Akto komanda: kurso draugai, menu kovojantys prieš apatiją Per „Lietuvos ryto“ televiziją pradėtas rodyti naujas projektas „Stop juosta“

Ar dažnai tenka girdėti apie menininkų sambūrį? Ne itin?

Akto komandos pasirodymas: teatralizuotas grupuotės „Siutas“ koncertas<br>Asmeninio albumo („Facebook“) nuotr. 
Akto komandos pasirodymas: teatralizuotas grupuotės „Siutas“ koncertas<br>Asmeninio albumo („Facebook“) nuotr. 
Akto komanda. Sėdi iš kairės: Fausta Semionovaitė, Iveta Raulynaitytė, Justina Burškaitytė, Mantas Barvičius.Stovi iš kairės: Gytis Lemkys, Tomas Šečkus, Giedrė Kederytė, Viltaras Kriščiūnas.<br>Asmeninio albumo („Facebook“) nuotr. 
Akto komanda. Sėdi iš kairės: Fausta Semionovaitė, Iveta Raulynaitytė, Justina Burškaitytė, Mantas Barvičius.Stovi iš kairės: Gytis Lemkys, Tomas Šečkus, Giedrė Kederytė, Viltaras Kriščiūnas.<br>Asmeninio albumo („Facebook“) nuotr. 
Akcija „Aš nebekvėpuoju“.<br>Asmeninio albumo („Facebook“) nuotr. 
Akcija „Aš nebekvėpuoju“.<br>Asmeninio albumo („Facebook“) nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Algimantas Kripas

2023-04-25 16:40

O dargi ne vienadienį projektinį blykstelėjimą, bet ištisą kūrybinę draugystę. Susipažinkime.  

Pradžia arba mokslo šaknys karčios

„Susitikome tais gūdžiais studijų laikais“ – istoriją pradėjo „Akto komandos“ narė, aktorė Iveta Raulynaitytė: „Laikai išties buvo gūdūs ir keliems rimtiems, ir pavyzdingiems Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentams norėjosi nuveikti ką nors neakademiška, neteisinga, neįvertinama pažymiais, ką nors išties vandališka.“

Pirmasis menininkų bendras kūrybinis aktas įvyko 2016 m., kai tuometiniai kurso draugai atliko viešą akciją, iškirstų liepų alėjoje ant grindinio nupiešdami milžinišką medį su užrašu „Aš nebekvėpuoju“. Tai truko vos 30 sekundžių, nes kaip uolių teatro studentų – buvo kruopščiai surepetuota, tačiau tapo esminiu įvykiu, nulėmusiu tolesnę įvykių virtinę.

„Akto komanda veikia tam, kad būtų įgyvendintas konstruktyvus meninis aktas, o idėja išstumtų apatiją!“ – skelbia šūkis Akto komandos „Facebook“ paskyroje. Pamažu brendo ne tik idėjos ir planai, bet išsikristalizavo ir Akto komandos branduolys, kurį sudaro aktoriai Mantas Barvičius, I.Raulynaitytė, Fausta Semionovaitė, Gytis Lemkys, Giedrė Kederytė, Tomas Šečkus, režisierė Justina Burškaitytė, operatorius Viltaras Kriščiūnas, šviesų dailininkas Pijus Vasiliauskas ir daugelis kitų, prisidedančių prie bendrų darbų.  Nuo grafiti iki kino 

Kurį laiką Akto komanda, įkurta aktorių M.Barvičiaus ir I. Raulynaitytės, daugiausiai užsiėmė grafičių tapyba. Taip Naujininkų mikrorajone, pritarus Naujininkų bendruomenės seniūnui Artūrui Melianui, buvo nupiešti du Akto komandos darbai – „Senelių diskoteka“ bei žodis „Labas“ gestų kalba. Šie darbai buvo džiugiai sutikti vietos gyventojų, o menininkų pastangos įvertintos Naujininkų metų žmogaus apdovanojimu. 

Vienas didžiausių tapybos darbų – tai 88 kvadratinių metrų ploto požeminė perėja „Džiunglės“, kurią Akto komanda sukūrė pakviesti dalyvauti MMLAB organizuotame projekte „Požeminės vaizdo struktūros“. Vis dėlto ties viena meno šaka kūrybinis ansamblis nesustojo. Prie komandos prisijungus režisierei Justinai Burškaitytei Akto komandos kūrybinę biografijč papildė spektaklis „Pasiutimo dienoraštis“ (teatras Vilniaus „Klasika“) bei teatralizuotas grupuotės SIUTAS koncertas. 

Vienas reikšmingesnių pastarųjų metų darbų – trijų dalių mini serialas „Grąžinkite pinigus už mokslą“ – buvo parodytas Go3 platformoje, taip pat Kauno kino centre „Romuva“. Tai nuotaikinga tragikomedija apie distopinę ateities mokyklą, pinigus, kovą už būvį ir žmogiškumą.   Naujausias sambūrio darbas – laidos „Stop juosta“ kūrėjų sumanytas projektas – TV laida „Stop juosta. Nykstantys ir išnykę“. Eksperimente dalyvaujanti Akto komanda su filmavimo įranga keliauja ten, kur kelias „baigiasi“, ieškoti to, kas nyksta, apleista, dingę, o gal dar neatrasta? Situacijos nėra surežisuotos ir kartais netgi šiurpios ar pavojingos, bet visada su lengva ironijos gaidele. Projektas televizijos ekranus išvydo balandžio 22 d. ir rodomas kiekvieną šeštadienį 11 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Ateities planai 

Šiuo metu komanda ruošiasi būsimo trumpametražio filmo „Sumaištis“ filmavimo darbams. Tai graudžiai juokinga istorija apie sumaišties apimtą pasaulį, kuriame senelis Pranas kovoja dėl paskutinio savo laisvės lašo. Tik kokia kaina? Palikti mylimuosius, pabėgti, pasislėpti ar prisitaikyti ir „išprotėti“ drauge su visais? Trumpametražis filmas „Sumaištis“ planuojamas pristatyti žiūrovams kitų metų pavasarį.

Atsisveikindami Akto komandos nariai visuomet nepamiršta skanduoti. Tad skanduokime kartu: „Kas mes esam? Bendraminčių sąskrydis, idėjinis spiečius, kūrybinis AKTAS!“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?