Teatro festivalis „Kitoks“ džiugins ir kūdikius

Pirmadienį „Menų spaustuvė“ taps patrauklia vaikų žaidimų, pažinimo ir bendravimo vieta, rašo "Sostinė". Čia vyks 5-asis tarptautinis teatro festivalis vaikams ir jaunimui „Kitoks ‘15“. Šiemečio festivalio šūkis – „Spektakliui pasibaigus veiksmas tik prasideda!“.

Festivalio „Kitoks“ spektaklis "Mažasis kritikas" iš Norvegijos.<br>"Menų spaustuvės" archyvo nuotr.
Festivalio „Kitoks“ spektaklis "Mažasis kritikas" iš Norvegijos.<br>"Menų spaustuvės" archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:24 PM

Menų spaustuvėje“ vaikams ir šeimai - naujausi Lietuvos kūrėjų darbai ir trupių iš Italijos, Švedijos ir Norvegijos pasirodymai.

Prieš spektaklius vaikai bus kviečiami siausti didele žaidimų aikštele virsiančioje „Menų spaustuvėje“, o po spektaklių nepabėgti – kartu kurti ir diskutuoti kūrybinėse dirbtuvėse, prisiliesti prie dekoracijų ar leistis į kelionę po teatro užkulisius.

Apie žiūrovų laukiančias staigmenas papasakojo festivalio koordinatorė Jolita Balandytė.

– Ką įdomaus vaikams žada šiemetė šventė?

– Festivalyje matysime septynis lietuviškus spektaklius vaikams iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos, taip pat trijų užsienio trupių iš Venecijos, Oslo ir Stokholmo pasirodymus.

Norisi pasidžiaugti, kad vis daugiau šalies menininkų kuria spektaklius kūdikiams, – visi trys šiemet festivaliui atrinkti nepriklausomų teatrų darbai yra skirti šiai amžiaus grupei.

Tai šokio teatro „Dansema“ spektaklis „Maži stebuklai“ ir Klaipėdos lėlių teatro pasakos „Diena/naktis“ bei „Vandenynas“. Be to, festivalyje viešės Lietuvoje retai rodomas, nors jau pabuvęs už Atlanto, menininkės Auksės Petrulienės Psilikono teatro pirmasis spektaklis vaikams „Šiltnamio istorijos“.

Kitų šalių patirtis ir tradicijos kuriant spektaklius vaikams yra tiesiog neįkainojamos. Kiekvienais metais Skandinavijoje, Italijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje ir kitose Europos šalyse sukuriama daug puikių, neįprastos teatrinės kalbos spektaklių mažųjų auditorijai. Visi trys šių metų programos užsienio kūrėjų darbai labai skirtingi ir įdomūs.

Lietuvai festivalyje atstovaus ir pirmasis mūsų šalyje gyvo kino ir lėlių spektaklis „Mergaitė su degtukais“ pagal populiarią pasaką. Tai jaunų kūrėjų Šarūno Datenio, Imanto Preco ir Karolio Algimanto Butvido darbas.

Šio spektaklio scenografiją sudaro sumažintas miesto maketas, o jame vaidinančios lėlės gyvai filmuojamos ir vaizdai projektuojami ekrane. Taip priartinamos detalės, kurių tradiciniame lėlių spektaklyje žiūrovai nemato.

– Kodėl sutrumpinote festivalio pavadinimą iki vieno žodelio „Kitoks“?

– Tas žodelis apie festivalį pasako viską – koks jis buvo iki šiol, koks bus. Be to, nutarėme jo neversti nei į anglų kalbą, nei į kurią kitą kalbą.

– Paaiškinkite festivalio šūkį „Spektakliui pasibaigus veiksmas tik prasideda!“.

– Šūkis dar kartą visiems žiūrovams primins, kad festivalis yra kitoks.

Vienas to kitoniškumo požymių – jaunimo įtraukimas į kūrybos procesą, kvietimas išbandyti save scenoje, kurioje ką tik vyko profesionalių kūrėjų pasirodymai. („Sostinė“)

Tarptautinis teatro festivalis vaikams ir jaunimui „Kitoks ‘15“ vyks „Menų spaustuvėje“ sausio 12–18 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.