Annos Lindh fondas Lietuvoje švenčia viduržemio jūros šalių dieną su vaikų pamėgtu „Teatriuku“

Jau pirmadienį, lapkričio 28 d., Annos Lindh fondo (ALF) iniciatyva daugelyje ALF tinklo valstybių bus švenčiama Viduržemio jūros šalių diena, vienu metu vyks renginiai, skirti tarpkultūrinio dialogo stiprinimui.

Su „Teatriuku“.<br>Organizatorių nuotr.
Su „Teatriuku“.<br>Organizatorių nuotr.
Su „Teatriuku“.<br>Organizatorių nuotr.
Su „Teatriuku“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Teatriuko“ inf.

Nov 24, 2022, 10:28 AM, atnaujinta Nov 24, 2022, 10:30 AM

Annos Lindh Fondas – tarpvyriausybinė institucija, įkurta 2004 metais, įtraukiant 42 Europos ir Viduržemio jūros regiono valstybes. Fondas vienija per 4000 organizacijų, telkdamas jas bendriems projektams ir skatindamas prasmingą tarpkultūrinį dialogą bei pagarbą kitoniškumui. Lietuvoje Annos Lindh fondas jungia 59 organizacijas, teatras „Teatriukas“ yra ALF narys nuo 2015 m. ir būtent jam šiemet patikėtas šios šventės organizavimas.

Kviečia dalyvauti

Renginys „Švenčiame kartu su Viduržemio šalimis“ vyks Vilniaus Mokytojų namuose (Vilniaus g. 39, Vilnius LT-01119) Baltojoje salėje 1 a., lapkričio 28 dieną, 19 val. Viduržemio jūros regiono šalių diena, skirta tarpkultūriniam dialogui ir tolerancijai stiprinti, Lietuvoje bus minima bene pirmą kartą.

„Šiandienos pasaulyje daug iššūkių, kuriuos ypatingai jautriai išgyvena vaikai. Tarp jų ir pandemijos sukelti pasikeitimai, ir migrantų krizės, ir žiaurus karas Ukrainoje. Šių įvykių fone Lietuvoje padaugėjo skirtingų tautybių ir kultūrų šeimų, auginančių vaikus. Daugybė valstybinių institucijų skiria daug dėmesio, kad šių vaikų gyvenimas būtų kuo kokybiškesnis.

Prie to prisideda ir kultūra, kuri yra socialinės integracijos dalis, galinti įgyvendinti vaikų užimtumą, integraciją: kurdami vaikai lengviau bendrauja, atsiskleidžia ir supranta vienas kitą“, – sako renginį organizuojanti teatro visai šeimai „Teatriukas“ vadovė Dalia Mikoliūnaitė.

Kvies pasijusti kaip namuose

„Teatriukas“ kartu su muzikantu Gediminu Žiliu iš muzikinės grupės „Atalyja“ atliks smagų koncertą, kuriame apdainuos įvairiose pasaulio šalyse gyvenančius gyvūnus, muzikuos kartu su vaikais. Programoje – naujai aranžuotos lietuvių liaudies dainos, bei Viduržemio šalių dainų motyvai. Vaikams dar daugiau emocijų ir potyrių ketina padovanoti ir „Pojūčių teatras“. Renginio tikslas – sukurti šiltą vakarą, kuriame vaikai pasijustų tarsi namuose.

Publika bus labai įvairi, kartu su lietuviais dainų klausysis šeimos iš Ukrainos, Romų visuomenės centro, kitų tautinių mažumų šeimos. Po koncerto šeimų lauks vaišės ir galimybė pabendrauti. „Ne tik Lietuvoje laikinai gyvenantys pabėgėliai, bet ir čia ilgai gyvenančios tautinių mažumų šeimos kartais jaučiasi nepageidaujamos. Norime per gyvą santykį padėti vaikams įveikti šias neteisingas nuostatas. Užmegztas kontaktas yra geriausias būdas išsklaidyti mitus ar nepagrįstus įsitikinimus“.

„Pojūčių teatro“ vadovė Karolina Žernytė sako, kad renginio metu vaikai bus ne tik žiūrovai. „Ieškome universalios kūrybinės išraiškos, kuri būtų prieinama kiekvienam skirtingų galių, amžiaus ir gebėjimų meno dalyviui. Mūsų visuomenėje trūksta atvirumo vienas kitam, noro bendrauti ir mokytis vieniems iš kitų. Atsikratyti baimių ir stereotipų galima tik vienu būdu – susiduriant su jais tiesiogiai. Susitinkant, bendraujant, būnant smalsiems ir atviriems“, – sako menininkė.

Menas kaip būdas susikalbėti

„Menas veikia mūsų emocijas, padeda bendrauti net tada, kai negalime susikalbėti. Bendraujant su kitų tautybių žmonėmis svarbiausia yra įsiklausymas, stebėjimas, pastangos pažinti kultūroje tai, kas man nesuprantama, o gal net erzina; gilinimasis į tą kitokią kultūrą ir pagarba žmogui. Tiesiog pagarba. Menas nepanaikina mūsų skirtumų, menas ir bendra kūryba moko, kaip su tais skirtumais būti ir būti kartu gerai“, – sako ALF fondo tinklo Lietuvoje vadovė Rolanda Šliažienė-West.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.