Mažosios Lietuvos paslaptys ir įdomybės

Palangos gintaro muziejuje liepos pradžioje startavęs nacionalinės kultūrinės tapatybės formavimo ir puoselėjimo programos „Tėvynės ieškojimas“ projektas Lietuvos muziejų kelias 2021 m. liepos 31 d. pradeda renginius Mažojoje Lietuvoje.

Hugo Sojaus dvaro parkas.<br>Organizatorių nuotr.
Hugo Sojaus dvaro parkas.<br>Organizatorių nuotr.
Klaipėda, laikrodžių muziejaus sodas.<br>Organizatorių nuotr.
Klaipėda, laikrodžių muziejaus sodas.<br>Organizatorių nuotr.
Martyno Jankaus muziejus.<br>Organizatorių nuotr.
Martyno Jankaus muziejus.<br>Organizatorių nuotr.
Smalininkų Senosios technikos muziejus.<br>Organizatorių nuotr.
Smalininkų Senosios technikos muziejus.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lietuvos muziejų asociacija

Jul 31, 2021, 2:21 PM, atnaujinta Aug 2, 2021, 7:41 AM

Šių metų projekto tema „Kultūriniai kraštovaizdžiai: parkų ir sodų menas“, apsukusi ratą Žemaitijoje, kviečia tęsti kelionę Mažojoje Lietuvoje ir susipažinti su šio regiono įdomybėmis.

Lietuvos muziejų kelio programos Mažojoje Lietuvoje intensyvumas ir renginių turinio įvairumas nustebins net visko mačiusius Muziejų kelio gerbėjus. Istorinis detektyvas, judriojo smėlio pakrantė, „Mokslo kavinė“ – tai renginių temos, kuriomis renginių organizatoriai Mažojoje Lietuvoje sieks nustebinti lankytojus.

Lietuvos muziejų kelio 2021 m. atkarpa Mažojoje Lietuvoje šiais metais kviečia pasižvalgyti pamario ir pajūrio parkuose, gamtos objektuose, apžvelgti geografines Klaipėdos krašto ribas. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Laikrodžių muziejus, Klaipėdos miesto savivaldybės Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ir Imanuelio Kanto bibliotekos filialas, Girulių biblioteka, BĮ Neringos muziejai, Šilutės Hugo Šojaus muziejus, Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus, Lietuvos jūrų muziejus, Senovinės technikos muziejus Smalininkuose lankytojų lauks parengę istorines ir gamtines temas pristatančius ir analizuojančius renginius.

Atvykusių laukia parodos, susitikimai, paskaitos, ekskursijos, diskusijos įspūdinguose istoriniuose dvaruose, jų parkuose.

Liepos 31 d. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Laikrodžių muziejuje Klaipėdoje vyks susitikimas-paskaita „Užmiesčio vilos istorijos atspindžiai“, kuri bus papildyta edukaciniu renginius „Laikrodis interjere: nuo senovės iki šių dienų“. Paskaitoje bus pristatyta muziejaus pastato ir parko istorija. Istorinio detektyvo verti pasakojimai atskleis vilos gyventojų sąsajas su miesto istorija ir nukels lankytoją į XIX–XX a. Klaipėdą.

Trečiadienį, rugpjūčio 4 d., Klaipėdos miesto savivaldybės Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus darbotojai kvies į lauko parodos „Giruliai – magiškoji Klaipėdos vasarvietė“ prie Girulių bibliotekos atidarymą. Joje bus papasakojama apie kadaise čia buvusią judriojo smėlio pakrantę, grėsmingą laukams, gyvenvietėms ir miestui ir kaip šioji pakrantė tapo draugiška šiandienos gyventojams.

Poilsiaujančius Kuršių Nerijoje rugpjūčio 6 d. muziejininkai kvies į ekskursiją po Juodkrantės miško parko senąsias promenadas. Juodkrantė XIX a. pab. tapo žymi ne tik moderniu kurortu, bet ir mistine atmosfera, kurią sukūrė parabolinių kopų šlaitai, apaugę šimtametėmis pušimis ir eglėmis.

Pasivaikščiojimas Raganų kalne – unikaliame medinių skulptūrų muziejuje po atviru dangumi, kur karaliauja velniai, raganos ir kiti tautosakos herojai, papildantys mistinę šios vietos gamtos dvasią, įkvėps kiekvieną čia apsilankiusį Lietuvos muziejų kelio dalyvį ne tik pasigrožėti tautodailės ir gamtos sukurtomis vertybėmis, bet ir susipažinti su kraštovaizdžio praeitimi!

Tų, kurie penktadienį (rugpjūčio 6 d.) leis atokiau nuo pajūrio, lauks ekskursija ir iškyla Šilutės dvaro parke. Atvykę bus pakviesti nusikelti į XIX a. pab. – XX a. pr. ir kartu su dvaro dama pasivaikščioti senaisiais parko takeliais, dalyvauti iškyloje dvaro parke, vaišintis šio krašto kulinarinio paveldo gėrybėmis, žaisti senovinius žaidimus.

Rugpjūčio 7 d. Lietuvos muziejų kelio keliautojų lauks du renginiai: parodos „Mažosios Lietuvos ženklai. Laukimas“ atidarymas Mažosios Lietuvos paveikslų sode-galerijoje Bitėnuose ir pašnekesys-pasivaikščiojimas „Senojo Smiltynės parko beieškant“, kurį organizuoja Lietuvos jūrų muziejus Klaipėdoje.

Rugpjūčio 8 d. Senovinės technikos muziejuje Smalininkuose (Jurbarko r.) laukia ekskursija „Smalininkai – rytiniai Klaipėdos krašto vartai“. Jos dalyviai bus pakviesti aplankyti seniausią ir ilgiausią Europoje ąžuolų alėją (apie 130 ąžuolų, ilgis apie 1,5 km), tautodailininkės Lidijos Meškaitytės parką, senąjį laivų uostą, buvusią geležinkelio stotį ir Senovinės technikos muziejų.

Paskutinis Muziejų kelio Mažjoje Lietuvoje taškas – „Mokslo kavinė“ Nidoje. Joje susitikę gamtos mylėtojai ir gamtos specialistai kartu kalbėsis apie miško parkų kūrimą. Nidiškiai tolimesnę šių metų Lietuvos muziejų kelio programos estafetę perduos Suvalkijos (Sūduvos) muziejininkams.

Visi renginiai Mažsosios Lietuvos muziejuose nemokami. Sugrįžus į šalį lietuviškosios vasaros klimatui, keliaukime ir mėgaukimės Mažosios Lietuvos – jūros, marių teikiama gaiva, nepailstančiais vėjais, nenuspėjamais nuotaikos ir orų permainų teikiamais nuotykiais!

Rugpjūčio 9 d. nacionalinės kultūrinės tapatybės formavimo ir puoselėjimo programos „Tėvynės ieškojimas“ projektas Lietuvos muziejų kelias 2021 m. su šių metų tema „Kultūriniai kraštovaizdžiai: parkų ir sodų menas“ pradės renginių Suvalkijoje (Sūduvoje) etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.