. Jurgio meno sezonas“.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Seilius ir K.Zmailaitė festivalyje „Šv. Jurgio meno sezonas“.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Seilius.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Seilius.<br> Organizatorių nuotr.
 „Šv. Jurgio meno sezonas“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Šv. Jurgio meno sezonas“.<br> Organizatorių nuotr.
 Liepos 6-ąją Marijampolę sudrebins Lietuvos tenorų sambūris „Tenoriada“.<br> Organizatorių nuotr.
 Liepos 6-ąją Marijampolę sudrebins Lietuvos tenorų sambūris „Tenoriada“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 4:02 PM, atnaujinta Jun 27, 2021, 6:38 PM

Marijampolės bazilikoje skambėjo originali kūrinio versija, įrėminta trumpais G. F. Händelio bei F. Mendelssohno kūriniais. Ją atliko Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam dirigavo maestro Modestas Pitrėnas, choras „Vilnius“, solistai Kristina Zmailaitė (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Tomas Pavilionis (tenoras) ir Egidijus Dauskurdis (bosas).

„Fanny Hensel-Mendelssohn – žymaus vokiečių kompozitoriaus Felixo Mendelssohno sesuo, – pasakojo operos dainininkas, kultūrinio projekto „Šv. Jurgio meno sezonas“ sumanytojas, įkūrėjas ir organizatorius Edmundas Seilius. – Nors gyveno tuo metu, kai moterims buvo skirta virtuvė, vaikai ir bažnyčia, ji buvo profesionalų vertinama kūrėja.

Kompozitorė mirė gana jauna, tačiau paliko įspūdingą sąrašą muzikos kūrinių. Labiausiai mane sudomino jos vienintelė sukurta oratorija, kurią menininkė skyrė nuo choleros epidemijos mirusiems savo draugams ir pažįstamiems. Menininkės reakcija į anų dienų įvykius šiandien yra ir mums labai aktuali, o kūrinių tokia tema nėra labai daug.“

Daug kartų keista, karantino sąlygomis organizuota septintojo festivalio programa ir šiais metais išlaikė svarbiausias vertybes – profesionalumą, naują požiūrį ir netikėtas erdves.

„Mūsų idėjos šiais metais susikovė su realybe, atrodo, festivalis pateisina savo vardą – antrasis Lietuvos globėjas Šv. Jurgis juk kadaise irgi kovėsi su slibinu, gelbėdamas jaunų merginų gyvybę“, – sakė E.Seilius.

„Šv. Jurgio meno sezonas“ į Marijampolę jau septintus metus sukviečia ne tik Sūduvos krašto, bet ir visos Lietuvos klausytojus. Nuolatiniai festivalio gerbėjai tikri, kad būtent čia išgirs išskirtinių, retai koncertų salėse skambančių muzikos kūrinių. Per festivalio koncertus Marijampolėje skamba ir klasikinės, ir moderniosios akademinės, ir lengvosios muzikos kūriniai, ir džiazas.

Per šešerius festivalio metus Marijampolėje įvyko trys pasaulinės muzikos premjeros – kompozitorė Zita Bružaitė pristatė rekolekcijas „Fides Nostra“, kurias įkvėpė palaimintojo Jurgio Matulaičio dvasiniai dienoraščiai, kompozitorius Jonas Tamulionis klausytojus pakvietė į lietuviškąjį „Requiem“.

Praėjusiais metais Sūduvos krašto muzikos mėgėjai galėjo išgirsti italų kompozitorių Antonio D’Anto, kuris specialiai festivaliui ir Lietuvai sukūrė šventajam Kazimierui skirtas „Didžiąsias mišias“.

Birželio 28 dieną Marijampolės sinagogos kieme skambės litvakų kompozitorių muzika. Ją atrasti Lietuvos atlikėjus Glebą Pyšniaką (violončelė), Dalią Dėdinskaitę (smuikas) bei Tadą Motiečių (akordeonas) įkvėpė unikali litvakų dailininko Matvejaus Vaisbergo paveikslų serija.

Koncerte „La belle epoque“/„Nuostabusis amžius“ birželio 30 dieną skambės muzikos šedevrai iš nuostabiausio laikotarpio, kai menai buvo pasiekę klestėjimo apogėjų. Marijampolės kultūros centre pasirodys ansamblis „Musica Humana“ ir solistai – K. Zmailaitė ir E. Seilius bei Ramunė Grakauskaitė (smuikas) ir Robertas Beinaris (obojus).

Liepos 2 dieną Marijampolės senamiesčio Kačių kiemelį užkariaus džiazas. Čia pasirodys džiazo kompozitorius, pianistas ir improvizatorius Dainius Pulauskas su grupe, o liepos 6 dieną Basanavičiaus aikštę savo balsais sudrebins prieš metus įsikūręs Lietuvos tenorų sambūris „Tenoriada“.

Mindaugo karūnavimo dieną čia skambės dainos, kurias atliks Vaidas Vyšniauskas, E. Seilius, Kęstutis Alčauskis, Audrius Rubežius, Antanas Zakarauskas ir jaunieji šalies tenorai. Jų balsus palydės Vilniaus lengvosios muzikos orkestras, diriguojamas Ugniaus Vaiginio.

„Mums, festivalio organizatoriams, šie metai buvo ypatingi, dirbome karo lauko sąlygomis, – iki paskutinės minutės buvo neaišku, ar baigsis karantinas, ar galėsime savo klausytojus pakviesti į uždaras erdves, – pasakojo E.Seilius.

Anot jo, festivalio programa ir repertuaras keitėsi kiekvieną mėnesį kartu su sąlygomis, kurių turėjo laikytis organizatoriai. Būta akimirkų, kai festivalį išvis norėta perkelti į kitus metus.

Vis dėlto festivalio organizatoriai surizikavo – du koncertai įvyks uždarose salėse, o tradicinis sezono uždarymo koncertas liepos 10 dieną muzikos gerbėjus sukvies į Marijampolės marijonų vienuolyno sodą, kuriame operetės pikniką surengs Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Vytauto Lukočiaus, ir solistai – K. Zmailaitė, Eglė Stundžiaitė, Eimantas Bešėnas, Sandra Lebrikaitė ir pats E. Seilius.

Visi festivalio koncertai – nemokami. „Pagalvojome, jei taip nelengva mums buvo išgyventi šį karantino laiką, nelengva buvo ir kitiems. Gal bent muzika išsklaidys nerimą ir liūdesį, kurį išgyvenome žiemą ir pavasarį“, – sako „Šv. Jurgio meno sezono“ organizatorius, operos solistas E. Seilius.

„Šv. Jurgio meno sezonas“ Marijampolėje – birželio 26–liepos 10 dienomis. Daugiau informacijos apie festivalio programą www.menosezonas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.