Kompozitorių G. Gelgotą kalnų kurorte sups muzikos garsenybės

Dvi savaitės tarp muzikos pasaulio pažibų, interviu Vakarų žiniasklaidai, kūrybos pristatymai išrankiausiai klasikinės muzikos publikai – visa tai laukia 28 metų kompozitoriaus Gedimino Gelgoto.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jul 18, 2014, 2:48 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 3:44 AM

Šį sekmadienį vilnietis keliaus dviem savaitėms į vieną žymiausių vasaros festivalių Šveicarijos kalnų kurorte Verbjė. Jis išrinktas dvejiems metams šio festivalio kompozitoriumi. Šventė prasideda liepos 18-ąją maestro Charles‘o Dutoit diriguojamo Verbjė festivalio orkestro ir argentiniečių pianistės Martos Argerich koncertu.

Iki rugpjūčio 3-osios Verbjė publika išgirs daugybę klasikinės muzikos garsenybių, tarp jų – pianistus Grigorijų Sokolovą ir Jekgenijų Kisiną, smuikininkus Joshua Bellą ir Leonidasą Kavakosą, violončelininką Mišą Maiskį, operos žvaigždes Rolando Villazoną, Vittorio Grigolo, Ildarą Abdrazakovą, Rene Pape, Ramoną Vargasą. Festivalio orkestrui diriguos Danielis Hardingas ir Marcas Minkowskis.

Tiesa, prieš kelerius metus smuikininkas Gidonas Kremeris sudrumstė Verbjė festivalio vandenis, išvadinęs jį „tuštybės kupinu sambūriu“, kuris turi mažai bendro su tarnavimu muzikai, o jo dalyvius – pigaus populiarumo besivaikančiomis muzikos verslo aukomis.

Tačiau Verbjė festivaliui rūpi ne vien pelningi fejerverkai ir reklaminės sensacijos. Tai liudija jo įkurta Verbjė akademija, kasmet suburianti talentingą jaunimą ir ieškanti įdomių jo saviraiškos formų. Būtent su akademijos studentais festivalyje savo kūrinius rengs G.Gelgotas.

„Šventės rengėjus itin sudomino užduotys, kurias savo kūriniuose keliu atlikėjams – grojant judėti, dainuoti, repuoti. Dėl to man pasiūlė dirbti su Verbjė akademijos jaunimu“, – pasakojo Gediminas. Festivalyje skambės keli G.Gelgoto kūriniai, tarp jų – neįprastai traktuojantis atlikėjus „Never Ignore the Cosmic Ocean“, tapęs kompozitoriaus vadovaujamo kolektyvo „NI & Co“ vizitine kortele ir Gedimino tramplinu į pripažinimą.

Šiuo kūriniu prieš porą metų susižavėjo estų kilmės JAV dirigentas Kristjanas Järvi ir įtraukė jį į Baltijos jaunimo filharmonijos orkestro repertuarą. Orkestro atliekama kompozicija skambėjo net garsiojoje Berlyno „Konzerthaus“ salėje – didžiulis atlikėjų kolektyvas scenoje dainavo, kalbėjo, judėjo.

Vėliau K.Järvi rekomendavo „NI & Co“ bei G.Gelgoto programą Uzedomo festivaliui Vokietijoje, užsakė lietuviui simfoniją, kurią atliks kitą sausį Leipcigo „Gewandhaus“ salėje su Vidurio Vokietijos radijo simfoniniu orkestru. Žymios estų dirigentų dinastijos atstovo K.Järvi dėka Gediminas pateko ir į Verbjė festivalį. Tačiau kažin ar galima lietuvio sėkmę aiškinti vien naudinga pažintimi. Net ir jos nebūtų buvę be kompozitoriaus atkaklaus tikėjimo savo idėjomis. „NI & Co“ su vadovu priešakyje dirigentą K.Järvi, galima sakyti, privertė juos išklausyti ir įvertinti, kai maestro repetavo Kaune su Baltijos jaunimo filharmonijos orkestru.

Prieš tai Gediminas ne vienerius metus uždarbiavo daugybėje vietų, netausodamas sveikatos, kad sukauptų pinigų savo kūrybos pristatymams su „NI & Co“, mat dvejus metus kolektyvas negavo nė cento savo veiklai. O šiandien G.Gelgotas gali pasigirti koncertais Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, JAV ir kitose šalyse. Jo kūrinius leidžia solidi Vokietijos ir JAV leidybos kompanija „Peermusic“.

Kompozitoriaus kelias į pripažinimą aprašytas jo autobiografinėje knygoje „Gettin‘ Closer“. Jos kūrėjas ėmėsi ir norėdamas įkvėpti jaunimą drąsiai siekti savo svajonių, kaip siekė jis. „Aš visada norėjau kuo plačiau paskleisti savo kūrybą, atpratinti žmones bijoti šiuolaikinės muzikos“, – prisipažino G.Gelgotas.

Šio tikslo kompozitoriui padeda siekti jo drauge su „NI & Co“ trečius metus rengiamas Kintų muzikos festivalis. Šį šeštadienį Kintų evangelikų liuteronų bažnyčioje įvyks pirmasis festivalio koncertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai