Senosios muzikos virtuozai iš Šveicarijos koncertuos Samuelio Bako muziejuje

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus liepos 14 d., trečiadienį,  18 val.  kviečia į senosios muzikos ansamblio „Profeti della Quinta“ (Šveicarija) koncertą, kuris vyks Samuelio Bako muziejaus salėje (Naugarduko 10/2, Vilnius). Muziejus tęsia plačiajai visuomenei skirtą koncertų ir paskaitų ciklą, skirtą žymiam žydų kilmės ankstyvojo baroko kompozitoriui Salomone Rossi (apie 1570–1630). Koncerte ,,Saliamono giesmės iš Mantujos“ skambės įvairi S. Rossi kūryba, atskleisianti jo žydišką ir itališką tapatybę, bei Elamo Rotemo (g. 1984) muzika. 

Rengėjų nuotr. 
Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-30 12:18

S. Rossi, visų pirma pagarsėjęs kaip talentingas smuikininkas, tarnavo katalikiškos Gonzagų šeimos dvare Mantujoje kartu su Claudio Monteverdi ir kitais puikiais muzikais. Čia grojo smuiku, kūrė itališko stiliaus vokalinę ir instrumentinį muziką – šiuos aukštos meistrystės pasaulietinius kūrinius labai vertino ir garsios didikų giminės atstovai, ir S. Rossi kolegos. Dvare jam buvo leista nedėvėti žydus skiriančio privalomo geltonojo ženklo. Sykiu S. Rossi ryšiai su Mantujos žydų bendruomene buvo labai artimi. Jis pirmasis sukūrė ir publikavo daugiabalses hebrajiškas giesmes ir psalmes sinagogai – tai buvo nauja ir radikali žydų liturginės muzikos kryptis.

Ansamblį „Profeti della Quinta“ subūrė klavesinininkas, dainininkas ir kompozitorius Elamas Rotemas Izraelio Galilėjos regione. Šiuo metu ansamblis reziduoja Bazelyje (Šveicarija), čia jo nariai tęsė studijas senosios muzikos akademijoje „Schola Cantorum Basiliensis“. 2011 m. ansamblis laimėjo prestižinį Jorko senosios muzikos jaunųjų atlikėjų konkursą. Ansamblis koncertavo Europoje, Izraelyje, Šiaurės Amerikoje, Kinijoje ir Japonijoje, viešėjo žinomuose festivaliuose – Festival Oude Muziek Utrechte, Beethovenfest Bonn Vokietijoje, Londono baroko muzikos festivalyje, surengė pasirodymus Metropoliteno meno muziejuje Niujorke ir Šanchajaus koncertų salėje. Senosios muzikos atlikėjai įrašė dvi Salomone Rossi muzikai skirtas kompaktines plokšteles. Ansamblis taip pat rodomas Josepho Rochlitzo dokumentiniame filme „Hebreo: Salomone Rossi paieškos“.

„Klausytojų laukia išskirtiniai meniniai potyriai. Lietuvoje antra kartą viešintis senosios muzikos ansamblis “Profeti della Quinta” – aukščiausios klasės virtuozai, pasižymintys neįtikėtinu muzikalumu ir nepaprasto grožio balsais”, teigia Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė Kamilė Rupeikaitė.    

Prieš koncertą senosios muzikos tyrėja, muzikologė dr. Aleksandra Pister pristatys žydų kilmės muzikų padėties savitumus ir tapatybės dilemą Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?