II tarptautinio E. Balsio kompozitorių konkurso finale – ir lietuvių darbai

Daugiau nei pusė šimto partitūrų iš viso pasaulio, tarp jų – iš tokių šalių kaip Australija, Trinidadas ir Tobagas, Brazilija, – tokio plataus susidomėjimo sulaukė antrą kartą rengiamas Tarptautinis Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkursas.

 Konkurso logotipas.
 Konkurso logotipas.
Konkurso žiuri narė L.Narvilaitė.<br> E.Jankausko (MIC) nuotr.
Konkurso žiuri narė L.Narvilaitė.<br> E.Jankausko (MIC) nuotr.
  I tarptautinio E. Balsio kompozitorių konkurso finalas.<br> Rengėjų archyvo nuotr.
  I tarptautinio E. Balsio kompozitorių konkurso finalas.<br> Rengėjų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-10-26 11:18

Beveik dvi savaites atsiųstus įrašus ir partitūras analizavusi tarptautinė konkurso žiuri galiausiai į konkurso finalą atrinko tris jaunesniųjų kompozitorių (iki 21 metų) kūrinius, sukurtus Austrijos, JAV bei Kinijos atstovų, bei 10 pagrindinės kategorijos dalyvių (iki 35 metų) kompozicijų, atkeliavusių iš Prancūzijos, Sakartvelo, Turkijos, Lenkijos, JAV bei Kinijos. Į dešimtuką šiemet pirmą kartą pateko ir du lietuvių kūrėjų kūriniai.

„Darbas buvo labai intensyvus ir be galo įdomus, – jau po finalininkų paskelbimo pasakojo viena iš žiuri narių kompozitorė Loreta Narvilaitė. – Visas partitūras gavome nuasmenintas – pasirašytas slapyvardžiu ir be jokių nuorodų į kūrėjo šalį. Todėl galėjome koncentruotis tik į muzikinių kompozicijų profesionalumą, idėjų raišką‟.

Realūs visų finalininkų vardai bus atskleisti tik po finalo, kurio metu žiuri paskelbs Jaunesniųjų kompozitorių kategorijos laureatus bei išrinks tris pagrindinių premijų laimėtojus. Už pirmąją vietą bus skirta 2000 eurų premija, antroji ir trečioji įvertintos 1000 ir 500 eurų piniginiais apdovanojimais.

Šių metų konkurso žiuri, be L. Narvilaitės, sudaro lietuvių kompozitorius Algirdas Martinaitis, latvių šiuolaikinės muzikos kūrėjas, vienas iš legendinės „Edition Peters“ leidyklos kuruojamų autorių Erikas Ešenvaldas, prancūzų smuikininkas virtuozas, garsėjantis dėmesiu šiuolaikinei muzikai Philippe’as Graffinas bei žiuri pirmininkas iš Izraelio, su Danieliu Barenboimu, Zubinu Mehta ir kitomis įžymybėmis bendradarbiaujantis kompozitorius Ayalis Adleris.

Visos į finalą patekusios kompozicijos lapkričio 20 d. nuskambės gyvai baigiamajame koncerte Klaipėdos koncertų salėje. Čia juos atliks rinktinės lietuvių šiuolaikinės muzikos atlikėjų pajėgos, tarp kurių – Klaipėdos kamerinis orkestras, dirigentas Robertas Šervenikas, styginių kvartetas „Chordos‟, fortepijoninis trio „FortVio‟ bei kamerinis choras „Polifonija‟.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?