Pirmą kartą Utenos regione – perkusijos ir džiazo festivalis

Ežerų apsuptyje įsikūręs Utenos kraštas garsus savuoju muzikiniu paveldu. Čia galima išgirsti ne tik liaudies muzikantų dainų bet ir eksperimentinės elektronikos ar net metalo muzikos garsų. Tačiau 2021-ųjų metų vasara atvers dar vieną šio regiono muzikos istorijos lapą – pirmą kartą vyks Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalis, kuriame nenuobodžiaus net ir patys išrankiausi melomanai.   

E.Kanevičius, V.Labutis, A.Gotesmanas, P.Vyšniauskas.<br>Rengėjų nuotr. 
E.Kanevičius, V.Labutis, A.Gotesmanas, P.Vyšniauskas.<br>Rengėjų nuotr. 
Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevicius.<br>D.Labučio nuotr.
Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevicius.<br>D.Labučio nuotr.
Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevicius.<br>D.Labučio nuotr.
Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevicius.<br>D.Labučio nuotr.
Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevicius.<br>D.Labučio nuotr.
Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevicius.<br>D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 12:42 PM

Festivalio siela, įkvėpėjas ir krikštatėvis – vienas ryškiausių ir savičiausių Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos perkusininkų bei būgnininkų Arkadijus Gotesmanas, kuris per savo ilgametės veiklos metus yra surengęs ir iniciavęs ne vieną renginių ciklą ar festivalį. Atsigręžti į Uteną, pasak A. Gostesmano, pastūmėjo susidomėjimas Molėtų krašto muziejuje saugomu istoriniu kunigaikščių Giedraičių timpanu, saugumu Molėtų muziejaus padalinyje – Vindeniškių vienuolyne. Tai bene vienas rečiausių ir archajiškiausių muzikos instrumentų. Tokio eksponato nerasite net Valdovų rūmuose. Noras pademonstruoti šio instrumento galimybes ir grožį platesniam klausytojų ratui pagimdė idėją surengti perkusijos ir džiazo festivalį. 

Rugpjūčio 26 d. 18.20 val. Utenoje, Dauniškio ežero terasos scenoje (Aušros g. 41 A), įvyks pirmasis Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalio atidarymo renginys. Jame pasirodys Lietuvos džiazo mohikanų kvartetas. Scenoje gros Petras Vyšniauskas, Vytautas Labutis, Eugenijus Kanevičius, A. Gotesmanas. Tai – kvartetas, kuris papuoštų net ir pačių prestižiškiausių Europos bei pasaulio džiazo festivalių programas. Kiekvienas šios ketveriukės narys – tai Lietuvos džiazo legenda, svariai prisidėjusi ir prisidedanti ne tik prie nacionalinės, bet ir regiono ar net visos Europos džiazo istorijos formavimosi. Klausytojų lauks pavasarį „Mama Jazz“ festivalio dalyvių puikiai įvertinta programa „Tostas“. 

Tačiau rugpjūčio 26 d. vakaras tuo tikrai nesibaigs. Programoje numatyas nemažiau intriguojantis mokytojo ir mokinių tandemas. Specialų pasirodymą surengs kvarteto narys V. Labutis  su savo mokiniais saksofonininkais Vakariu Verbicku, Domu Dringeliu, Motiejumi Smetona.

Scenoje taip pat skambės Astoro Piazzolos argentinietiškas tango su Vytauto Mačernio sonetais. Atlikėjai: Utenos trio – Zita Lukošiūnienė (fortepijonas), Renata Buzėnaitė (akordeonas), Gediminu Kaušyla (birbynė) ir skaitovas Erikas Druskinas. 

Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalio pirmosios dienos programą užbaigs šiuolaikinio šokio spektaklis / kūno instaliacija-performansas „Pokalbis su Sauliumi ir Alex“. Šokėjai: Ugnė Kavaliauskaitė ir Paulius Prievelis.

Antrąją festivalio dieną, rugpjūčio 28 d. 19 val. Molėtų kultūros namų lauko scenoje (Inturkės g. 4) vyks Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalio uždarymo renginys, kuriame publika turės galimybę pasimėgauti poetine muzikine kompozicija „Akla valtis: iš slaptų sodininko užrašų“, kurią atliks festivalio sumanytojas bei perkusijos meistras A. Gotesmanas ir vienas ryškiausių šiuolaikinės lietuviškos poezijos balsų, apdovanotas ne viena premija, poetas Gytis Norvilas. Tai bus nepakartojamas žodžio ir garso susidūrimas, paliksiąs gilius įspaudus kiekvieno klausytojo sieloje.   O festivalį užbaigti patikėta ilgamečių bičiulių tiek scenoje, tiek už jos ribų – Vytauto Labučio ir Eugenijaus Kanevičiaus– duetui. 2005 m. išleidę įstabaus grožio albumą „Concerto Grosso“ duetas vėlei sugrįš. Tik šįkart su nauja jėga ir idėjomis, kurias padės įgyvendinti ne tik saksofonas ir kontrabosas, bet ir elektroninės muzikos išgavimo priemonės. 

Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalis – tai skirtingas idėjas, meno šakas ir muzikinius stilius apjungsiantis renginys, kuriame laukiami visi smalsūs, drąsus ir naujų patirčių nebijantys klausytojai.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.