Muzikų pora kartu kils į Filharmonijos sceną

„Rengdamasis koncertui visada pasirenku moto, raktinius žodžius, kurie padeda formuoti programą. Šis koncertas bus klasiškai neoklasiškas“, - sakė dirigentas Modestas Pitrėnas, pristatydamas pirmąjį 2015-ųjų simfoninės muzikos koncertą sausio 17-ąją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

M.Pitrėno diriguojamas orkestras pritars I.Prudnikovaitės dainuojamoms meilės dainoms.
M.Pitrėno diriguojamas orkestras pritars I.Prudnikovaitės dainuojamoms meilės dainoms.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jan 14, 2015, 5:54 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 2:32 AM

Su M.Pitrėno diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) muzikuos JAV gyvenantis pianistas Andrius Žlabys, pats pasiūlęs atlikti Ludwigo van Beethoveno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 2 B-dur. Skambės ir dvi simfoninės partitūros: lietuvių kompozitoriaus Arvydo Malcio „Žaidimai pagal MozARTą“ ir Sergejaus Prokofjevo Penktoji simfonija.

L.van Beethoveno Antrasis koncertas fortepijonui ir orkestrui, nors ir sklidinas melodizmo ir žavesio, atliekamas labai retai. Šiuo kūriniu L.van Beethovenas atidavė duoklę Wolfgangui Amadeui Mozartui.

W.A.Mozartas įkvėpė ir lietuvių kompozitorių A.Malcį. Savo kūrinį jis apibūdina kaip nuotaikingą muzikinę pramogą, jo vaikystėje namuose sakmbėjusios muzikos reminiscenciją, post scriptum Mozartui.

S.Prokofjevo Penktoji simfonija sukurta baigiantis karui, tačiau kupina didingos harmonijos, žaižaruojanti nerūpestingu humoru ar primenanti bekraščius Rusijos tolius. „Tai viena ryškių šio kompozitoriaus drobių, tikimės įveikti povandenines uolas, kurios išnyra šioje partitūroje“, - vylėsi M.Pitrėnas.

Šį pusmetį M.Pitrėnas prie LNSO pulto stos dar du kartus. Vasario pradžioje Lietuvoje turėjo viešėti latvių sopranas Liene Kinča, bet jos planai pasikeitė ir gastroles teko atidėti rudeniui. „Turėjome staigiai mąstyti, ką daryti, ir pasirinkome puikią dainininkę, gerą žmoną Ievą Prudnikovaitę“, – šypsojosi M.Pitrėnas.

Vasario 7-osios koncerte I.Prudnikovaitė padainuos šiuolaikinio kompozitoriaus Peterio Liebersono dainas apie meilę, sukurtas pagal Pablo Nerudos eiles.

„P.Nerudos meilės eilėraščius aptikau visai atsitiktinai. Knyga rožinės spalvos viršeliu mane taip patraukė, kad permetęs akimis jos puslapius iškart supratau privaląs sukurti muziką...“ – apie pirmąją pažintį su P.Nerudos poezija pasakojo P.Liebersonas.

Po kelerių metų kompozitorius sukūrė penkių dainų ciklą. Kiekvienas iš penkių eilėraščių įprasmina ir atskleidžia vis kitą meilės portreto pusę – pirmoji poema „Jei tavo akys nebūtų mėnulio spalvos“ byloja apie mylimosios žavesį, antra „O meile, debesys užkopė į dangaus bokštą...“ skleidžia džiugesį, trečioji „Neišeik net ir vienai dienai“ primena apie išsiskyrimo skausmą, ketvirta „Tu mano. Sapnuoki mano sapną“ kupina aistros, o penkta „Mylimoji, jei aš mirsiu“ visą ciklą apgaubia liūdesio ir ramybės skraiste.

M.Pitrėną sužavėjo ir sugraudino tai, kad „Nerudos dainas“ kompozitorius dedikavo savo žmonai, taip pat dainininkei mecosopranui.

Tą vakarą taip pat skambės Cesaro Francko Simfonija d-moll ir Maurice'o Ravelio „Mano motušė žąsis“. „Viena dalis impresionistinė, kita - romantiška. Bandėme tą programą skirti ir artėjančiai Šv.Valentino dienai, nors to labai nesureikšminame,“ – pridūrė dirigentas.

Kovo 7-osios koncerto programa M.Pitrėnui ypač miela, nes jis mėgsta įvairovę: skirtingą orkestro sudėtį, stilistiką, žanrus.

„Nors tokiam orkestrui kaip mūsiškis tinka monumentalūs kūriniai, bet norėtųsi užgauti ir kitą stygą – atlikti ankstyvuosius romantikus - Franzą Schubertą, Robertą Schumanną, Felixą Mendelssohną-Bartholdy. Šie kompozitoriai pas mus yra šiek tiek nustumti, manyčiau, ne visai pelnytai. Atlikti jų kūrinius sudėtinga, bet mūsų Filharmonijos salė labai tinka tokiai muzikai“, – teigė M.Pitrėnas.

Į koncerto programą kaip tik ir įtraukta tokia muzika - F.Mendelssohno-Bartholdy uvertiūra „Pasaka apie gražiąją Meluziną“ ir pavasario pradžiai – R.Schumanno Pavasario simfonija.

Pirmoji dalis bus skirta Šiaurės šalims – suomių kompozitoriui Jeanui Sibeliui ir danų kompozitoriui Carlui Nielsenui. Pastarojo Koncerto smuikui ir orkestrui solo partiją atliks puikus smuikininkas Kolja Blacheris, Berlyno Hannso Eislerio muzikos akademijos profesorius.

Kitą sezoną M.Pitrėnas jau turės kur kas daugiau darbo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru – jis taps pagrindiniu jo vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.