„Vilnius Jazz“ skambės ir savadarbiai instrumentai

„Baimė būti nesuprastam – didžiausias blogis, kuris gali sukaustyti festivalio rengėją. Jam tada liktų tik pakviesti publiką į pageidavimų koncertą“, – sakė šiuolaikinio džiazo festivalio „Vilnius Jazz“ prodiuseris Antanas Gustys pristatydamas jau 27-ojo renginio programą.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Oct 6, 2014, 5:55 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 9:34 AM

Kils į sceną triskart

Anot A.Gusčio, „Vilnius Jazz“ – atradimų festivalis, kasmet atveriantis keisčiausių muzikos eksperimentų paletę. Ir šiemet jo publikos laukia įstabių projektų. Atradimai gali prasidėti jau rytdienos įžanginiame koncerte „Piano. Lt“ salėje, kur savo naują trio pristatys saksofono ir klarneto virtuozas Liudas Mockūnas.

Subyrėjus grupei „Mockūno Nuclear“, kai jos būgnininkas įsikūrė Londone, Liudas sumanė tęsti šio trio idėjas su naujais scenos partneriais – savo mokiniu pianistu ir akordeonininku Arnu Mikalkėnu ir danų būgnininku Hakonu Berre. Ką žada šis debiutas, sunku prognozuoti – L.Mockūnui džiaze nėra jokių tabu.

Vienu ryškiausių avangardo atstovų Lietuvoje tituluojamas Liudas šiemet pasirodys net trijuose „Vilnius Jazz“ projektuose. Pasak A.Gusčio, tai viso labo atsitiktinumas, bet jis liudija faktą, jog būtent šis menininkas šiandien aktyviausiai reiškiasi šalies ir užsienio džiaze.

Dėsninga, kad L.Mockūną išgirsime grojantį su originaliausiais Šiaurės Europos improvizuotojais – suomio Mikko Innaneno „Innkvisitio“ ir dano Pierre'o Dorge „New Jungle Orchestra“. Vilniečio maršrutai nuolat raižo Skandinaviją.

Simbolinis sugrįžimas

Ir kiti festivalio dalyviai iš Lietuvos šiemet pagrindinėje scenoje įsilies į tarptautinius projektus. Gitaristas Juozas Milašius improvizuos su JAV saksofonininku Sabiru Mateenu, perkusijos meistras Arkadijus Gotesmanas taps savotišku muzikos tiltu į Lietuvą grįšiančiam legendiniam pianistui Vyacheslavui Ganelinui.

Mat šįkart maestro grįžta į savo kūrybos tėvynę kartu su izraeliečiais scenos partneriais, etninės muzikos žinovais, ir savo koncerte žada išskleisti netikėtą skambesių paletę.

A.Gustys pabrėžė simbolinę šio sugrįžimo prasmę. Pasak jo, būtent V.Ganelino atsisveikinimo koncertas jam emigruojant į Izraelį 1987-aisiais tapo galutiniu postūmiu steigti pirmąjį ir vienintelį Lietuvoje šiuolaikinio džiazo festivalį. „Mane buvo apėmusi depresija, klausiau savęs: negi Vilniuje džiazas numirs?“ – prisiminė A.Gustys.

Be V.Ganelino, studentiškus laikus „Vilnius Jazz“ prodiuseriui šių metų festivalyje primins dar du džiazo patriarchai – čekų pianistas Emilis Viklicky's ir slovakų džiazo vokalistas Peteris Lipa. „Tuos, kurie nenori atradimų, kviečiu į nemokamą P.Lipos grupės koncertą restorane „Soul and Pepper“ – juokavo A.Gustys.

Plės suvokimo ribas

Tačiau ryškiausios improvizacinės muzikos žvaigždės šiemet švies grupėje „Digital Primitives“. Tai multiinstrumentininkas Cooperis Moore'as, grojantis savo gamybos instrumentais, bei Niujorko scenos pažiba izraelietis saksofonininkas Assifas Tsaharas.

Kad ir kiek kartų klausytumei šių avangardo grynuolių, jų muzika palieka magišką įspūdį, įtraukia į kolektyvinį ritualą, transo būseną. Tai archajiško pasaulio atspalvių ir skaitmeninio amžiaus intelekto, intuicijos ir disciplinos, tradicijos ir avangardo lydinys.

Originalumu išsiskirs ir dieninis šeštadienio koncertas, kuriame muzikuos prancūzų pučiamųjų trio „Journal Intime“ ir olandų kvartetas „Rubatong“. Pirmoji grupė savo nepakartojama maniera skels roko legendos Jimi Hendrixo šlagerius, o „Rubatong“ kūryboje susilies bliuzo ir roko energija, šiuolaikiška mušamųjų ekvilibristika, performanso aistra.

Dar du įdomūs, žadantys netikėtumų projektai atkeliaus iš Japonijos.

Festivalyje tradiciškai bus apdovanoti „Vilnius Jazz“ laureatas ir „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso laimėtojai. Spalio 16, 18 ir 19 d. po vakarinių koncertų Rusų dramos teatre festivalis kvies į naktinius „džemus“ restorane „Soul and Pepper“.

„Vilnius Jazz“ koncertai vyks spalio 7 ir 22 d. 19 val. „Piano.lt“ salėje, spalio 15-19 d. – Rusų dramos teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.