Instaliacija „Išnykstanti siena“ – Europos garsenybių citatas galima dėtis į kišenę

Goethe‘s instituto interaktyvi instaliacija „Išnykstanti siena“ atvyksta į Kauną.

D.Putino nuotr.
D.Putino nuotr.
D.Putino nuotr.
D.Putino nuotr.
D.Putino nuotr.
D.Putino nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

VDU inf.

May 5, 2022, 1:31 PM, atnaujinta May 5, 2022, 1:35 PM

Vytauto Didžiojo universiteto organizuojamo tarptautinio rašytojų ir knygų festivalio „Kauno literatūros savaitė“ metu – gegužės 7 d., šeštadienį, – nuo 12 val. ją bus galima aplankyti Vienybės aikštėje įsikūrusioje literatūrinių instaliacijų ir skaitymų erdvėje.

Dviejų metrų aukščio sienoje – daugiau nei šimtas citatų lietuvių, vokiečių, ukrainiečių bei kitomis Europos kalbomis, išgraviruotų ant 6 000 medinių kaladėlių. Ar tai būtų Immanuelio Kanto mintys, „The Beatles“ dainos eilutė, Serhij Zhadano ar Jono Meko citatos – čia bus galima atrasti europietiškos mąstysenos koncentratą, o mėgstamiausią citatą pasiimti namo – kaip suvenyrą.

„Instaliacija perteikia net keletą svarbių žinučių. Visų pirma, sienoje sukauptos citatos leidžia pajusti kalbinę įvairovę, tačiau tuo pat metu jos atskleidžia ir bendražmogiškos mąstysenos vienijamą Europos kultūros pasaulį. Kita vertus, simboliškas instaliacijos išardymas parodo, jog kultūra, literatūra padeda išnykti vis dar egzistuojančioms sienoms ir barjerams, tačiau tam reikalingas visų mūsų indėlis“, – teigė Goethe‘s instituto Vilniuje vadovo pavaduotoja Nijolia Buinovskaja.

Anot jos, ši instaliacija ir jos idėja šiandien ypač aktuali: „Interaktyvi instaliacija „Išnykstanti siena“ Kauno Vienybės aikštėje – tai Europos kūrėjų, intelektualų, politikos veikėjų žodžiai, atspindintys mus vienijančias vertybes, kurias iš naujo atrandame šiais nuožmios kovos tarp gėrio ir blogio laikais.“

Verta paminėti, jog siena nuolat keičiasi – priklausomai nuo laikmečio, progos ir vietos, kurioje ji iškyla. Šį kartą sieną prasmingai papildė žymių Ukrainos rašytojų citatos – vienos iš jų autorė, poetė Halyna Kruk svečiuosis ir pristatys savo kūrybą baigiamajame „Kauno literatūros savaitės“ renginyje gegužės 8 d., sekmadienį, 18 val. Kauno miesto kameriniame teatre.

Visą šeštadienį literatūrinis judesys bus juntamas ne tik Vienybės aikštėje, bet ir Daukanto gatvėje, kur veiks antikvarinių knygynų, nepriklausomų leidyklų ir žurnalų mugė „Knygų laisvė“. Apsilankiusiųjų siurprizai lauks festivalio bičiulio – Kauno apskrities viešosios bibliotekos – paviljone „Aklas pasimatymas su knyga“ ir ekspozicijoje „Literatūrinių pojūčių salonas“. Miestietiškos ir europietiškos bendrystės idėją instaliacijos „Išnykstanti siena“ atidarymo metu sustiprins daugiakalbė Europos universitetų aljanso „Transforme4Europe“ studentų poetinė improvizacija.

Tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis „Kauno literatūros savaitė“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis. Daugiau informacijos apie festivalį, jo programą ir dalyvius: www.literaturossavaite.lt bei https://www.facebook.com/literaturossavaite/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.