Sužinok, kas vyks Palangoje šį savaitgalį ir Valstybės dieną, – jubiliejinių renginių programa

Šiemet Palanga mini 100 metų prijungimo prie Lietuvos sukaktį. Jubiliejaus proga Palangos miestas visą vasarą, o ypač šį savaitgalį džiugins palangiškius ir miesto svečius renginių gausa.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Iškilmės prie Birutės kalno.<br>Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr,
Iškilmės prie Birutės kalno.<br>Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr,
Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos kariuomenės daliniai įžengia į Palangą, 1921 m. kovo 31 d.<br>Palangos kurorto muziejaus, P.Mongirdaitės nuotr.
Lietuvos kariuomenės daliniai įžengia į Palangą, 1921 m. kovo 31 d.<br>Palangos kurorto muziejaus, P.Mongirdaitės nuotr.
Iškilmės prie Birutės kalno.<br>Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr,
Iškilmės prie Birutės kalno.<br>Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr,
Palangos koncertų salė.<br>Organizatorių nuotr.
Palangos koncertų salė.<br>Organizatorių nuotr.
Aitvarų fiesta vyks prie Palangos tilto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aitvarų fiesta vyks prie Palangos tilto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rašytojas Tomas Dirgėla seks pasaką.<br>Organizatorių nuotr.
Rašytojas Tomas Dirgėla seks pasaką.<br>Organizatorių nuotr.
Palangos Kurhauzas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos Kurhauzas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos Kurorto muziejus įsikūręs "Anapilio" viloje.<br>Organizatorių nuotr.
Palangos Kurorto muziejus įsikūręs "Anapilio" viloje.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos kariuomenė įžengia į Palangą, 1921 m. kovo 31 d.<br>Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr,
Lietuvos kariuomenė įžengia į Palangą, 1921 m. kovo 31 d.<br>Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr,
Voldemars Petersons džiugins akustiniu koncertu.<br>Organizatorių nuotr.
Voldemars Petersons džiugins akustiniu koncertu.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 12:40 PM, atnaujinta Jul 2, 2021, 1:09 PM

Nemažai tų renginių primins Lietuvai svarbius šimto metų senumo įvykius.

Šventė prasidės šeštadienį, 13 val., teatralizuotu istoriniu žygiu nuo dabartinių Kretingos ir Vytauto gatvių sankirtoje iki Birutės kalno.

Lietuvos ir Latvijos ginčas dėl Palangos

Prieš šimtą metų Palanga Tarptautinio arbitražo sprendimu buvo grąžinta Lietuvai. Tiesa, dviejų valstybių ginčai dėl to, kam – Lietuvai ar Latvijai – turi priklausyti Palanga, prasidėję 1918-ųjų vasario 16 d. Lietuvai tapus nepriklausoma valstybe, truko beveik trejus metus.

Kad jie neperaugtų į konfliktą, tarpvalstybiniam sienų ginčui tarp Lietuvos ir Latvijos spręsti 1920 m. rugsėjo 28 d. Lietuvos ir Latvijos atstovai Rygoje pasirašė sutartį dėl sienos nustatymo perdavimo Arbitražo komisijai, kurią sudarė 4 nariai (po du iš abiejų valstybių) ir pirmininkas, kuris turėjo būti Didžiosios Britanijos atstovas.

Abiejų valstybių sutikimu komisijos pirmininku patvirtintas britų diplomatas, Edinburgo universiteto profesorius Jamesas Youngas Simpsonas. Būtent jo sprendimas lėmė, kad Palanga buvo grąžinta Lietuvai.

Susitarimo aktas buvo pasirašytas 1921 metų kovo 30 d., ir jau kitą dieną, kovo 31 d., Lietuvos kariuomenė kartu su žymiausiais šalies politikais, inteligentijos atstovais, bendruomenės nariais iškilmingai įžengė į Palangą.

Palangoje ties dabartinių Kretingos ir Vytauto gatvių sankirtoje specialiai šiai progai įrengtais miesto vartais žygio dalyvius labai džiugiai pasitiko pasitiko Palangos kunigas Julijonas Kasperavičius, kiti žinomi ir aktyvūs Palangos visuomenės veikėjai bei gausiai susirinkusi miesto bendruomenė.

Šiemet dėl užsitęsusio karantino šis istorinis žygis negalėjo įvykti kovo mėnesį, todėl bus atkartotas šį šeštadienį, liepos 3 d., 13 val.

Teatralizuotas istorinis žygis, prie kurio prisijungti gali visi norintys, pajudės nuo Kretingos g. pradžios (iš Kretingos pusės) ir eis iki Vytauto ir Kretingos gatvių sankirtos, kur ties įrengtais istoriniais miesto vartais eisenos dalyvius pasitiks Prezidentas Gitanas Nausėda ir kurorto meras Šarūnas Vaitkus.

Žygį lydės pučiamųjų orkestrų maršai

„Prie specialiai pastatytų simbolinių miesto vartų bus trumpas eisenos dalyvių pasveikinimas. Laukiame ir staigmenų – žinomų istorinių veikėjų, na bent jau Antano Smetonos, kurie prisijungs prie žygio. Svarbu paminėti, kad žygyje bus ne mažiau kaip 1000 dalyvių, taigi bus į ką pasižiūrėti. Renginyje dalyvaus ir Telšių teatro žmonės, kurie dėvės XX a. pradžios rūbus, pasiūtus pagal originalius pavyzdžius.

Žygio dalyvius lydės net keletas pučiamųjų orkestrų. Tarp jų ir Karinių jūrų pajėgų orkestras, ir Palangos orkestras, Šaulių ir kitų sukarintų organizacijų orkestrai.

Nuo vartų žygio dalyviai, atkartodami prieš šimtą metų vykusius įvykius, patrauks link Birutės parko. O prie jų kviečiame prisijungti ir miestiečius bei miesto svečius. Tam nereikės jokios registracijos ar pažymų.

Mat Birutės kalno papėdėje, tiksliai toje pačioje vietoje, kur iškilmės vyko prieš šimtą metų, vyks Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečiui skirtas teatralizuotas renginys“, – portalui lrytas.lt pasakojo Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas.

Jis pristatė ir dar vieną svarbų jubiliejaus renginį. Siekdama išskirtinai pagerbti Lietuvai palankų sprendimą iškovojusią Derybinę grupę dėl Palangos grąžinimo Lietuvai bei Tarptautinės arbitražo komisijos pirmininką J. Y. Simpsoną, Savivaldybė šiemet ne tik atnaujino jo vardu pavadintą gatvę, bet ir pastatė skulptūrą, skirtą Derybinei grupei bei J. Y. Simpsonui atminti.

Ši skulptūra bus iškilmingai atidengta šeštadienį, 15 val. J. Simpsono ir Meilės alėjos sankirtoje. Renginyje kartu su miesto ir šalies valdžios atstovais dalyvaus ir skulptūros autoriai – skulptorius Sergejus Plotnikovas, architektas – Saulius Druskis.

Koncertas – nemokamas, bet reikės registruotis

„Sekmadienį jubiliejus bus paminėtas Palangos koncertų salėje. 19 val. čia prasidės šventinis koncertas, kurio metu itin didelis dėmesys bus skiriamas Palangos praeičiai ir dabarčiai. Pasitelkus nuotraukas koncerto metu bus atgaivinami istoriniai prisiminimai, koncerto dalyviai ne tik klausysis muzikos, bet ir pamatys kaip Palanga atrodė prieš šimtą metų. Didžiuojamės, kad šio koncerto režisierius yra Dalius Abaris – šių metų Auksinio scenos kryžiaus laureatas“, – būsimu renginiu džiaugėsi R.Trautmanas.

Koncerte dalyvaus iš Palangos ir Klaipėdos krašto kilę atlikėjai, tarp kurių – Jurga Šeduikytė, Tadas Girininkas, jaunasis talentas Kristupas Kerulis ir kiti. Bus svečių ir iš Latvijos. Įdomu, kad koncertui akomponuos Palangos orkestras, tačiau jis bus ne scenoje, o žinomiausiose kurorto vietos. „Ar orkestrą išgirsime „gyvai“, kol kas neaišku – tegu tai bus dar viena jubiliejaus staigmena“, – šypsodamasis kalbėjo Kultūros skyriaus vedėjas R.Trautmanas.

Koncertas – nemokamas, Galimybių pasas nėra būtinas, tačiau bus vykdoma registracija, todėl į renginį reikėtų atvykti kiek anksčiau – 17.30 val. Vaikams iki 16 metų registruotis nebūtina.

Festivalis visai šeimai – „Myliu Palangą“

Sekmadienį, liepos 4 d., kurorte vyks ir dienos festivalis šeimoms ir vaikams „Myliu Palangą – šimtmečio vasara“. Tai kiek sutrumpintas festivalio „Myliu Palangą“ variantas, nes dėl karantino tradicinis renginys buvo atšauktas.

„Kai atšaukėme tradicinį festivalį, daugybė žmonių skambino ir klausė, ar tai tiesa. O dabar, kai pasiūlėme sutrumpintą vienos dienos programą – skambučių beveik nėra, žmonės patikėjo, kad karantinas pagaliau baigėsi ir galima linksmintis“, – portalui lrytas.lt sakė festivalį organizuojančios įmonės „Palangos investicijų valdymas“ vadybininkė Ieva Rudytė.

Renginys prasidės sekmadienį 11 val. ir vyks net keliose erdvėse: „Anapilio“ viloje įsikūrusio Palangos kurorto muziejaus kieme, paplūdimyje ir Birutės parko rotondoje.

„Didžioji festivalio programos dalis vyks Kurorto muziejaus pievose, prie „Anapilio“. Nuo 11 iki 13 val. ten galima bus stebėti miesto vaikų kolektyvų pasirodymus. Ten pat visą dieną vyks ir aitvarų dirbtuves, kurios turėtų sudominti ne tik vaikus, bet suaugusius. Patiems mažiausiems skirtos „Mažojo Aitvaro pramogos“ – ten bus ir veidukų piešimas, balionų lankstymas, milžiniškų burbulų pūtimas“, – vardino vadybininkė.

Ji džiaugėsi, kad šventėje bus ne tik pramogų, bet ir judesio – visą valandą (nuo 13 iki 14 val.) karantino metu mažai judėjusios šeimos Kurorto muziejaus pievose galės dalyvauti smagioje treniruotėje su populiariu treneriu Justinu Černiausku, kuris kiekvieną treniruotę sugeba paversti žaidimu.

Smagu bus ir paplūdimyje – beveik visą dieną, nuo 13 iki 19 val., kairėje pusėje nuo Palangos tilto esančiame paplūdimyje vyks „Aitvarų fiesta“. Pagrindinis jos akcentas – 100 aitvarų iškėlimas – numatomas 14 val. Tuo pat metu vaikai šoks pagal lietuviškąją Eurovizijos dainą.

„Būtų gerai, jei eidami į festivalį žmonės pasiimtų pledukus ar kokius paklotėlius, nes kviesime tėvelius su vaikais jaukiai įsikurti pievoje ir mėgautis popietės koncertais bei pasakomis“, – sakė I.Rudytė.

15 val. prie Kurorto muziejaus Voldemars Petersons džiugins akustiniu koncertu, 17.30 ten pat koncertuos grupė „Velvet“, o 21 val. grupė „Planeta Polar“ užbaigs Kurorto muziejaus pievos programą ispaniškais ritmais, kurie skatins pašokti.

„Vaikai su savo mėgstamu rašytoju Tomu Dirgėla Kurorto muziejaus pievoje galės susitikti 16 val. Jis paseks jiems savo parašytą pasaką, į kurią įtrauks ir klausytojus. Vaikai kartu su rašytoju atliks įvairiausias užduotis“, – pasakojo organizatorė.

Festivalį užbaigs muzikos kūrėjos ir atlikėjos Rūtos Mur koncertas 22 val. Birutės parko Rotondoje su įspūdingu lazerių šou. Kaip rašoma renginio programoje, jos kūryba įkvėpta 80-ųjų nostalgijos ir kosminių sintezatorių garsų, todėl muzika panardina klausytojus į garsinius-iliuzinius jausmų labirintus, kurie veda per meilės, melancholijos ir širdgėlos vandenis.

Valstybės dieną – milžiniški žaidimai ir kokybiška muzika

Palangos jubiliejaus šventę pratęs ir Valstybės dienos renginiai. Liepos 6-ąją koncertai skambės ne tik Palangoje, bet ir Šventojoje.

Valstybės dienos proga jau penktus metus vykstanti šventė „Pozityviai“ šiemet pakvies į naują erdvę – Grafų Tiškevičių alėjos aikštę. Čia lauks nemokamos interaktyvios pramogos ir žaidimai visai šeimai.

„Šiemet pasiūlysime ypač daug interaktyvių veiklų. Rengsime tokį improvizuotą pikniką, todėl tikimės, kad žmonės atsineš pledukus ir kokius nors užkandžius ar vaisių, kad galėtų patogiai įsitaisyti ir praleisti čia visą dieną. Nuo 12 iki 16 val. susirinkusieji galės pramogauti žaisdami – jiems pasiūlysime didžiulius medinius žaidimus, kurie bus išdėlioti visoje aikštėje.

Tai ne tik milžiniški šachmatai ir šaškės, bet ir maišelių mėtymas į įvairiausias terpes, įvairūs galvosūkiai, lavinantys ir rankų, ir proto miklumą. Tai Kretingos gamyklos „Medis“ sukurti didelių gabaritų žaidimai. Mes juos įsigijome ir pirmą kartą išbandėme per Jonines. Žmonėms tai labai patiko – žaidė ir jaunas, ir senas“, – lrytas.lt sakė Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovė Vita Petrauskienė.

Ji pasakojo, kad radę rėmėjų organizatoriai publikai pasiūlys naują pramogą – specialiais tekstilės dažais dekoruoti baldų pagalves. Vyks ir loterija, kurioje galima bus išlošti tas interjero puošmenas.

16 val. prasidės teatralizuotas koncertas „Pozityvios išdaigos burbulų šalyje“. Tai muzikiniai pokštai nepaprastoje burbulų šalyje su šiauliečių šou grupe „Trys draugai“ – smagiais dainelių personažais, kuriuos įkūnys scenos profesionalų trijulė – Vaida, Andrius ir Romas Trijoniai.

20 val. Šventosios mieste, Švč. Mergelės Marijos Jūrų Žvaigždės bažnyčioje sakralinės muzikos koncertą „Skriski, skriski Lietuvėlėn“ publikai dovanos Vokietijoje gimusi, o 2000 metais į Lietuvą grįžusi Charlotte Kirsh su mama, pianiste Irma Kilsch, sužavėjusia klausytojus Vokietijoje, kur praleido dalį savo gyvenimo.

Ch.Kilsch (sopranas) – Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos diplomantė, žinių sėmėsi iš prof. Astos Krikščiūnaitės, doc. Juditos Leitaitės, dabar siekia magistro laipsnio, mokosi prof. Irenos Milkevičiūtės klasėje. Ji dainavo „Vilnius City Opera“ sukurtoje operoje „Pikų dama“. 2019 metais ji tapo Liaudies dainos konkurso Birštono merės taurei laimėti nugalėtoja.

21 val. įvairiose Palangos ir Šventosios miestų vietose bus giedamas Lietuvos himnas (Tautiška giesmė). Ant Birutės kalno – su folkloro ansambliu „Mėguva“. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje – su Palangos kameriniu choru. Centrinėje Šventosios miesto aikštėje – su Charlotte ir Irma Kirsh.

20 val. Palangos Kurhauze (Grafų Tiškevičių alėja 1) prasidės kitas kultūros renginys – IX tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis. Jo atidarymo koncerte šventinę programą pristatys Naujų idėjų kamerinis orkestras „NIKO“. Skambės specialiai festivaliui parengtos M. K. Čiurlionio kūrinių aranžuotės bei naujo Gedimino Gelgoto kūrinio premjera. 21 val. visi kartu sugiedos Lietuvos himną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.