Muziejai kviečia į Tėvynės ieškojimo kelionę

Palangos gintaro muziejuje liepos 2 d. atidarytas nacionalinės kultūrinės tapatybės formavimo ir puoselėjimo  programos „Tėvynės ieškojimas“  projektas Lietuvos muziejų kelias 2021 m. Iškilmingame renginyje kartu su Lietuvos muziejų bendruomene dalyvavo iškilūs Lietuvos kultūros veikėjai, miesto svečiai. 

Lietuvos muziejų kelio renginiai šiemet prasidėjo Palangos gintaro muziejuje.<br> P.Makausko nuotr.
Lietuvos muziejų kelio renginiai šiemet prasidėjo Palangos gintaro muziejuje.<br> P.Makausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2021, 10:35 AM

2019–2021 m. Lietuvos muziejų asociacija ir jos nariai muziejai įgyvendina nacionalinės kultūrinės tapatybės formavimo ir puoselėjimo programą „Tėvynės ieškojimas“, skirtą Lietuvos Respublikos atkūrimo 1990 m. kovo 11 d. 30-mečio sukakčiai 2020 m. paminėti.

Trimetę programą įkvėpė Nobelio literatūros premijos laureatas ir Lietuvos garbės pilietis Czesławas Miłoszas – vienas didžiųjų XX a. rašytojų, itin jautriai ir tauriai išreiškęs Tėvynės ieškojimo temą, savo kūryba pasauliui apibūdinęs Lietuvos kraštovaizdžius ir jo niekad nepalikusias gimtojo krašto dvasias.

Praėjusių metų „Lietuvos muziejų kelio“  renginių programa kvietė ieškoti Tėvynės per temos „Kalnų ir kalvų kultūrinių reginiai“ vaizdinius ir juos aktualizuojančias veiklas.

Šiemet jos tema – „Kultūriniai kraštovaizdžiai: parkų ir sodų menas“ siekia atgaivinti istorinių parkų ir sodų kultūrinę atmintį – įvairiomis formomis papasakoti apie jų kūrėjus, objektų kūrimo istorijas, sunykimo pavojus ir kt.

Simboliškai grafų Tiškevičių rūmuose ir  vieno žymiausių Europos parkų kūrėjo Éduard’o André įkurtame parke prasidėsianti „Tėvynės ieškojimo“ kelionė smalsiausius ves į žinomų ir mažiau girdėtų istorinių parkų ir sodų pavėsį – nuo grafų ir kunigaikščių puoselėtų parkų didybės iki mažesnių, retai viešoje erdvėje skambančių, bet ne mažiau reikšmingų vardų ir objektų – Viekšnių vaistinės sodo, seniausio Lietuvoje žemaičių botanikos parko Skuodo rajone, Pajūrio dvaro parko Šilalės rajone ir daug kitų.

Šių metų Muziejų kelio programoje – per 70 renginių visoje Lietuvoje. Muziejininkai, jiems talkinantys įvairių sričių menininkai pristatys programas, atskleidžiančias  istorinių parkų ir sodų svarbą praeities ir šiandienos kultūros, gamtos ir paveldo sritims. 

Pasak Lietuvos muziejų asociacijos vadovo-valdybos pirmininko Raimundo Balzos, „Valstybės dienos išvakarėse kelionę pradėję Palangos Tiškevičių rūmų terasoje ir atvėrę „istorijos langą“ į pasaulinio garso prancūzų kraštovaizdžio architekto ir parkų meno teoretiko Édouardo François André (1840–1911) kūrybos kelią, tradiciškai ją tęsime per visus etnografinius regionus ir užbaigsime Užutrakio dvaro sodyboje Pasaulinę turizmo dieną, rugsėjo 27-ąją, konferencija, skirta aptarti, kuo išskirtiniai yra mūsų istoriniai sodai ir parkai, kaip tinkamai juos saugoti ir prižiūrėti, kokia yra Europos ir pasaulio patirtis prižiūrint ir atkuriant istorinius želdynus; pasvarstyti, ar kultūrinis kraštovaizdis – vertybė, kurią reikia išsaugoti, o gal pakeisti?“.

Muziejų kelias 2021 m. šiemet prasidės Žemaitijoje (liepos 2 – liepos 25 d.), liepos 26 – rugpjūčio 8 d. vingiuos Mažojoje Lietuvoje, iš ten kvies į Suvalkijos (Sūduvos) parkus ir sodus (rugpjūčio 9 – rugpjūčio 22 d.).

Rugpjūčio 23 – rugsėjo 5 d. renginiai vyks Dzūkijoje, ir 2021-ųjų Muziejų kelias baigsis Aukštaitijoje rugsėjo 6-26 dienomis.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.