Būdamas 96 metų mirė „Graiko Zorbos“ kompozitorius Mikis Teodorakis

Garsus graikų kompozitorius Mikis Teodorakis (Mikis Theodorakis), parašęs muziką klasika tapusiam 1964-ųjų filmui „Graikas Zorba“ (Zorba the Greek) ir tapęs pasipriešinimo buvusiai karinei chuntai legenda, mirė ketvirtadienį Atėnuose.

Graikų kompozitorius Mikis Teodorakis.<br>Wikipedia nuotr.
Graikų kompozitorius Mikis Teodorakis.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė, BNS

2021-09-02 11:57, atnaujinta 2021-09-02 16:22

Kompozitoriui buvo 96 metai.

M. Teodorakis, produktyvus talentas ir politinis veikėjas, savo gimtojoje šalyje buvo vertinamas už įkvepiančią muziką ir drąsą 1967–1974-aisiais valdant chuntai.

Šalyje jo ilga karjera ir indėlis į kultūrą bus pagerbti trimis gedulo dienomis.

Tačiau pasaulyje jis turbūt labiausiai garsėja savo muzika filmams, įskaitant 1969-ųjų „Z“ ir 1973-iųjų „Serpiką“ (Serpico).

Jis taip pat yra parašęs operų, chorinės muzikos, popdainų, atspindinčių jo šalies gyvenimą.

Pastaraisiais metais M. Teodorakiui nesveikavo širdis, yra dėl to gulėjęs ligoninėje.

Graikijos kultūros ministrė Lina Mendoni sakė: „Šiandien netekome Graikijos sielos dalies. Mikis Teodorakis, mūsų Mikis, Mokytojas, Intelektualas, Radikalas mirė.“

Graikijos prezidentė Katerina Sakelaropulu (Katerina Sakellaropoulou) pavadino jį „visos Graikijos asmenybe“, taip pat „universaliu menininku, neįkainojamu mūsų muzikinės kultūros turtu“.

„Jis buvo apdovanotas turtingu ir vaisingu gyvenimu, ir gyveno jį aistringai, paskyręs jį muzikai, menams, mūsų šaliai ir jos žmonėms,... laisvės, teisingumo, lygybės ir socialinio solidarumo idėjoms“, – sakė prezidentė.

„Mikis Teodorakis dabar keliauja į amžinybę“, – sakė premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), paskelbdamas trijų dienų nacionalinį gedulą.

„Jo balsas nutildytas, o drauge su juo nutildytas visas helenizmas“, – per vyriausybės posėdį sakė premjeras.

„Zorbos šokis“

M. Teodorakis gimė 1925 metų liepos 29 dieną Chijo saloje, iš Kretos kilusioje šeimoje. Antrojo pasaulinio karo metais, būdamas 17-os, jis prisidėjo prie pasipriešinimo vokiečių ir italų okupacijai.

Baigęs Paryžiaus konservatoriją M. Teodorakis 1964 metais buvo išrinktas į parlamentą kaip kairiojo sparno deputatas.

Tais pačiais metais jis taip pat parašė muzikinę temą „Graikui Zorbai“. Pagal ją aktorius Anthony Quinnas (Entonis Kvinas) sušoko populiarųjį „sirtakį“, pradėtą vadinti „Zorbos šokiu“.

Per 1967 metų perversmą valdžią užgrobus diktatūrai, M. Teodorakis buvo tarp pirmųjų areštuotų kairiojo sparno politikų.

Po metų jam buvo suteikta malonė ir jis prisidėjo steigiant slaptą Patriotinį frontą, todėl vėl buvo sulaikytas, jo darbai buvo uždrausti.

1970 metais jis buvo paleistas ir išvyko į Paryžių.

Dar po ketverių metų diktatūra žlugo ir M. Teodorakis galėjo grįžti į tėvynę, kur buvo sutiktas kaip didvyris.

Net senatvėje jis aktyviai domėjosi Graikijos politika ir ekonomine krize, nors gyveno gan uždarą gyvenimą savo namuose Akropolio papėdėje.

Jis labai kritiškai vertino buvusį premjerą Aleksį Ciprą (Alexis Tsipras) ir kaltino jį kairiojo sparno šaknų išdavimu, kai jis 2015 metais atėjęs į valdžią sutiko vykdyti taupymo reformas, kurių reikalavo Europos Sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.