Keistuolių teatras reikalauja viešo Seimo narių atsiprašymo

Svarstant Švedijos ir Suomijos narystės NATO ratifikavimą Seime, parlamentarai savo replikose ne kartą paminėjo „keistuolių teatrą“. Į tai sureagavo įsižeidę Keistuolių teatro menininkai.

 „Keistuoliai“ niekada nebijojo savo keistumo.<br> LR archyvo nuotr.
 „Keistuoliai“ niekada nebijojo savo keistumo.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-20 10:25

Valdemaras Valkiūnas posėdyje pasakė, jog Švedijos narystės ES klausimo svarstymas apskritai yra Keistuolių teatras, o Vytautas Mitalas jam atšovė: „Jūs esate tas keistuolių teatras, ir aš labai linkiu jums jį pabaigti“. Tokio konteksto įžeisti „Keistuolių teatro“ artistai paskelbė atvirą laišką:

„Keistuolių teatro pavadinimo mes nesugalvojome patys. Prieš trisdešimt metų šį pavadinimą mums suteikė patys žiūrovai, vaikai, atpažinę ir įvardinę tai, kas ilgainiui pavertė Keistuolių teatrą vienu ryškiausių kultūros reiškinių Lietuvoje – originalumą, kitoniškumą, drąsą pasijuokti iš savęs ir principą neįžeisti kito.

Keistuolių teatru su pasididžiavimu vadinamės visus tris dešimtmečius. Niekada nebijojome savo keistumo, tačiau šiandien jis buvo tikslingai sumenkintas ir Seimo tribūnoje viešai suplaktas į vieną katilą su kvailybe.

Norime priminti gerb. Seimo nariui, jo vicepirmininkui Vytautui Mitalui ir Valdemarui Valkiūnui, kas yra Keistuolių teatras. Keistuolių teatras – pirmasis nepriklausomas teatras Lietuvoje, per daugiau kaip trisdešimt metų užauginęs keturias teatro kūrėjų kartas ir neaprėpiamą skaičių kultūrą mylinčių žiūrovų, Lietuvos ateities kūrėjų. Tris dešimtmečius dirbame tam, kad mūsų visuomenėje būtų mažiau valkiūnizmo ir daugiau drąsos būti savimi – keistais. Laisvais. Kitokiais.

Ne kiekvienas geba iš Seimo tribūnos kalbėti atsakingai, tačiau gerb. Vytautas Mitalas su frakcijos kolegomis ne kartą pabrėžė būtinybę vertybes atspindėti kalboje, užtikrinti, kad ji būtų jautri ir nepaminanti niekieno orumo. Apmaudu, kad šiandien Seimo narys šiam principui skambiai nusižengė pats.

Tikime gera valia ir atsiprašymo galia, todėl iš gerb. Seimo narių lauksime viešo atsiprašymo. Taip pat kviečiame V. Mitalą ir V. Valkiūną apsilankyti Keistuolių teatro spektakliuose, savo akimis įsitikinti, kas esame ir prisiminti, kad Seime vykstančios dramos nėra teatras. Juolab – Keistuolių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.