G. Gelgoto pirmosios simfonijos premjerai kuriamas net makiažas

Penktadienį 28 metų vilnietis kompozitorius Gediminas Gelgotas su savo vadovaujamu ansambliu „NICO“ pradėjo išskirtines gastroles Leipcige (Vokietija), Vidurio Vokietijos radijo simfoninio orkestro (MDR Sinfonieorchester) rengiamame „iCE“ festivalyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jan 16, 2015, 9:14 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:31 PM

Pirmajame koncerte Leipcigo „Moritzbastei“ kultūros centre lietuviai atliko G.Gelgoto, Philipo Glasso ir Johno Tavenerio kūrinius, o šeštadienį jų laukia pasirodymas su estų kilmės JAV maestro Kristjano Järvio diriguojamu Vidurio Vokietijos radijo simfoniniu orkestru Leipcigo „Gewandhaus“ salėje.

„Kas nutinka, kai Vakarų kultūros atstovas kuria muziką soliuojančiam styginių ansambliui, kuris gyvena naujomis idėjomis? Atsakymas – G.Gelgoto kompozicija „Extracultural“, – taip Leipcigo orkestro bei Vilniaus festivalio užsakymu parašytą vilniečio pirmąją simfoniją pristato „iCE“ festivalis. „Gewandhaus“ salėje įvyks jos pasaulinė premjera.

Septynių muzikų kolektyvas „NICO“ pirmą kartą koncertuos kartu su simfoniniu orkestru ir pirmą – tokioje prestižinėje scenoje, kaip „Gewandhaus“, kuri priskiriama svarbiausioms Europoje.

„Mūsų laukia kraštutinis išbandymas, bet esame jam pasirengę. Tikiu, kad premjera pavyks, nes K.Järvis puikiai jaučia mano kūrybos stilių ir visada labai gerai diriguoja mano muziką. Manau, dėl to ir užsimezgė mūsų draugystė, kad abu mąstome panašiai“, – aiškino G.Gelgotas.

Kompozitorius patikslino: „Mes tikime, kad visus meninius sumanymus galima perteikti plačiajai publikai suprantama ir patrauklia kalba, nepataikaujant jai“.

Tuo menininkas įsitikino „NICO“ koncertuose. Pavyzdžiui, neseniai šiam ansambliui karštai plojo Nacionalinės filharmonijos ir Vilniaus klubo „One Two Bar“ publika, nors abu vakarus jis griežė beveik tą pačią programą.

„Niekada negrojame „Happy Birthday“ ar Vienos valsų, bet – tik tai, ką patys norime groti. Nesvarbu, ar tai būtų verslininko gimtadienis, ar pasirodymas Filharmonijoje“, – tikino G.Gelgotas.

Per simfonijos „Extracultural“ premjerą jis sėdės prie fortepijono, klavesino ir MIDI klaviatūrų, nes kūrinyje susilies šiuolaikinės akademinės muzikos kalba, akustinis baroko skambesys ir elektroniniai efektai. Be to, kompozitorius diriguos  „NICO“, scenoje dainuos ir tars angliškus žodžius, o  „NICO“ ne tik gros, bet ir judės pagal savo sukurtą choreografiją, kalbės.

„Orkestrui taip pat teks išbandydi neįprastų dalykų, nes pastaraisiais metais aš suradau naujų garso išgavimo būdų“, – atskleidė Gediminas.

Atlikėjai išbandys scenoje ir naują įvaizdį, sukurtą dizainerės Kastės Svilaitės specialiai premjerai. Tai kostiumai su odos detalėmis, ypatingos šukuosenos ir makiažas.

Pasak G.Gelgoto, pasirodymas sutrauks ansamblio gerbėjus net iš Los Andželo ir Londono, taip pat iš Lietuvos ir kitų Vokietijos miestų. „Žmonės suvažiuos pasiklausyti mūsų – teko parūpinti 40 kvietimų“, – džiaugėsi kompozitorius.

Lietuvoje G.Gelgoto „Extracultural“ premjera numatoma birželio 2 dieną Vilniaus festivalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.