Su vadovu kovojantis orkestro „Trimitas“ dirigentas atlaikė ir psichologinį smurtą, ir koronavirusą

Patyręs psichologinį smurtą ir įveikęs koronavirusą buvęs orkestro „Trimitas“ dirigentas Ugnius Vaiginis nepraranda vilties vėl diriguoti. Jis laimi vieną kovą po kitos prieš orkestro vadovą Antaną Kučinską.

U.Vaiginis „Trimito“ vyriausiuoju dirigentu dirbo apie trisdešimt metų.
U.Vaiginis „Trimito“ vyriausiuoju dirigentu dirbo apie trisdešimt metų.
U.Vaiginis „Trimito“ vyriausiuoju dirigentu dirbo apie trisdešimt metų.
U.Vaiginis „Trimito“ vyriausiuoju dirigentu dirbo apie trisdešimt metų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 7:45 PM

Iš vyriausiojo „Trimito“ dirigento pareigų po 30 darbo metų 53-ejų U.Vaiginis buvo atleistas praėjusių metų gruodį.

Tą momentą jis iki šiol prisimena kaip vieną sunkiausių savo gyvenimo patirčių: „Iš pradžių man buvo daromas psichologinis spaudimas, kad pats atsistatydinčiau, po to prieš mane buvo bandyta nuteikti orkestro koncertmeisterius.

Jie, būdami vienaip ar kitaip pažeidžiami ir dėl to bijodami sugadinti santykius su vadovybe ar prarasti darbą, pakluso vadovui ir jo pavaduotojai.

Maža to, praėjusių metų rugsėjį man smogė koronavirusas. Atsidūriau ligoninėje.

Skaudžiausia, kad būtent tuo metu prieš mane kolektyvo administracija surengė maištą.

Orkestrantai man skambinėjo vienas po kito. Vos begalėdamas kalbėti privalėjau apie save išklausyti nebūtų dalykų. Vienas iš nesuprantamų kaltinimų man buvo, jog aš nepasiekiu, kad orkestrantai patys išmoktų groti naujus kūrinius.“

Nurodė grąžinti į pareigas

„Ligoninėje praleidau mėnesį, o iš darbo buvau atleistas kitą dieną, kai baigėsi mano nedarbingumo pažymėjimas. Kiek atsigavęs nutariau vis dėlto apginti savo garbę ir orumą.

Be to, aš nenorėjau, kad vienu mostu būtų nubraukti ne tik mano kūrybiniai metai „Trimite“, bet ir su manimi sykiu grojusių muzikantų pasiekimai ir ištrinta unikali kolektyvo istorija. Todėl kreipiausi į Darbo ginčų komisiją (DGK)“, – prisiminė U.Vaiginis.

Šių metų kovo 15 dieną DGK iš dalies patenkino dirigento prašymą išnagrinėti susiklosčiusią situaciją ir pripažino jo atleidimą neteisėtu, bet negrąžino į darbą. Tokį komisijos sprendimą A.Kučinskas pats apskundė teismui, nes, matyt, nenorėjo U.Vaiginiui išmokėti jam priklausiusios kompensacijos.

DGK buvo nurodžiusi, kad dirigentui už neteisėtą atleidimą privalu sumokėti 12 248 eurus ir 500 eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Vilniaus apylinkės teismas, į kurį kreipėsi A.Kučinskas, buvo dar griežtesnis nei DGK.

Jo sprendime nurodyta, kad orkestras „Trimitas“ ir jo vadovas A.Kučinskas netgi privalo U.Vaiginį grąžinti į vyriausiojo dirigento pareigas.

Be to, dėl neteisėtų A.Kučinsko veiksmų gerokai nukentės orkestro piniginė, nes teismas U.Vaiginio naudai už priverstines pravaikštas priteisė 10 207 eurus ir po 80 eurų už kiekvieną darbo dieną nuo šio teismo sprendimo priėmimo iki visiško jo įvykdymo, tačiau ne daugiau kaip už vienus metus.

Dirigentui taip pat priteisti du tūkstančiai eurų neturtinei žalai atlyginti ir 3095 eurai bylinėjimosi išlaidų.

Lygių galimybių kontrolierės sprendimas irgi buvo nepalankus A.Kučinskui. Dėl diskriminacijos socialinės padėties pagrindu atleidžiant U.Vaiginį iš darbo orkestro direktorius gavo įspėjimą.

Po pralaimėjimų visi apkurto?

„Aš atostogauju. Viso gero“, – atkirto A.Kučinskas, kai „Lietuvos rytas“ bandė su juo pasikalbėti, kaip toliau klostysis orkestro ir jo paties santykiai su U.Vaiginiu.

„Tikrai nesėdžiu rankų sudėjęs ir turiu kaip dirigentas ką veikti, vienas mano tikslų – grįžti į „Trimitą“, – tvirtino U.Vaiginis.

„Kol kas neturiu ką pasakyti, bet neabejoju, kad bus pateiktas apeliacinis skundas“, – tvirtino kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė.

Kultūros ministerija yra „Trimito“ steigėja, todėl dar šių metų kovą buvo surengtas specialus posėdis, skirtas padėčiai orkestre aptarti.

Tačiau A.Kučinskas tada jame net nepasirodė.

Ir D.Urbanavičienė, ir kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius buvo nutarę, kad reikėtų palaukti, kuo baigsis orkestro ir U.Vaiginio bylinėjimasis.

Meno vadovo namie nerado

Po U.Vaiginio atleidimo iš vyriausiojo dirigento pareigų „Trimito“ vadovybė paskelbė konkursą vyriausiojo dirigento ir meno vadovo vietai užimti.

Konkurso laimėtoju buvo pripažintas perkusininkas ir dirigentas iš Švedijos Leifas Karlssonas, kurį anksčiau diriguoti su „Trimitu“ po projekto su „Giunter Percussion“ buvo sutikęs pakviesti pats U.Vaiginis.

Konkursas vyko lietuvių kalba ir jam įvykti buvo skirta tik viena savaitė, per kurią „Trimito“ vadovybė rado naują meno vadovą ir vyriausiąjį dirigentą užsienyje.

Kaip prasitarė kai kurie orkestro muzikantai, šiandien jie savo vyriausiąjį dirigentą mato retokai.

Švedas Vilniuje pasirodo tiktai kartą per mėnesį. Jam programas rengia kiti dirigentai.

Dar kovo mėnesį po susitikimo su U.Vaiginiu kultūros viceministrai D.Urbanavičienė ir V.Gasparavičius buvo šokiruoti esamos situacijos ir žadėjo, kad būtinai pokalbio kviesis ir A.Kučinską.

Tuomet ministerijos vadovai tvirtino, esą apie situaciją „Trimite“ sužinota tiktai po to, kai DGK sprendimą ir raštą atsiuntė U.Vaiginis, nes visi pokyčiai orkestre įvyko dar esant buvusiam kultūros ministrui Mindaugui Kvietkauskui.

„Jokiems teisiniams procesams, kuriuos orkestro atžvilgiu pradėjo U.Vaiginis, ministerija negali turėti įtakos.

Tačiau paanalizuosime laimėjusio viešą konkursą „Trimito“ vadovo programą, darbo planus ir, žinoma, aiškinsimės, kas lėmė buvusio vyriausiojo dirigento atleidimą“, – beveik prieš pusmetį kalbėjo V.Gasparavičius.

Tačiau dabar ir iš orkestro vadovybės, ir iš ministerijos vadovų – tyla.

Nepanoro apie „Trimitą“ kalbėti net Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, operos dainininkas Vytautas Juozapaitis, kuris su šiuo kolektyvu, kai jam diriguodavo U.Vaiginis, koncertavo ne vieną dešimtį kartų: „Kuo čia dėtas Seimo Kultūros komitetas? Tegul Kultūros ministerija ir aiškinasi situaciją orkestre.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.