Dizaino kuriamą vertę ekonomikai aptars Naujojo Europos Bauhauzo festivalyje

Dizaino sprendimai padeda verslui transformuotis prisitaikant prie Europos Sąjungos „Žaliojo kurso“ krypties, didina konkurencingumą ir kuria vertę visos šalies ekonomikai. Tačiau ar jie lengvai prieinami smulkioms ir vidutinėms įmonėms? Kiek tai joms reikalinga ir kokius rezultatus būtų galima pasiekti kuriant bei diegiant skaitmeninės ir žiedinės ekonomikos principais grįstus dizaino sprendimus?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2022, 10:09 AM, atnaujinta Jun 12, 2022, 8:14 AM

Apie tai kalbės patyrę profesionalai 2022 m. birželio 9 d., ketvirtadienį, 15.00 val. „Kaunas 2022“ Vasaros scenoje rengiamoje diskusijoje „DIZAINO SPARNAI: Kokį vaidmenį atlieka dizainas žiedinėje ekonomikoje ir skaitmenizacijoje?“, kuri yra visose Europos Sąjungos šalyse narėse vykstančio Naujojo Europos Bauhauzo (New European Bauhaus) festivalio programos „Side events“ dalis.

„Diskusiją paskatino vos prieš mėnesį oficialiai startavęs projektas „Dizaino sparnai“, kuris puikiai apjungia šiuolaikinės dizaino scenos dedamąsias dalis – verslumą ir edukaciją. Vis dar vyrauja mitas, kad kokybiški dizaino sprendimai mažoms įmonėms yra prabanga. Šiuo projektu siekiame sudaryti sąlygas verslui patirti dizaino sprendimų naudą neinvestuojant tiesioginių finansinių resursų, o tuo pačiu kuriame platformą pradedančiųjų dizainerių patirties gilinimui“, – teigia Gabija Vanagė, projekto „Dizaino sparnai“ vadovė.

Kaune rengiamoje diskusijoje kartu su G. Vanage apie dizaino kuriamą vertę įžvalgomis dalinsis Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega – teisininkas ir ekonomistas, ilgus metus dirbęs Europos Parlamente, Europos Sąjungos Taryboje, patarėju pirmininkaujančioms valstybėms narėms ekonomikos ir finansų klausimais, paskutiniu metu iki grįžimo į Vilnių buvo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingo Europos Komisijos nario Virginijaus Sinkevičiaus komandos vadovas, rengė nemažą skaičių Europos žaliojo kurso iniciatyvų, tarp jų ir žiedinės ekonomikos srityje.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega sako: „Europos žaliasis kursas turi tapti apčiuopiamas kiekvieno gyvenime. Turime permąstyti, kaip statome savo pastatus ir miestus, kaip kuriame įvairius produktus. Juk gaminio projektavimas nulemia iki 80 proc. jo galimo poveikio aplinkai. Europos Komisija yra pateikusi įvairių siūlymų šiems klausimams spręsti. Vienas iš jų – naujojo europinio bauhauzo koncepcija. Tai – judėjimas, apjungiantis tvarumą, estetiką ir įtraukumą. Jo tikslas yra įrodyti, kad savo ateitį galime kurti tausodami gamtą, jei tik pasinaudosime tuo, ką mums duoda technologijos, inovacijos, menas, kultūra“.

Diskusijoje taip pat dalyvaus Giedrius Bučas, socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėjas, visuomenininkas ir verslininkas, 2020 m. darnos žygio pėsčiomis aplink mūsų šalį „Už švarią Lietuvą!“ iniciatorius, gamtosauginės Prezidento Valdo Adamkaus premijos laureatas bei Denis Orlenok, dizaino praktikas, produkto dizaino studijos „Desdorp“ bendraįkūrėjas, Vilniaus dailės akademijos lektorius ir tyrėjas, kviestinis Kauno technologijos universiteto dėstytojas, kurio darbai buvo pastebėti tarptautiniame kontekste ir pelnė prestižinius tarptautinius ir nacionalinius apdovanojimus. Diskusiją moderuos Jūratė Tutlytė, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto docentė, architektūrologė, Dizaino inovacijų programos „5X5® Kaunas“ kuratorė.

Diskusijoje bus nagrinėjama aktuali skaitmenizacijos, inovacijų, tvarumo ir žiedinės ekonomikos sinergijos tematika, diskutuojama apie galimybes skatinti verslą kurti ir diegti skaitmeninės ir žiedinės ekonomikos principais grįstus dizaino sprendimus bei taip didinti konkurencingumą. Kaip praktinė tokių sprendimų iliustracija bus aptartas Lietuvos kultūros tarybos įgyvendinamas projektas „Dizaino sparnai“, jungiantis talentus, žinias ir patirtį kuriant Lietuvoje inovatyvius dizaino produktus ir paslaugas.

Renginys nemokamas ir bus filmuojamas. Jo vaizdo įrašą vėliau bus galima rasti projekto komunikacijos kanaluose – interneto svetainėje www.dizainosparnai.lt ir paskyroje „Dizaino sparnai“ socialiniame tinkle „Facebook“.

Ši diskusija yra 2022 m. birželio 9–12 d. Europos Komisijos rengiamo festivalio, dedikuoto Naujajam Europos Bauhauzui, programos „Side events“ dalis. Šio festivalio renginių tikslas – įtraukti žmones kartu atrasti, diskutuoti ir formuoti gražią, tvarią ir įtraukią ateitį. Jo metu vyks virš 200 renginių daugiau nei 20 Europos Sąjungos valstybių narių. Planuojama, kad šiemet inicijuotas Belgijos sostinėje, vėliau festivalis kasmet keliaus po kitus Europos miestus.

PROJEKTAS „DIZAINO SPARNAI“

Tai nefinansinės paramos projektas, jungiantis talentus, žinias ir patirtį kurti pasaulyje konkurencingus skaitmeniniais, inovacijų ir žiedinės ekonomikos principais grįstus ateities dizaino produktus ir paslaugas.

Projekto veiklose dalyvauja mentoriai – patyrę dizaino profesionalai, pradedantieji dizaineriai ir labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės.

Pagrindinis siekis – pasitelkiant pandeminiu laikotarpiu nukentėjusį kultūros ir kūrybinių industrijų sektorių, per skaitmeniniais, inovacijų ir žiedinės ekonomikos principais grįstus dizaino sprendimus didinti Lietuvos verslo kuriamą pridėtinę vertę, konkurencinį pranašumą ir socialinę atsakomybę.

Projektas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą, skirtas finansavimas – 788 551 Eur.

Projektą vykdo Lietuvos kultūros taryba iki 2023 m. rugpjūčio 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.