„Trolių Mumių“ kūrėjos Tove Jansson gimtadienio šventė – „Kine po žvaigždėmis“

1914 metais, rugpjūčio 9-ąją, Suomijoje gimė viena originaliausių pasaulyje menininkių – Tove Jansson. Blaškoma kūrybinių kančių ir netradicinio asmeninio gyvenimo, moteris ėmėsi netikėto projekto: sukūrė jaukų ir magišką Muminukų pasaulį.

„Tuvė“.<br>Filmo kadras.
„Tuvė“.<br>Filmo kadras.
Tove Jansson savo studijoje.<br>Organizatorių nuotr.
Tove Jansson savo studijoje.<br>Organizatorių nuotr.
„Tuvė“.<br>Filmo kadras.
„Tuvė“.<br>Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2021, 3:49 PM, atnaujinta Aug 5, 2021, 5:24 PM

Menininkės gimtadienį simboliškai paminėti kviečia „Kinas po žvaigždėmis“, kuriame žiūrovai stebės vizualiai kerinčią biografinę dramą apie unikalios menininkės kelią į kūrybinę ir asmeninę laisvę – filmą „Tuvė“. Filmą renginyje pristatys literatūrologė Jūratė Čerškutė.

Visas savo knygas autorė parašė švedų kalba, nors gimtoji jos šalis buvo Suomija. Jos tėtis buvo skulptorius, o mama iš Švedijos kilusi dailininkė. Jau nuo vaikystės neeiline vaizduote pasižymėjusi rašytoja, atostogas su tėvais leisdavo saloje, kuri ir tapo jos knygų veiksmo vieta – garsiuoju trolių Mumių slėniu.

Troliai Mumiai“ – viena populiariausių pasaulyje knygų serijų. Bohemą ir vakarėlius mėgstančios biseksualios menininkės Tove Jansson asmenybė ne ką mažiau įdomi, nei jos sukurtas jaukus ir magiškas Muminukų pasaulis. Būtent Muminukų istorijose ir sugulė menininkės asmeninės patirtys.

Daugelis „Trolių Mumių“ knygų veikėjų ir situacijų yra laikomi queer patirties alegorijomis. Tuvės gyvenimo partnerės Tuulikki Pietilä mažybiniu vardu pavadinta „Stebuklinga žiema“ veikėja Totikė supažindina Muminuką su keistu žiemos pasauliu ir jo padarais, kurie nepritampa „<...> ir kuriais niekas iš tiesų netiki“.

„Trolių Mumių“ kūrėja kartu su savo partnere gyveno 45 metus. Tuo metu Suomijoje homoseksualumas nebuvo priimtinas, tačiau Tove viename savo laiške rašo: „Ir man tai atrodo visiškai natūralu ir nuoširdu – čia nėra nieko sudėtingo“.

Bohemiško svaigulio kupiną biografinę dramą apie rašytojos ir dailininkės Tove Jansson gyvenimą bei kūrybą žiūrovai išvys rugpjūčio 9-ąją „Kine po žvaigždėmis“. Netikėti likimo posūkiai, pasaulinė sėkmė, pripažinimas atskleidžia vienos moters nesuvaldomą laisvės, meilės bei kūrybos siekį. Daugiau informacijos www.kinaspozvaigzdemis.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.