Dirigentė M.Gražinytė spindi Europoje ir už Atlanto

Gležnos 27 metų lietuvės mostui paklūsta vienas geriausių planetos orkestrų. Tai ne fantastika, o realybė. Dirigentė Mirga Gražinytė užlipo ant šio ir dar ne vieno karjeros laiptelio, iki šiol nelytėto kitų lietuvių maestro.

M.Gražinytė paskutinį kovo savaitgalį diriguos Lietuvoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M.Gražinytė paskutinį kovo savaitgalį diriguos Lietuvoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 23, 2014, 2:32 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:47 AM

Vilnietė dirigavo vienam geriausių pasaulyje Los Andželo filharmonijos orkestrui. Ji pelnė Zalcburgo festivalio ir „Nestle“ kompanijos įsteigtą Jaunojo dirigento prizą, į kurį pretendavo 91 menininkas iš keliolikos šalių. Puikių įvertinimų užsienyje sulaukė M.Gražinytės parengtos premjeros Heidelbergo (Vokietija) ir Berno (Šveicarija) teatruose, kur ji dirbo kapelmeistere. Šiemet vilnietė įveikė net 180 konkurentų ir tapo Zalcburgo teatro meno vadove. Naujausi Mirgos kontraktai – programos su iškiliais JAV, Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Suomijos orkestrais.

„Išorinės aplinkybės iš esmės nieko nekeičia. Aš likau tokia, kokia buvau, tokie patys liko sunkumai, – teigė „Lietuvos rytui“ kylanti batutos žvaigždė. – Juk muzikantams didžiausi iššūkiai tie, su kuriais jie susiduria rengdami kūrinius. Galvoju tik apie profesinį augimą ir kur galėčiau duoti daugiausiai naudos“.

Kovo pabaigoje lietuvių publika turės retą progą išvysti M.Gražinytę gimtinėje. Klaipėdoje ir Vilniuje Mirga diriguos Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui spalvingą programą, kurioje dalyvaus JAV gyvenantis pianistas Andrius Žlabys.

Abu šie talentai jau buvo susitikę Zalcburgo festivalio scenoje, kurioje koncertavo su tarptautiniu Gustavo Mahlerio jaunimo simfoniniu orkestru. Anuomet šis susitikimas Mirgai atrodė kaip stebuklas. „Andrius man parodė tai, ko pati dar nebuvau atradusi. Vos pradėjus dirbti kartu, įkvėpimas užliejo lyg banga. Esu nemažai bendravusi su solistais, tačiau pirmą kartą partnerystė buvo tokia glaudi, idėjos per trumpą laiką visiškai susilydė“, – dalijosi pažinties su A.Žlabiu įspūdžiais dirigentė.

Tada lietuvių pianistas skambino Wolfgango Amadeaus Mozarto Koncertą C-dur, o dabar atliks itin artimą jo prigimčiai, kupiną romantiško polėkio Johanneso Brahmso Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr.1. M.Gražinytė taip pat diriguos vieną geriausių pastarųjų metų lietuvių simfoninių kūrinių – Ramintos Šerkšnytės opusą „Ugnys“, sukurtą Bavarijos radijo simfoninio orkestro užsakymu, ir Ludwigo van Beethoveno Penktąją simfoniją, pelniusią jai pripažinimą už Atlanto.

Mat pernai šį kūrinį Mirga be repeticijų padirigavo Los Andželo filharmonijos orkestrui pagrindinėje Los Andželo salėje – „Walt Disney Concert Hall“, pakeitusi netikėtai susirgusį dirigentą. Anot kritikų, simfonija nuskambėjo taip gaiviai, lyg būtų atliekama pirmą kartą.

M.Gražinytė už Atlanto atsidūrė vieno žymiausių jaunosios kartos dirigentų Gustavo Dudamelio kvietimu, atrinkta iš daugybės pretendentų dalyvauti jo sumanytoje dirigentų tobulinimosi programoje. Po to Mirga dirbo su daugeliu iškilių Europos kolektyvų, neseniai sulaukė didelės sėkmės Berno teatre, pristačiusi Leošo Janačeko operos „Laputės gudruolės nuotykiai“ premjerą.

Kontraktą su Zalcburgo teatru vilnietė pasirašė dvejiems metams. Anot šio teatro direktoriaus Carlo Philipo Maldeghemo, su ja siejami didžiuliai lūkesčiai, nes Mirga – vienas perspektyviausių savo kartos talentų.

Tačiau visą energiją naujoms pareigoms dirigentė skirs tik nuo 2015-ųjų vasaros. Iki tol M.Gražinytė diriguos Zalcburge porą kūrinių ir koncertuos pasaulyje su įvairiais orkestrais.

M.Gražinytės ir A.Žlabio koncertai su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (meno vadovas Juozas Domarkas) – kovo 28 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje ir 29 d. 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.