Visame mieste jau senokai sklando jaukių švenčių dvasia

Kaunas nepaliauja puoštis – įvairiose miesto erdvėse dygsta pasakiški eglynai, juose apgyvendinami gyvūnai ir nykštukai. Šventinį įstaigų spindesį padeda kurti ir profesionalūs floristai, ir verslininkų klientai.

Kauno centre išdygo pasakų miškas, jame gyvena elniai, lapės, skraido drugeliai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno centre išdygo pasakų miškas, jame gyvena elniai, lapės, skraido drugeliai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nemuno saloje žvilgsnį traukia lemputėmis apšviestas juodas sunkvežimis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nemuno saloje žvilgsnį traukia lemputėmis apšviestas juodas sunkvežimis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie grožio studijos spindi eglės, o kaspinu perrištos durys primena dovaną.
Prie grožio studijos spindi eglės, o kaspinu perrištos durys primena dovaną.
Laisvės alėjoje pastatai papuošti spindinčiomis lempučių girliandomis.
Laisvės alėjoje pastatai papuošti spindinčiomis lempučių girliandomis.
Taikos prospekte įkurtame eglyne karaliauja nykštukai.
Taikos prospekte įkurtame eglyne karaliauja nykštukai.
Statybininkai papuošė net vagonėlį.
Statybininkai papuošė net vagonėlį.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 11:32 AM

Artėjant žiemos šventėms vis daugiau kauniečių puošia savo namus, kavines, kitas erdves.

Miesto centre – Laisvės alėjoje ir Senamiestyje – papuošimų bene daugiausia. Daugybė pastatų papuošti lempučių girliandomis, šalia jų įkurdintos eglės taip pat spindi švieselėmis.

Kavinių languose puikuojasi kalėdinius ledinukus primenančios dekoracijos, iš tolo švyti elnių figūros. Kai kur specialiai pastatyti suolai ar rogės ir kauniečiai ant jų prisėda.

Puošmenų galima aptikti ir netikėtose vietose.

Mieste sukūrė pasakų mišką

Laisvės alėjoje, prie užeigos „Bistronomė“, užaugo pasakų miškas. Greta lemputėmis papuoštų eglių ganosi elniai, įsitaisė lapės, šakose net nutūpė drugiai.

Žmonės prie kalėdinių dekoracijų sustoja, fotografuojasi.

„Pamačiusi lapę dukra net sustingo, pamanė, kad ji tikra. Paskui pradėjo ją glostyti ir juokėsi, kad tai – tik žaislas. Man patinka, kad papuošimai ne kokie nors modernūs, nesuprantami, o primena tikrą gamtą“, – grožėdamasi dekoracijomis sakė Aida Rubavičienė.

Šiuos papuošimus sukūrė dekoratorė Greta Girdžiūtė-Kazlauskienė. Kaunietė sakė norėjusi, kad dekoracijos atrodytų natūraliai, skleistų jaukumo jausmą. Taip kilo mintis sukurti magišką mišką, kurio gyvūnai Kūčių naktį galbūt atgis ir prakalbės.

Eglutės tikisi išsaugoti

Miesto centre esančios Roberto grožio studijos prieigose taip pat išdygo mažas eglių miškas. Prie durų ir langų pastatyta 10 vazonuose augančių įvairaus dydžio žaliaskarių. Raudonais kaspinais aprišti ne tik vazonai, bet ir durys, labiau primenančios supakuotą dovaną.

Tokia puošybos idėja kilo nuolatinėms salono klientėms Ginai Majauskienei ir Ramintai Pužaitienei.

G.Majauskienė pasakojo, kad su bičiule dirba su floristika nesusijusius darbus, bet abi mėgsta gražinti savo namų aplinką, todėl pasiūlė papuošti ir saloną.

„Norėjome, kad papuošimai būtų klasikiniai ir nekainuotų labai brangiai, todėl nupirkome lietuviškas vazonuose augančias egles. Didžiausios augintos jau 16 metų. Tikimės, kad ir šventėms pasibaigus jas pavyks išsaugoti, kad galėtume puošti ir kitais metais“, – pasakojo floristė mėgėja.

Puošybai buvo panaudoti ir klasikiniai raudoni kaspinai, tik idėja supakuoti duris atrodo netikėta. G.Majauskienė džiaugėsi, kad sumanymas daug kam patinka ir daug kas jį pastebi.

Pasipuošė ir statybininkai

Taikos prospekte, prie bendrovės „Aurika“, išdygo dar vienas eglynas, kuriame karaliauja nykštukai.

Šią erdvę bendrovės darbuotojai puošia kasmet. Šį kartą pravertė jau pernai įsigyti nykštukai, jie patupdyti prie eglių ir ant suolo, iš eglišakių sukurtos arkos. Kompoziciją papildė ir nauji raudoni žaislai.

Kalėdiškai atrodo ne tik pastatai. Nemuno saloje galima išvysti įspūdingo dydžio sunkvežimį. Lemputėmis papuoštas juodas automobilis iš tolo traukia žvilgsnį.

O štai Vilijampoje darbininkai kalėdinę nuotaiką susikūrė ant statybinio vagonėlio stogo patupdę Kalėdų Senelį ir jo roges traukiantį elnią bei papuoštą nemažą eglę.

Žmonės pasiilgo senųjų tradicijų

Rita Klimaitė

Floristė

„Kelerius metus žiemos šventes gadino koronaviruso pandemija, įvairūs ribojimai, dėl kurių susirinkti prie šventinio stalo visa šeima galėjo ne visada. Todėl šiais metais daugelis norės prisiminti senąsias tradicijas, nes jų pasiilgo.

Dėl to šią žiemą madingiausi tradiciniai kalėdiniai papuošimai.

Vyrauja tradicinės – raudona, geltona ar auksinė, balta ar sidabrinė spalvos. Vertinamos tikros, geriau nekirstos, vazonuose auginamos eglės, papuošti naudojami kiti natūralūs elementai – kankorėžiai, sausos medžių šakos, smilgos.

Prisimenamos įvairios pasakos, tradiciniai personažai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.