Festivalyje „Kuršių nerija“ – nuo edukacijos iki operos premjeros

Vasarai persiritus į antrą pusę, Neringoje, viename gražiausių Lietuvos pajūrio kurortų, skambės Lietuvos nacionalinės filharmonijos rengiami koncertai. Rugpjūčio 7 – spalio 2 dienomis čia vyks ansamblio „Musica humana“ ir prof. Algirdo Vizgirdos prieš 23 metus inicijuotas, o dabar prof. Roberto Beinario vadovaujamas Tarptautinis kamerinės muzikos festivalis „Kuršių nerija“. Jis šiemet skiriamas Lietuvos kultūros sostinės programai „Neringa – kultūros sala“. Festivalyje numatyti įvairūs koncertai, edukaciniai renginiai, operos premjera.

Kuršių nerija. <br>M.Raškovskio nuotr. 
Kuršių nerija. <br>M.Raškovskio nuotr. 
Festivalio meno vadovas Robertas Beinaris.<br>N.Žilinskaitės nuotr. 
Festivalio meno vadovas Robertas Beinaris.<br>N.Žilinskaitės nuotr. 
Musica humana ir Dagilėlis koncertuoja Nidoje.<br>N.Žilinskaitės nuotr. 
Musica humana ir Dagilėlis koncertuoja Nidoje.<br>N.Žilinskaitės nuotr. 
Musica humana. <br>D.Matvejevo nuotr. 
Musica humana. <br>D.Matvejevo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 7, 2021, 1:37 PM

Festivalis simboliškai prasidėjo dar gegužės 8 d., kai Vilniuje, Filharmonijos Didžiojoje salėje, buvo atlikta pirmoji jo programa „Muzikiniai šachmatai“. Be publikos surengtas ir tiesiogiai internetu transliuotas koncertas tapo XXIII „Kuršių nerijos“ festivalio preliudu bei lydėjo neringiškių programos „Neringa – kultūros sala“ pristatymą Vilniuje. O štai rugpjūtį festivalis visa koja žengia į Neringą. Čia bus pristatytos šešios programos, surengti septyni koncertai, trys edukaciniai renginiai, operos-triptiko „Neringa“ atvira generalinė repeticija bei premjera. Renginiai vyks lauko scenose, kultūros centruose ir bažnyčiose.

Šiųmetis festivalis pratęs 23 metus puoselėtą tradiciją ir atlieps esminę idėją – į pajūrį atvykstantiems poilsiautojams ir turistams pateikti iškiliausius praeities epochų ir Baltijos regiono šiuolaikinių kompozitorių kūrinius. Tai glaudžiai siejasi su itin svarbia Lietuvos regionų kultūros plėtros programa. Šiuo požiūriu svarbiausiu festivalio akcentu, be abejonės, taps operos-triptiko „Neringa“ (Jūra, Kopos, Pušys) premjera, numatyta rugpjūčio 14 d. Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centro lauko estradoje. 

Operos „Neringa“ libretą parašė Gintarė Dikšienė, muziką sukūrė trys kompozitoriai – Vaida Striaupaitė-Beinarienė, Loreta Narvilaitė ir Algirdas Martinaitis. Operos idėjos autorius – Robertas Beinaris, režisierius – Vytautas Rumšas, o scenografiją kuria dailininkai Jūratė Bučmytė ir Albertas Krajinskas.

Festivalyje su pagrindiniu atlikėju – Roberto Beinario vadovaujamu orkestru „Musica humana“ – turėtų koncertuoti įvairūs solistai: Kristina Zmailaitė (sopranas) ir Edmundas Seilius (tenoras), Simona Liamo (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Ilona Girdžiūnaitė (smuikas), Ramunė Grakauskaitė (smuikas), Rūta Tamutytė (violončelė), Donatas Butkevičius (kontrabosas), Gabrielė Beinarytė (arfa), Robertas Beinaris (obojus). Rugsėjo 4 d. numatytame koncerte „Gloria vasarai“ viliamasi sulaukti Šiaulių berniukų choro „Dagilėlis“. O operą-triptiką „Neringa“ su orkestru „Musica humana“ atliks Klaipėdos choras „Aukuras“ bei ryškūs Lietuvos solistai, kurių pavardės kol kas telieka intriga.

„Kuršių nerijoje“ taip pat ketina dalyvauti Rygos klarnetų kvartetas su perkusininku Arturu Krivoručko, ansamblis „Vilniaus klarnetai“, Čiurlionio kvartetas ir solistas Tadas Motiečius. Ansambliai ne tik surengs koncertus, bet ir praves edukacines popietes, jose pristatydami įvairių epochų kompozitorių muziką.

Festivalyje dalyvausiančių puikių muzikantų profesionaliai atliekamos programos, tikimasi, sulauks ypatingo klausytojų dėmesio. Bilietus į koncertus galima įsigyti internetu www.filharmonija.lt. Likus valandai iki koncerto pradžios, bilietai parduodami koncerto vietoje ir tik į tą koncertą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.