Ph. Glasso atvykimo proga – dar du išskirtiniai koncertai

Į lapkričio 5 d. Vilniuje rengiamą „Philip Glass & The Philip Glass Ensemble“ koncertą salėje teliko vos kelios laisvos vietos, baigiasi ir papildomai įrengtos. Vadinasi, nemažai daliai Ph.Glasso muzikos gerbėjų gali nebelikti galimybės patekti į jo muzikos koncertą? Net jei ir taip, nusiminti tikrai neverta – Ph.Glasso atvykimo į Lietuvą proga Kongresų rūmuose rengiamas dar vienas neeilinis koncertas: spalio 31 d. vyksiančio Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncerto svečias – pirmojo ryškumo violončelės žvaigždė Gavrielis Lipkindas, o pagrindinis koncerto akcentas – kultinis Ph.Glasso Koncertas violončelei ir orkestrui Nr. 2 „Naqoyqatsi“.

Ph.Glasso Koncerto violončelei ir orkestrui Nr. 2 „Naqoyqatsi“ solo partiją Vilniuje grieš violončelininkas G.Lipkindas (dešinėje).
Ph.Glasso Koncerto violončelei ir orkestrui Nr. 2 „Naqoyqatsi“ solo partiją Vilniuje grieš violončelininkas G.Lipkindas (dešinėje).
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 6:53 AM

Šį kūrinį Ph.Glassas sukūrė 2012 m. pagal savo garso takelį garsiajam Godfrey Reggio filmui „Naqoyqatsi: Life as War“ („Gyvenimas kaip karas“, 2002). Prieš dvylika metų sukurto filmo garso takelį su Ph.Glasso muzika anuomet įrašė legendinis Yo-Yo Ma. Vilniuje Ph.Glasso Koncertą violončelei ir orkestrui Nr. 2 „Naqoyqatsi“ grieš kitas ryškus klasikinės scenos virtuozas, didžiulį tarptautinį pripažinimą pelnęs G.Lipkindas.

Originalaus mąstymo Vokietijoje gyvenantį 37 metų žydų violončelininką G.Lipkindą galima būtų pavadinti antruoju Glennu Gouldu. Anksti išgarsėjęs kaip vunderkindas – debiutavo aštuonerių, jau kaip garsenybė išvyko iš Izraelio aštuoniolikos, laimėjo daugelį prestižinių konkursų, koncertavo su garsiais orkestrais, o būdamas 25 metų nutarė pristabdyti savo sceninius pasirodymus. Kaip pats rašo, nusprendė permąstyti savo iš anksto nulemtą gyvenimą ir pristabdyti nuspėjamą kelią.

Jis trejus metus studijavo muziką, naujai peržvelgė atliekamą repertuarą ir užsidaręs savo paties įkurtoje įrašų studijoje išleido du albumus (2006 m.). Be to, jis įkūrė Lipkindo kvartetą, su kuriuo pradėjo taip pat aktyviai koncertuoti.

Pasirodymai su tokiais muzikinės scenos liūtais kaip Gidonas Kremeris, Jurijus Bašmetas, Pinchas Zukermanas, o violončelininko karjeros pradžioje – su Yehudi Menuhinu, yra iškalbingi G.Lipkindo karjeros faktai. Kaip ir koncertai su Izraelio filharmonijos, Miuncheno filharmonijos, Baltimorės simfoniniais ir daugybe kitų orkestru. Tačiau kiekvienas jo veiklos aspektas šiandien yra neatsiejamas nuo didžiojo plano – įrašyti tą muzikos repertuarą, kurį G.Lipkindas laiko vertingiausiu ir įdomiausiu. Violončelininkas nėra taip radikaliai atsiribojęs nuo gyvos scenos kaip minėtas legendinis pianistas G. Gouldas, bet, anot paties G.Lipkindo, įrašai nulemia visus kitus jo karjeros aspektus.

Spalio 31 d. koncerte, be Ph.Glasso kūrinio „Naqoyqatsi“, kuris užims visą antrąją koncerto dalį, publikos laukia dar du išskirtiniai įvykiai – vieno žymiausių dabarties JAV kompozitorių Michaelo Gordono naujausias kūrinys orkestrui „Pekino harmonija“ ir vieno iškiliausių šių laikų lietuvių kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus kūrinio simfoniniam orkestrui „Žana D’Ark“ pasaulinė premjera. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui šiame koncerte diriguos pripažintas latvių dirigentas Andris Veismanis.

Su Ph.Glasso atvykimu į Lietuvą susijęs dar vienas renginys. Spalio 28-ąją Lietuvos kamerinis orkestras rengia koncertą Nacionalinėje filharmonijoje, kurio programą puošia Ph.Glasso 3-ioji simfonija. Jos pasaulinę premjerą 1996 m. dirigavo pats Dennisas Russellas Daviesas. Be to, šiame koncerte visus traukia ir ypač intriguoja žaibiškai kylanti smuiko žvaigždė Aisha Syed iš Majamio (JAV). Dominikoje gimusi, Y.Menuhino mokyklos Londone išugdyta smuiko virtuozė Stradivariaus smuiku Vilniuje atliks Algirdo Martinaičio kūrinio smuikui ir orkestrui pasaulinę premjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.