Mirė buvusi Nacionalinės filharmonijos solistė Vida Bičkutė

Išeinanti karta. Šiandien dažnai jau pamirštama. Saulė užtemo ir jai, Nacionalinės filharmonijos solistei, dainininkei Vidai Bičkutei (1941 02 12 – 2022 06 20).

 V.Bičkutė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 V.Bičkutė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė

Jun 21, 2022, 1:56 PM, atnaujinta Jun 21, 2022, 2:26 PM

Velionė mokėsi Pasvalio vidurinėje mokykloje. Profesorius Lionginas Abarius išgirdo ją dainuojančią ir nulėmė mergaitės likimą – priėmė į savo klasę Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje, pakvietė dainuoti Lietuvos radijo ir televizijos chore. Tokia patirtis pastūmėjo Vidą rimčiau studijuoti dainavimą.

V.Bičkutės soprano skambesio skaidrumas ryškėjo profesorės Vlados Mikštaitės klasėje. Baigusi studijas Lietuvos konservatorijoje (dabar – LMTA), po konkurso dainininkė pateko į Lietuvos valstybinę filharmoniją.

Nelengva solistės tarnystė reikalavo nuolat rengiamo vis naujo repertuaro. Privaloma solistų koncertų norma – penkiolika pasirodymų scenoje, o būdavo ir daugiau. Taip ir sukosi Vida pasirodydama su pianistais, Filharmonijos, Jurgio Gaižausko kapelomis, „Sutartinės“ ansambliu. Kviečiama dalyvaudavo Kompozitorių sąjungos renginiuose.

Ypatingu gyvenimo įvykiu artistė vadino gastroles su „Sutartinės“ ansambliu Japonijoje. Sovietmečiu jau pats faktas buvo ypatingas, pirmas atlikėjų pasirodymas Tekančios saulės šalyje. Jau atgavusios Nepriklausomybę Lietuvos solistė mėnesį keliavo Kanadoje per visas lietuvių sutelkties bendruomenes.

Kukli, tvarkinga, darbšti. Didžiausia jos ruošto repertuaro dalis – lietuvių kompozitorių muzika. Su lietuviškos dainos melodija solistė iškeliavo ir link Amžinybės. Ir te nebūna pamiršta sūnų, muzikų bendruomenės...

Atsisveikinimas su dainininke Vida Bičkute-Gabartiene vyks Laidojimo paslaugų centre (Paco g. 4, Vilnius) birželio 22 d., trečiadienį, nuo 17 iki 20.30 val. ir birželio 23 d., ketvirtadienį, nuo 8.30 iki 13 val. Laidojimas Rokantiškių kapinėse, Vilniuje, birželio 23 d. 13.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.