Lietuvos kamerinio orkestro programas Švedijoje puoš lietuviškas kūrinys ir operos diva

Birželio 28 – liepos 2 d. Lietuvos kamerinis orkestras gastroliuos Švedijoje – seniausio Šiaurės Europoje universiteto Upsaloje botanikos sode vyksiančiame muzikos festivalyje LKO, diriguojamas žymaus jaunosios kartos švedų dirigento Christiano Karlseno, atliks dvi programas, apžvelgiančias kompozitorių klasikų ir nūdienos autorių kūrybą.

J.Janulytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
J.Janulytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-06-28 08:58

Pirmąją LKO koncerto programą Upsaloje atvers lietuvių kompozitorės Justės Janulytės kultiniu tapęs 2009 m. sukurtas opusas „Naktų ilgėjimas“. Šis kūrinys 21 styginiam instrumentui parašytas nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ užsakymu, o „Nakties ilgėjimui“ jau nuskambėjus, Lietuvos kompozitorių sąjunga jį pripažino geriausiu 2009 m. kameriniu kūriniu.

Pati kompozitorė taip apibūdino rudenėjančiam Vilniui skirtą savo kūrinį: „Dvisluoksnės „Naktų ilgėjimo“ partitūros sandara primena nakties ilgėjimą trumpėjant dienai: vienas sluoksnis slenka žemyn ir tyla, užleisdamas vietą garsėjančiam ir vis ilgesniais garsais pulsuojančiam antrajam.

Kiekvienas atlikėjas griežia individualias solo partijas (jų yra 21), tiesa, jos panašios it kanono balsai ar vieni kitų aidai, dėl to toks monochrominis orkestras skamba tarsi vienas utopinis aštuoniasdešimtketurstygis instrumentas. Kūrinio harmonija pagrįsta išimtinai kvintų sąskambiais, kylančiais iš natūralaus styginių instrumentų derinimo (Mortonas Feldmanas tokią kompoziciją veikiausiai būtų pavadinęs „Kvintos mano gyvenime“).“

Programą tęs populiarioji pirmojo Vienos klasiko Josepho Haydno simfonija ir Wolfgango Amadeus Mozarto Koncertas smuikui Nr. 3, kurį atliks viešnia iš Norvegijos – ne tik žymiausių koncertų salių, bet ir karališkosios Norvegijos šeimos vizitus lydinčių koncertų bei Nobelio premijos ceremonijų solistė, smuiko virtuozė Eldbjorg Hemsing.

Antrojoje LKO programoje sužibės viena ryškiausių Švedijos klasikinės muzikos scenos žvaigždžių – operos diva, mecosopranas Anne Sophie von Otter, stulbinanti savo repertuaro gelme ir pločiu. Jos sumanymai aprėpia Renesanso epochos dainų, operų arijų, roko ir populiariosios muzikos interpretacijas su baroko ansambliais, simfoniniais orkestrais ir roko grupėmis.

Koncerte su LKO Anne Sophie von Otter dainuos savo kūrybinės partnerės, amerikiečių kompozitorės, Pulitzerio premijos ir 2022 m. „Grammy“ laureatės Caroline Shaw kūrinį „Is a Rose“ balsui ir styginių orkestrui bei aranžuotas liaudies dainas.

LKO gastroles vainikuos dramatiškoji Mozarto Simfonija Nr. 41 „Jupiteris“, jau daugiau nei šešis dešimtmečius žyminti ryškiausias orkestro koncertinio gyvenimo viršukalnes.

LKO gastrolių įkvėpėjai ir bendražygiai: Lietuvos kultūros atašė Skandinavijoje Liana Ruokytė Jonsson, festivalio Upsaloje „Muzika botanikos sode“ vadovas, gitaristas Klausas Pontvikas, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Lietuvos kultūros institutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.